Στόλτενμπεργκ: Αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές στο θέμα της ΑΟΖ

Μεσογειακό διάλογο για την περιφερειακή ασφάλεια και την αποφυγή διάχυσης της κρίσης από τη Συρία και το Ιράκ προκρίνει η Αθήνα έναντι μόνο της στρατιωτικής δράσης, δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά την συνάντησή του με τον νέο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Μεσογειακό διάλογο για την περιφερειακή ασφάλεια και την αποφυγή διάχυσης της κρίσης από τη Συρία και το Ιράκ προκρίνει η Αθήνα έναντι μόνο της στρατιωτικής δράσης, δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά την συνάντησή του με τον νέο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Λίγο νωρίτερα ο κ. Στόλτενμπεργκ είχε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, κατά την οποία ο γγ του ΝΑΤΟ κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση όλες τις πλευρές, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για την επιθετική δράση της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ εμφανίστηκε πιστός και αμετακίνητος στην πάγια
τακτική τήρησης ίσων αποστάσεων σε ζητήματα που αφορούν ευρύτερα τις
ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο, κάλεσε όλους να συγκεντρωθούν στις σημαντικές προκλήσεις που συνιστά η αστάθεια στη Συρία και στο Ιράκ και οι «επιθετικές» πολιτικές της Ρωσίας.

Πρόσθεσε ότι τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να εστιάσουν στις
κρίσεις στην περιφέρεια του ευρωπαϊκού Νότου και στην Ανατολική Ευρώπη. Η
εν λόγω αποστροφή θα μπορούσε διασταλτικά να «φωτογραφίζει» την Τουρκία
την οποία πάντως δεν κατονόμασε.

Επίσης, ο κ. Στόλτενμπεργκ κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει «να αποσταθεροποιεί την Ουκρανία», ζήτησε από τη Μόσχα «να αποσύρει τα στρατεύματά της» και χαρακτήρισε υπονόμευση των συμφωνιών του Μινσκ, τη διεξαγωγή εκλογών στις περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχουν οι αυτονομιστές.

Ο γγ του ΝΑΤΟ αρνήθηκε ότι βρισκόμαστε «σε κατάσταση ψυχρού πολέμου», αλλά κατηγόρησε τη Ρωσία ότι υπονομεύει την εμπιστοσύνη και υπογράμμισε την ανάγκη ισχυρού ΝΑΤΟ σε υψηλή ετοιμότητα. Επίσης, εξήρε τη συμβολή της Ελλάδας στις συμμαχικές αποστολές στο Κόσοβο, το Αφγανιστάν και τη Μεσόγειο.

Ο κ. Βενιζέλος από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι ενημέρωσε τον ΓΓ του ΝΑΤΟ για τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τριμερή συνεννόηση Αθήνας-Λευκωσίας-Καίρου. «Αναμένουμε από το ΝΑΤΟ να επιδείξει αλληλεγγύη στις ελληνικές ευαισθησίες», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι ένα παλιό και αξιόπιστο μέλος της Συμμαχίας, ότι η ευρωατλαντική κατεύθυνση συμβάλλει στα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, υπενθύμισε ότι η Αθήνα υπερκαλύπτει τις δεσμεύσεις της για τις αμυντικές δαπάνες και είπε ότι εξήγησε στον γγ του ΝΑΤΟ τους ιστορικούς λόγους, για τους οποίους η ελληνική κοινωνία αναμένει την αλληλεγγύη της Συμμαχίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk