Η πολιτική αστάθεια γκρεμίζει ομόλογα και μετοχές

Απώλειες 5,7% σήμερα και 25% περίπου τον τελευταίο µήνα σηµειώνει το ελληνικό χρηµατιστήριο, κινούµενο σε νέο χαµηλό έτους, εν µέσω ανησυχιών για πολιτική αστάθεια στη χώρα, ενώ και οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών οµολόγων αυξήθηκαν σε επίπεδα κρίσης ξεπερνώντας το 7%

Απώλειες 5,7% σήμερα και 25% περίπου τον τελευταίο µήνα σηµειώνει το ελληνικό χρηµατιστήριο, κινούµενο σε νέο χαµηλό έτους, εν µέσω ανησυχιών για πολιτική αστάθεια στη χώρα, ενώ και οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών οµολόγων αυξήθηκαν σε επίπεδα κρίσης ξεπερνώντας το 7%, καθώς πολλοί επενδυτές ανησυχούν για την ικανότητα της Ελλάδας να χρηµατοδοτηθεί µόνη της, χωρίς τη βοήθεια των εταίρων της, την ώρα που τα σχέδια της Αθήνας για πρόωρη έξοδο από το Μνημόνιο αυξάνουν τη νευρικότητα.
«Δεν υπάρχουν αγοραστές στην ελληνική αγορά ομολόγων εξαιτίας του πολιτικού κινδύνου και της πιθανότητας για πρόωρες εκλογές στις αρχές του 2015» ανέφεραν traders ομολόγων. Η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων δεν επηρεάζει τα σχέδια της κυβέρνησης για πρόωρη έξοδο από το Μνημόνιο, ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος, τονίζοντας πως οι κινήσεις της αγοράς αναφορικά με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είναι «υπερβολικές».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να επηρεάσουν τα σχέδια για έξοδο από το πρόγραμμα, ενώ επιβεβαίωσε ότι ο στόχος της κυβέρνησης για έκδοση μέχρι τέλους του έτους επταετούς ομολόγου, καθώς και η έκδοση πιο μακροπρόθεσμων εντόκων γραμματίων (πέραν του εξαμήνου), παραμένει ενεργός.Προβληματισμός

Αν και ως τη Δευτέρα τα ελληνικά ομόλογα κατέγραφαν κέρδη 19% από την αρχή του έτους, η άνοδος των αποδόσεών τους προβληματίζει την αγορά, με τους αναλυτές να επισημαίνουν πως «αρχίζουμε πλέον να προσεγγίζουμε επίπεδα αποδόσεων που γεννούν αμφιβολίες» για τη δυνατότητα της Ελλάδας να αυτοχρηματοδοτείται.
Η «εκτόξευση» του ελληνικού ομολόγου συνδέεται για τους περισσότερους αναλυτές με τις αυξανόμενες ανησυχίες για τα σχέδια εξόδου της Αθήνας από το πρόγραμμα διάσωσης νωρίτερα από ό,τι προβλέπεται, την ώρα που η απόδοση του 10ετούς θεωρείται από την αγορά ως δείκτης επενδυτικού κλίματος για τη χώρα.
«Η ελληνική κυβέρνηση πιέζεται για να βγει από το Μνημόνιο νωρίς λόγω της αυξανόμενης δημοτικότητας του αντιμνημονιακού αντιπολιτευόμενου ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, η οικονομική κατάσταση δεν πείθει ότι η Ελλάδα μπορεί να στηρίξει τον εαυτό της» ανέφερε στο CNCB οικονομολόγος της Capital Economics, τονίζοντας τους αυξημένους πια φόβους πως η χώρα δεν θα καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές χωρίς να αυξήσει το κόστος δανεισμού της. Οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι το τρίτο τρίμηνο μπορεί να αποτελέσει το πρώτο τρίμηνο ανάπτυξης για την Ελλάδα, αλλά η χώρα είναι ευάλωτη και οποιαδήποτε αρνητική αντίδραση των αγορών μπορεί να παρατείνει τελικά την ύφεση, ανέφεραν οι αναλυτές.
Φρένο στο ράλι

Οπως επισημαίνει το Bloomberg, οι ανησυχίες των επενδυτών πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τις αγορές με βιώσιμα επιτόκια χωρίς τη στήριξη των ευρωπαίων εταίρων της έβαλαν φρένο στο δεύτερο (μετά τους πορτογαλικούς τίτλους) μεγαλύτερο ράλι των ευρωπαϊκών ομολόγων εφέτος. Εξάλλου σκεπτικοί απέναντι στην προοπτική πρόωρης εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης εμφανίστηκαν στο Eurogroup και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.
Οπως επισημαίνει το Bloomberg, ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θέλει να απεγκλωβιστεί από τα μνημόνια, κάτι το οποίο θα χαλάρωνε τον δημοσιονομικό έλεγχο της Ελλάδας από την τρόικα. Μια τέτοια κίνηση, προσθέτει, ενδεχομένως να ενίσχυε και τον στόχο αποφυγής των πρόωρων εκλογών, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ευρωπαίοι εταίροι όμως δεν «είναι πολύ ενθουσιασμένοι» με την ιδέα πρόωρης εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem υπογράμμισε πως η ευρωζώνη επιθυμεί μια τέτοια κίνηση να είναι «συνετή», την ώρα που η Ελλάδα έχει ακόμα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για εφέτος, ενώ ενδεχόμενη παροχή προληπτικής πιστωτικής γραμμής, που θα περικλείει τους όρους και τις προϋποθέσεις, θα είναι πιθανή από το 2015 και μετά.
Ο µεγάλος κίνδυνος

Από την άλλη πλευρά, για τους ξένους επενδυτές που διατηρούν σε σχέση με τους δείκτες αναφοράς µειωµένες θέσεις κατά 50% στις ελληνικές μετοχές ο µεγάλος κίνδυνος για τη χώρα είναι να παγιδευτεί σε έναν φαύλο κύκλο πολιτικής αστάθειας που µπορεί να προκαλέσει ζηµιές στην οικονοµία, καθώς όπως αναφέρεται τυχόν πρόωρες εκλογές την ερχόµενη άνοιξη θα µπορούσαν να οδηγήσουν σε µια κυβέρνηση συνασπισµού υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, αυξάνοντας τον βαθµό αντιπαράθεσης της χώρας µε τους επίσηµους δανειστές, ενώ µία πρόωρη έξοδος από το πρόγραµµα διάσωσης προκαλεί επίσης πονοκέφαλο σε δανειστές και επενδυτές.
«Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του έτους και οι ξένοι επενδυτές δείχνουν πεπεισμένοι ότι η πολιτική σταθερότητα στη χώρα θα δοκιμαστεί τους επόμενους μήνες, την ώρα που και διεθνώς πολλοί διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων μειώνουν τις θέσεις τους σε επενδύσεις ρίσκου, εύλογα αρκετοί διεθνείς επενδυτές που είχαν αγοράσει ελληνικούς τίτλους στις καλές ημέρες ρευστοποιούν μέρος των θέσεών τους ώστε να κατοχυρώσουν κάποια από τα κέρδη τους» εκτιμούν στελέχη ξένων επενδυτικών τραπεζών. «Πουλάς καθώς η αβεβαιότητα αυξάνει και αν το κλίμα βελτιωθεί ξαναγοράζεις σε μία αγορά που ούτως ή άλλως αποτελεί δεύτερη επιλογή για τα θεσμικά χαρτοφυλάκια» ανέφερε χαρακτηριστικά διαχειριστής κεφαλαίων.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk