Το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου η Ελευθερία Αρβανιτάκη καλεσμένη σε ένα δίωρο αφιέρωμα ζωντανά στην εκπομπή «Αυτοπροσώπως» και στον Νίκο Θρασυβούλου συντονιστείτε (13:00-15:00) στον Βήμα 99.5 και κερδίστε 2 διπλές προσκλήσεις για το αφιέρωμα που κάνει στον Βασίλη Τσιτσάνη «Τί σήμερα, τί αύριο, τί τώρα» στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.
Η καριέρα της ξεκίνησε το 1979 όταν έγινε μέλος στην Οπισθοδρομική Κομπανία, μια μπάντα φοιτητών που έπαιζαν ρεμπέτικα και λαϊκά, ερασιτεχνικά, σε διάφορα κέντρα της Αθήνας. Συνεργάστηκε με πολλούς και σημαντικούς συνθέτες όπως ο Νίκος Μαμαγκάκης, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Βαγγέλης Γερμανός, ο Νίκος Ξυδάκης, ο Νίκος Πορτοκάλογλου κ.ά. Έχει εμφανιστεί με μεγάλη επιτυχία σε διεθνή φεστιβάλ του εξωτερικού και έχει περιοδεύσει σε πολλές χώρες όπως η Ισπανία, το Μεξικό, η Αγγλία, η Γερμανία αλλά και η Αυστραλία.
Το καλοκαίρι του 1995 δίνει συναυλίες σε Ελλάδα και Κύπρο μαζί με τους Αρμένιους Ara Dinkjian και Arto Tuncboyaciyan , με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και με τον Γιάννη Κότσιρα. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί και το CD-single Ζωντανά στους Βράχους-Καλοκαίρι ’95, στο οποίο συμμετέχουν οι Αρμένιοι Ara Dinkjian και Arto Tuncboyaciyan.
Το Νοέμβριο του 1997 φιλοξενείται στο εξώφυλλο του αγγλικού περιοδικού Folk Roots, του πλέον γνωστού περιοδικού για την παγκόσμια ethnic και folk μουσική σκηνή, ενώ στη θεματολογία του περιοδικού συμπεριλαμβάνεται τετρασέλιδο άρθρο για την Ελληνίδα ερμηνεύτρια.
Το 1998, είναι μια πάρα πολύ σημαντική χρονιά για τη διεθνή πορεία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη. Είναι η χρονιά που εμφανίζεται σε 3 διοργανώσεις του festival WOMAD , του μεγαλύτερου ethnic festival στον κόσμο που εμπνεύστηκε ο Peter Gabriel στο Redding της Αγγλίας τον Ιούλιο, στη Λισσαβόνα της Πορτογαλίας το Σεπτέμβριο και στο Las Palmas των Καναρίων Νήσων το Νοέμβριο. Στη διεθνή παρουσία της Ελευθερίας συγκαταλέγονται και οι εμφανίσεις της στο διεθνές festival της Ιερουσαλήμ τον Μάιο, αλλά και στο ethnic festival SFINKS στο Βέλγιο. Τέλος, το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς δίνει 2 συναυλίες στο θέατρο Queen Elisabeth Hall του Λονδίνου.
To 1999 Η Ελευθερία Αρβανιτάκη είναι η πρώτη Ελληνίδα ερμηνεύτρια που προτείνει στο διεθνές κοινό η εταιρεία Jazz VERVE, η οποία έχει στον κατάλογό της τις ηχογραφήσεις σημαντικών ethnic και Jazz καλλιτεχνών ανά τον κόσμο.
Στις 3 Ιουνίου 2004 συμμετέχει στην παράσταση «Ωρίων» του μεγάλου Αμερικανού συνθέτη Philip Glass στο Ηρώδειο.
Στις 29 Αυγούστου 2004 συμμετείχε στην λήξη των ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα
Τα Χριστούγεννα του 2006 συμμετέχει σε μία “συναυλία” σε Καθεδρικό Ναό στην Ισλανδία που επιλέχθηκαν οι πέντε καλύτερες τραγουδίστριες της Ευρώπης
Στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2010 δίνει δύο συναυλίες στο μέγαρο μουσικής Αθηνών για τους φιλανθρωπικούς σκοπούς του Ιδρύματος Δράσης κατά του Καρκίνου του Μαστού.
Τον Σεπτέμβριο του 2010 ταξίδεψε στην ακτή Ελεφαντοστού ως πρέσβειρα της ελληνικής εκστρατείας με σκοπό να βοηθήσει στην εξάλειψη του νεογνικού τετάνου.
Στις 29 Μαΐου 2011 η Ένωση Ιονίων Νήσων Ελλάδας τιμά την Ελευθερία Αρβανιτάκη με βραβείο και έκδοση προσωπικού γραμματοσήμου στο Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, στην Αθήνα.
Στις 25 Σεπτεμβρίου 2013, το Ηρώδειο φιλοξενεί τη φιλανθρωπική συναυλία της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» Η Ελευθερία Αρβανιτάκη, με τη χαρακτηριστική φωνή της, Χάρισε στο Αθηναϊκό κοινό μια μοναδική εμπειρία, μέσα από μουσικές διαδρομές που σημάδεψαν τον ελληνικό κινηματογράφο.
Στις 1 Φεβρουαρίου 2014 εμφανίστηκε στην σκηνή του ιστορικού και διεθνούς φήμης CarnegieHall της Νέας Υόρκης, χωρητικότητας 2.804 θέσεων. Η διεθνής ερμηνεύτρια παρουσίασε τα πιο γνωστά και επιτυχημένα τραγούδια της συνοδευόμενη από τον Αρμενικής καταγωγής σολίστα και συνθέτη Ara Dinkjian. Οι New York Times αναφέρουν πώς η Ελευθερία Αρβανιτάκη «Είναι μια σοπράνο που συνδυάζει την γλυκύτητα με τη θέρμη, την καθαρότητα και την ευαισθησία με μια αίσθηση θλίψης και μελαγχολίας».
Η Ελευθερία Αρβανιτάκη παρουσιάζει ένα αφιέρωμα
στον Βασίλη Τσιτσάνη.
Συμμετέχουν: Σταμάτης Κραουνάκης, Οπισθοδρομική Κομπανία
Στις 18 Ιανουαρίου 2015 συμπληρώνονται 100 χρόνια απο την γέννηση του μεγάλου Έλληνα δημιουργού, του Βασίλη Τσιτσάνη, και 30 χρόνια από τον θάνατό του. Λίγους μήνες πριν από την επέτειο αυτή, την 1η Οκτωβρίου 2014, η Ελευθερία Αρβανιτάκη παρουσιάζει στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού ένα ξεχωριστό αφιέρωμα με επιλεγμένα τραγούδια από το πλούσιο έργο του εστιάζοντας σε αυτά που έχουν ερμηνεύσει κυρίως γυναίκες.
Με τίτλο «Τί σήμερα, τί αύριο, τί τώρα» και με τη συνοδεία εκλεκτών μουσικών θα σκύψει πάνω στο τεράστιο έργο του και θα φωτίσει με την ερμηνεία της τραγούδια που έχουν μείνει κλασικά και συγκαταλέγονται στα αριστουργήματα του ελληνικού μουσικού πολιτισμού.
Στη συναυλία αυτή καλεσμένος θα είναι και ο συνθέτης και δημιουργός Σταμάτης Κραουνάκης που θα προσεγγίσει τον Τσιτσάνη με τον δικό του τρόπο ενώ το ίδιο βράδυ θα συναντηθούν ξανά επί σκηνής η Ελευθερία Αρβανιτάκη και η Οπισθοδρομική Κομπανία, για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια, εξασφαλίζοντας στο κοινό μια σπάνια καλλιτεχνική έκπληξη.
Η Ελευθερία Αρβανιτάκη δηλώνει σχετικά: «Η συγκίνηση είναι με το μέρος μου αυτό το φθινόπωρο.Θα τραγουδήσω ξανά τραγούδια της χαράς μας, της λύπης μας, της καρδιάς μας, του πολιτισμού μας.Θα συναντήσω ξανά τους νεανικούς μου φίλους που ξεκινήσαμε μαζί το μαγικό ταξίδι της μουσικής αρχίζοντας από τον Τσιτσάνη.Θα συναντήσω πρώτη φορά στη σκηνή τον Σταμάτη Κραουνάκη, μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής μουσικής, με τον οποίο μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη για τον Βασίλη Τσιτσάνη».
Τα τραγούδια, οι συντελεστές, ο χώρος, η μεγάλη ερμηνεύτρια, ο μεγάλος δημιουργός, ένας δάσκαλος που εμπνέει και θα εμπνέει παντοτινά, εγγυώνται μια βραδιά σπάνιας απόλαυσης και υψηλής αισθητικής.
Παίζουν οι μουσικοί (με αλφαβητική σειρά):
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΣΙΑΣ (ΒΙΟΛΙ)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (ΚΟΝΤΡΑΜΠΑΣΟ)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΤΙΣΤΑΚΗΣ (ΤΥΜΠΑΝΑ, ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΕΙΣ)
ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΡΕΤΑΚΗΣ (ΚΡΟΥΣΤΑ)
ΝΙΚΟΣ ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ (ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ, ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΕΙΣ)
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΗΣ (ΚΙΘΑΡΑ)
ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΠΠΟΣ (ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΕΒΑΣ (ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΕΡΤΟΣ (ΠΙΑΝΟ)
Επιμέλεια ήχου: Χάρης Κρεμμύδας, Γιάννης Πετρόλιας
Σχεδιασμός φώτων: Phil Hills



