Εντονη αντίδραση αντιπολίτευσης για ρύθμιση κόκκινων δανείων

Σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης και την πτέρυγα της ΝΔ, προκάλεσε η κατάθεση της ρύθμισης για τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων, με τη μορφή τροπολογίας, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης και την πτέρυγα της ΝΔ, προκάλεσε η κατάθεση της ρύθμισης για τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων, με τη μορφή τροπολογίας, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το νομοσχέδιο συζητήθηκε τη Δευτέρα σε πρώτη ανάγνωση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και η τροπολογία Δένδια, κατατέθηκε ως εκπρόθεσμη, με συνέπεια να μην είναι δυνατό να γίνει συζήτηση επί των προωθούμενων διατάξεων στην Επιτροπή, παρ΄εκτός στην Ολομέλεια.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε τον κ. Δένδια πως, αφού παρουσίασε στα ΜΜΕ τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, στη συνέχεια προσήλθε στη Βουλή για να κάνει επικοινωνιακή επίδειξη λίγου πριν αναλάβει άλλο υπουργείο.

Τόνισε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει από τον Αύγουστο του 2012 πρόταση νόμου για τα κόκκινα δάνεια, αλλά απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία «εντεύθεν ευθύνεται γιατί με την πολιτική της και την πρακτική της έφερε ακόμη μεγαλύτερη δυστυχία στην καθημερινότητα των πολιτών, ακόμη μεγαλύτερη απόγνωση και έχετε επιφέρει συνθήκες αβίωτες για τους συμπολίτες».

«Θέλετε ή δεν θέλετε να συζητηθεί η τροπολογία για τα κόκκινα δάνεια; Πείτε το επιτέλους να το ακούσουν και οι επιχειρηματίες. Αν δεν θέλετε, πέστε το να το ακούσουν οι επαγγελματίες. Εσείς ούτε τον νόμο Κατσέλη δεν είχατε ψηφίσει!

Γιατί μιλάμε τώρα;» σχολίασε ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς.

«Αυτοί οι κυβερνητικοί χειρισμοί σκοπιμότητας ανατρέπουν κάθε κανόνα ορθής νομοθέτησης. Η διάσκεψη των προέδρων έχει αποφασίσει και έχει στείλει το μήνυμα ότι αυτά πρέπει να σταματήσουν να συμβαίνουν. Κανένας όμως υπουργός δεν τα σέβεται»
είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Δρίτσας.

«Εμείς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ποτέ δεν αρνηθήκαμε να εξετάσουμε σοβαρά, ακόμη και να συμφωνήσουμε, με νομοθετικές πρωτοβουλίες που είναι στη σωστή κατεύθυνση. Θέτουμε όμως πάντοτε δύο βασικές προϋποθέσεις: αυτό να μην γίνεται με διαδικασίες εξπρές μέσα στη Βουλή, όπως συνέβη εν προκειμένω και δεύτερον, τα νομοσχέδια να έχουν τύχει συστηματικής επεξεργασίας. Αυτές οι δύο προϋποθέσεις εξασφαλίζουν ότι μπορεί να ψηφίζονται διατάξεις χωρίς κενά» σχολίασε η Μαρίνα Χρυσοβελώνη από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και έκανε λόγο για κακή νομοθέτηση σημειώνοντας ότι οι ΑΝΕΛ έχουν καταθέσει δική τους πρόταση για το ζήτημα των κόκκινων δανείων με βασικό κορμό ο καθορισμός των δόσεων να είναι ανάλογος με τις δυνατότητες βάσει του εισοδήματος των υπόχρεων.

«Οι ρυθμίσεις θα δώσουν μια ανάσα, αλλά δυστυχώς θα τη δώσουν σε έναν ασθενή που αργοπεθαίνει»
σχολίασε ο βουλευτής της ΧΑ Δημήτρης Κουκούτσης και κάλεσε την κυβέρνηση να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας και να πει ότι «ουσιαστικά με τις ρυθμίσεις που προωθεί μετατοπίζει το βάρος για λίγο αργότερα, μήνες ή ένα χρόνο, καθώς οι επαγγελματίες βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση και δεν μπορούν να ανταποκριθούν».

«Πάψτε να τα λέτε κόκκινα τα δάνεια. Μαύρα κατάμαυρα είναι. Τι έχετε πάθει με τα κόκκινα; Όπου ακούτε κόκκινο, βρίσκετε τρόπο να το συκοφαντείτε. Μαύρα κατάμαυρα είναι τα δάνεια και μαύρη η ζωή των ανθρώπων που έχουν πάρει αυτά τα δάνεια είναι. Και μαύρος ο τρόπος που αντιμετωπίζονται» σχολίασε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

Την αντίθεσή του με κατεπείγουσες διαδικασίες νομοθέτησης είχε εκφράσει νωρίτερα και ο Γιάννης Πανούσης από τη ΔΗΜΑΡ.

ΔΗΜΑΡ: «Η ρύθμιση χρειάζεται διευκρινίσεις και δεν διασφαλίζει ρευστότητα»

«Η προωθούμενη ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» διαπνέεται από μια αντίληψη εκχώρησης κυρίαρχου ρόλου στις τράπεζες» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ έχει ως εξής:

«Η διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων είναι υψίστης σημασίας για την ελληνική οικονομία. Η προωθούμενη ρύθμιση διαπνέεται από μια αντίληψη εκχώρησης κυρίαρχου ρόλου στις τράπεζες, αφού η δυνατότητα ένταξης του δανειολήπτη σ’ αυτή παρέχεται κατά τη «διακριτική τους ευχέρεια».

»Η ρύθμιση δεν διευκρινίζει το ποιες ακριβώς οφειλές ή τραπεζικά προϊόντα αφορά, δεν συνδέεται με τον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών ο οποίος περιέχει ευνοϊκές διατάξεις για τους δανειολήπτες και δεν διαθέτει πληρότητα στο σκέλος της αποτροπής των δυνατοτήτων ένταξης στη ρύθμιση των κατ’ επάγγελμα κακοπληρωτών.

»Το κύριο όμως είναι ότι, παράλληλα με τη διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων, αυτό που απαιτείται είναι να υπάρξει ουσιαστική ρευστότητα, η οποία παραμένει ζητούμενο για τις περισσότερες επιχειρήσεις που δανείζονται ακόμη ακριβά και δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη τους.

»Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση ακυρώνει τη δυνατότητα να πραγματοποιηθεί ουσιαστικός κοινοβουλευτικός διάλογος, αφού η ρύθμιση κατατίθεται με τον απαράδεκτο τρόπο μιας τροπολογίας 22 άρθρων σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk