Τσίπρας: Αποποίηση ευθύνης «εμπλοκής» στην προεδρική εκλογή

Το «μπαλάκι» της ευθύνης για μία ενδεχόμενη πολιτική εμπλοκή επιχείρησε να ρίξει στον Πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά ο Αλ. Τσίπρας το μεσημέρι της Δευτέρας, εκμεταλλευόμενος την παρουσία του ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κάρολου Παπούλια.

Το «μπαλάκι» της ευθύνης για μία ενδεχόμενη πολιτική εμπλοκή επιχείρησε να ρίξει στον Πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά ο Αλ. Τσίπρας το μεσημέρι της Δευτέρας, εκμεταλλευόμενος την παρουσία του ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κάρολου Παπούλια.
Ο κ. Τσίπρας έσπευσε να προκαταλάβει εξελίξεις και λέγοντας ότι ο κ. Σαμαράς δεν διαθέτει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την εκλογή προέδρου, κατηγόρησε εκ προοιμίου τον Πρωθυπουργό για «επιλογή αποσταθεροποίησης».
Κατόπιν αυτών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ως υπέρτατη προϋπόθεση για την εκ μέρους του επίδειξη συναινετικής διάθεσης, την προκήρυξη εκλογών, τις οποίες χαρακτήρισε, σε επανειλημμένες αναφορές του «δημοκρατική διαδικασία».
«Τούτη την ώρα η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και πρέπει να συμβάλουμε όλοι ώστε να οδηγηθούμε με ομαλό και συντεταγμένο τρόπο στη δημοκρατική διαδικασία σε κλίμα δημοκρατικής υπευθυνότητας και όχι σε κλίμα τυφλής σύγκρουσης», είπε εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο ο Αλ. Τσίπρας, σπεύδοντας ωστόσο αμέσως να ζητήσει πρόωρες εκλογές και να αξιώσει την συναίνεση για το πρόσωπο του Προέδρου που θα εκλεγεί έπειτα από αυτές.
Ο κ. Τσίπρας πρότεινε σε αυτό το πλαίσιο την σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, το οποίο, σύμφωνα με την πρότασή του θα πρέπει:
– Να συμφωνήσει στην ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών πριν την προεδρική εκλογή και πριν την υπογραφή νέων δεσμευτικών συμφωνιών με τους εταίρους και
– να διερευνήσει την δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας στο πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, «που θα μπορούσε να εκλεγεί με ευρύτατη πλειοψηφία στη νέα Βουλή».
«Αυτές είναι δύο κινήσεις που, αν πραγματοποιηθούν, θα δημιουργήσουν ένα τελείως διαφορετικό κλίμα», είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα και μέσα και έξω από τη χώρα. Ένα μήνυμα ότι η δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε δεν είναι απειλή κι ότι οι πολιτικές δυνάμεις μπορεί να έχουν εναλλακτικά σχέδια, θα τα θέσουν στην κρίση του λαού, αλλά μπορούν να συνεννοούνται για τα αυτονόητα. Ένα μήνυμα που θα έκανε πολύ πιο ισχυρή τη θέση της χώρας και στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές γίγνεσθαι».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk