Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από την παγκόσμια κοινότητα να συνδράμουν στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι θα δημιουργηθεί ένας συνασπισμός που «θα καταστρέψει το δίκτυο του θανάτου».

Δήλωσε ότι «η μόνη γλώσσα που γνωρίζουν δολοφόνοι σαν αυτούς, είναι η γλώσσα της ισχύος».

Προειδοποίησε, μάλιστα όσους έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με τους τζιχαντιστές «να φύγουν από το πεδίο της μάχης όσο ακόμα μπορούν».

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ο ΟΗΕ έχει να κάνει μια επιλογή. Δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και τόνισε ότι τα έθνη πρέπει να αναλάβουν «συλλογική ευθύνη» ή αλλιώς θα «κατακλυσθούν» από την αστάθεια.

Κάλεσε τις χώρες της Μέσης Ανατολής να ασχοληθούν με τις συνθήκες που συνέδραμαν στην αύξηση των εξτρεμιστών και τις κάλεσε να σταματήσουν τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων.

«Η μόνη γλώσσα την οποία καταλαβαίνουν οι δολοφόνοι σαν αυτούς είναι αυτή της ισχύος» συνέχισε.

Ο Ομπάμα κάλεσε παράλληλα να καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να μην δοθεί χώρος στους εξτρεμιστές, περιλαμβανομένου «του Διαδικτύου» γενικά και πιο συγκεκριμένα «των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης».

Τα σχόλια του Μπαράκ Ομπάμα έρχονται ενώ συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και αραβικών κρατών κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι οι ισλαμιστές στην Αλγερία αποκεφάλισαν γάλλο που κρατούσαν όμηρο.

Εν τω μεταξύ, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να ερευνά αν από τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία σκοτώθηκε ο επικεφαλής της ομάδας Χορασάν, μιας οργάνωσης «βετεράνων» της αλ Κάιντα, προσθέτοντας ότι θα χρειαστεί χρόνος για να επιβεβαιωθεί η πληροφορία αυτή.

Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε το Ιράν να μην αφήσει να πάει χαμένη η ευκαιρία για μια συμφωνία σχετικά με τα πυρηνικά.

Οι ΗΠΑ «διεκδικούν μία διπλωματική απόφαση για το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα, στο πλαίσιο της δέσμευσής μας να σταματήσει η εξάπλωση των πυρηνικών όπλων». «Αυτό μπορεί μόνο να συμβεί εάν το Ιράν εκμεταλλευτεί αυτή την ιστορική ευκαιρία».

Ακόμη, κάλεσε ακόμη περισσότερες χώρες να κάνουν στέρεες δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού Έμπολα η οποία σαρώνει τη δυτική Αφρική και είναι η χειρότερη στην ιστορία.

Όσον αφορά την Ουκρανία, ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να στηρίζουν «τον λαό της Ουκρανίας». Χαιρέτισε επίσης τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή.

Ο Ομπάμα κατηγόρησε τη Μόσχα ότι έστειλε όπλα στους φιλορώσους αυτονομιστές, ότι απαγόρευσε την πρόσβαση ερευνητών στον τόπο της συντριβής της πτήσης ΜΗ17 και ότι μετακίνησε τα στρατεύματά της κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Αυτό είναι το όραμα ενός κόσμου, όπου η ισχύς ορίζει το σωστό, ενός κόσμου όπου τα σύνορα ενός κράτους μπορούν να χαραχτούν ξανά από ένα άλλο και όπου δεν επιτρέπεται σε πολιτισμένους ανθρώπους να ανασύρουν τα λείψανα των αγαπημένων τους εξαιτίας της αλήθειας που μπορεί να αποκαλυφθεί» είπε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι «το σωστό ορίζει τη δύναμη».

Είπε ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός «προσφέρει ένα άνοιγμα» για ειρήνη και είπε ότι εάν η Ρωσία τηρήσει τη συμφωνία, οι ΗΠΑ θα άρουν τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη Μόσχα.

Πρώτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ιράκ

Ο Ομπάμα χαιρέτισε το «όραμα» του νέου πρωθυπουργού του Ιράκ Χάινταρ αλ Αμπάντι, με τον οποίο συναντήθηκε για πρώτη φορά στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Μετά την άνοδό του στην εξουσία απευθύνθηκε συστηματικά σε όλες τις συνιστώσες της ιρακινής κοινωνίας» υπογράμμισε ο Ομπάμα, δηλώνοντας «πεπεισμένος» ότι ο Αμπάντι είναι ένας καλός συνομιλητής για τον διεθνή συνασπισμό που μάχεται κατά του ισλαμικού Κράτους.

Ο Αμπάντι, που διορίστηκε πρωθυπουργός στα μέσα Αυγούστου, διαδέχθηκε τον Νούρι αλ Μάλικι, έναν σιίτη όπως και ο ίδιος, οι πολιτικές του οποίου επικρίνονταν ότι συνέβαλαν εν μέρει στην προέλαση των σουνιτών ανταρτών στο Ιράκ.

«Έχω ήδη εντυπωσιαστεί από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Αμπάντι έχει συναίσθηση ότι για να πετύχει το Ιράκ δεν αρκεί μια στρατιωτική εκστρατεία», αλλά μια πραγματική πολιτική προσπάθεια, υπογράμμισε ο Ομπάμα.

Ρωσία: Υπό αμφισβήτηση η νομιμότητα των επιδρομών κατά της ISIS

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας υποστήριξε ότι η νομιμότητα ενός μέρους τουλάχιστον των αεροπορικών επιδρομών που εξαπολύουν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους αμφισβητείται, εξαιτίας του γεγονότος πως δεν έχουν εγκριθεί από τη Συρία ή από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

«Υπάρχουν αμφιβολίες για την νομιμότητα των πληγμάτων, καθώς τέτοιες ενέργειες μπορούν να γίνονται μόνον με την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών και την ανεπιφύλακτη έγκριση των αρχών της χώρας όπου διεξάγονται, οι οποίες στην προκειμένη περίπτωση είναι η κυβέρνηση στην Δαμασκό», σημείωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του.