Βενιζέλος: Νέο μέτωπο η παραβίαση διεθνούς δικαίου στην κυπριακή ΑΟΖ

Τον προβληματισμό του για τις πρόσφατες παραβιάσεις, από την Τουρκία, της κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος, σε ομιλία του στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή.

Τον προβληματισμό του για τις πρόσφατες παραβιάσεις, από την Τουρκία, της κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, σε ομιλία του στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή.

«Αυτή η κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου δημιουργεί ένα ακόμη μέτωπο, μια ακόμη κρίση, σε μια ήδη ταραγμένη περιοχή, τη στιγμή που η Συμμαχία και η διεθνής κοινότητα είναι και πρέπει να είναι επικεντρωμένες στις πολύ σοβαρές κρίσεις» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Ομάδας για τη Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή και της υποεπιτροπής για τις εταιρικές σχέσεις του ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία τριμερούς συνεργασίας της Ελλάδας, με την Κύπρο και την Αίγυπτο, τόνισε ότι εντάσσεται στο πλαίσιο ενίσχυσης του Μεσογειακού Διαλόγου, με στόχο όχι μόνο τις συνέργειες στην ενέργεια, τον τουρισμό, τις μεταφορές, αλλά και την ενίσχυση της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή για σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία των λαών.

Διαβεβαίωσε για τη στήριξη της ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης των Δ. Βαλκανίων, τονίζοντας παράλληλα ότι η προϋπόθεση που ετέθη στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το 2008 για την ένταξη της πΓΔΜ και επαναβεβαιώθηκε στις επόμενες συνόδους, εξακολουθεί να ισχύει: Η αναγκαιότητα να προηγηθεί η επίλυση της διαφοράς για την ονομασία με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο, στο πλαίσιο της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών.

Ως προς την Ουκρανία, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ισχυρό συμφέρον να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και η κρίση να επιλυθεί με πολιτικά μέσα, με ανοιχτούς διαύλους προς τη Ρωσία, η οποία πρέπει να γίνει, από μέρος του προβλήματος, μέρος της λύσης. Ως σύμμαχοι θα κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε νέες διαχωριστικές γραμμές στην Ευρώπη, υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος, είπε ότι πρόκειται για μια παγκόσμια τρομοκρατική απειλή που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, ενώ σημείωσε την ανθρωπιστική κρίση που έχει επιφέρει με τις επιθέσεις του, τις επιπτώσεις της οποίας υφίσταται και η Ελλάδα, δεχόμενη μεγάλη μεταναστευτική πίεση.

Η Ελλάδα συμμετέχει στη διεθνή συμμαχία για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών προσθέτοντας ότι πρέπει να αξιοποιηθεί και ο Μεσογειακός Διάλογος.

Στο παρόν περιβάλλον, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε κρισιμότερο από ποτέ τον ρόλο και τις αποστολές του ΝΑΤΟ και εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας μας στις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της Ουαλίας για τη δημιουργία Σχεδίου Ετοιμότητας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παραπάνω απειλές, επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να αξιοποιηθεί ο Μεσογειακός Διάλογος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk