Κυβέρνηση: «Δεσμεύσεις ως εκεί που μπορούμε»

Με μια επιστολή-πρόσκληση στην τρόικα για να επιστρέψει στην Αθήνα αρχίζει εκτός απροόπτου ο τελευταίος γύρος διαβουλεύσεων για το ευρωπαϊκό Μνημόνιο το οποίο εκπνέει στο τέλος του έτους.

Με μια επιστολή-πρόσκληση στην τρόικα για να επιστρέψει στην Αθήνα αρχίζει εκτός απροόπτου ο τελευταίος γύρος διαβουλεύσεων για το ευρωπαϊκό Μνημόνιο το οποίο εκπνέει στο τέλος του έτους. Αν οι κ.κ. Γκογιάλ (ΔΝΤ), Κοστέλο (ΕΕ) και Μαζούχ «κατέβουν» στην Αθήνα μετά το Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου, όπως επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση, τότε αναμένεται να «κατασκηνώσουν» ως το επόμενο Eurogroup, αυτό της 8ης Δεκεμβρίου.
Η αξιολόγηση


Το σημείωμα του υπουργού Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη περιλαμβάνει δεσμεύσεις για την τήρηση των μεταρρυθμίσεων «ως εκεί που μπορούν να γίνουν» και διαβεβαιώνει τους δανειστές για την επιθυμία της ελληνικής πλευράς να κλείσουν όλα τα θέματα τις επόμενες 40 ημέρες. «Προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε με επιτυχία την παρούσα και τελευταία αξιολόγηση και να προετοιμάσουμε το έδαφος για τη νέα σχέση συνεργασίας με τους εταίρους από τις αρχές του 2015, καθώς και για τη συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους» λέει ο υπουργός Οικονομικών.
Αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια αναμένεται να σταθούν ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος από τη Δευτέρα θα ασκεί τα νέα του καθήκοντα, και ο γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος αντικαθιστά τον Ολι Ρεν και τον μεταβατικό Κατάινεν. Το πρώτο ταξίδι του κ. Μοσκοβισί ως νέου επιτρόπου θα είναι στην Αθήνα.
Εντάσεις


Παραλλήλως εντάσεις κρύβει η διαπραγμάτευση που διεξάγεται στο παρασκήνιο για την προληπτική γραμμή στήριξης η οποία θα αντικαταστήσει το Μνημόνιο από 1ης Ιανουαρίου. Προς το παρόν ούτε η Ελλάδα ούτε το ΔΝΤ δέχονται το σχήμα που προτείνουν οι Ευρωπαίοι.
Οι αντιθέσεις εκδηλώθηκαν στη συνεδρίαση του Euro Working Group που έγινε αυτή την εβδομάδα. Στη συνάντηση ετέθη στο τραπέζι από την ευρωπαϊκή πλευρά το ενδεχόμενο να ζητήσει η Ελλάδα την ένταξή της στην Πιστωτική Γραμμή με Ενισχυμένες Προϋποθέσεις (ECCL) του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Το συγκεκριμένο σχήμα προβλέπει υπογραφή MoU (δηλαδή, Μνημονίου), τεχνική συνδρομή του ΔΝΤ και έγκριση προληπτικού δανείου που θα περάσει από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Μάλιστα δύο χώρες επέμεναν στην ενεργό συμμετοχή του ΔΝΤ.
«Οχι κομπάρσοι»


Κάπου εκεί άρχισαν οι ενστάσεις από την Ελλάδα αλλά και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η ελληνική πλευρά επιχειρεί να «κλειδώσει» το σχήμα γεμίζοντας τον κουμπαρά με «ελληνικά» λεφτά και όχι με νέα ευρωπαϊκά δάνεια. Για να αποφύγει μια λύση που θα μοιάζει με Μνημόνιο υποστηρίζει ότι τα 11,4 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) συν 5 δισ. ευρώ διαθεσίμων της ελληνικής κυβέρνησης θα μπορούσαν να μπουν σε έναν κουμπαρά που θα συνοδεύει ένα νέο πρόγραμμα δεσμεύσεων – μεταρρυθμίσεων.
Παράλληλα η Αθήνα θα έχει λαμβάνειν άλλα 6 δισ. ευρώ τουλάχιστον από τις επιστροφές των κερδών που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από το πρόγραμμα Securities Markets Program της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα ελληνικά ομόλογα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την αντίδρασή του στην προληπτική γραμμή ECCL εκδήλωσε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ που ήταν παρών στη συνεδρίαση. Σημείωσε ότι το ΔΝΤ δεν επιθυμεί έναν άτυπο τεχνικό ρόλο παρακολούθησης της υλοποίησης του προγράμματος προληπτικής χωρίς να έχει κανέναν έλεγχο των πραγμάτων. Μάλιστα προσέθεσε ότι δεν είναι λογικό να συζητείται η τεχνική συνδρομή όταν η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αν θέλει ή όχι τις υπόλοιπες δόσεις του κανονικού δανειακού προγράμματος του ΔΝΤ που λήγει τον Μάρτιο του 2016.
Ολα τώρα


Στελέχη της τρόικας εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες για τη δυνατότητα να κλείσει σύντομα η τελευταία αξιολόγηση. «Χάσατε ήδη δύο μήνες. Μας καλέσατε τον Σεπτέμβριο για να μας πείτε πώς θα προχωρήσετε και δεν μας είπατε τίποτα για τις μεταρρυθμίσεις» λέει στο «Βήμα» σημαίνον στέλεχος της τριμερούς. «Τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδό σας και περιμένουμε προτάσεις» σημειώνει ο ίδιος.
Μέσα σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση αναζητεί ολοκληρωμένες προτάσεις και ενιαία γραμμή σε χρόνο-ρεκόρ για τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις του Μνημονίου:
– Το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο (με αυξομειώσεις μισθών), τις 5.500 απολύσεις ως τα Χριστούγεννα και τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος του ΦΠΑ με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Πέραν αυτών ζητείται συμβιβαστική λύση απέναντι στην πίεση της τρόικας για νέο συνδικαλιστικό νόμο και θεσμοθέτηση του λοκάουτ. Το δύο «βέτο» της κυβέρνησης αφορούν την πίεση για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και την άμεση παρουσίαση ενός νέου Ασφαλιστικού με παραμετρικές αλλαγές (κατώτατες συντάξεις, όρια ηλικίας κ.τ.λ.).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk