Συνεχίζουν την ανάκαμψη τα εμπορικά κέντρα και το πρώτο εξάμηνο το 2014, αφού και την περίοδο της κρίσης άντεξαν περισσότερo από τα συνοικιακά καταστήματα. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι έμποροι λιανικής στα εμπορικά κέντρα εξακολουθούν να έχουν το πλεονέκτημα του χαμηλότερου ενοικίου συγκριτικά με τις κεντρικές οδούς, μεγάλη υποστήριξη σε ενέργειες μάρκετινγκ και επικοινωνίας, καθώς και εξασφαλισμένη μεγάλη επισκεψιμότητα, όπως αποδεικνύει η ως σήμερα πορεία.
Επίσης, στελέχη της Lamda Development, που διαχειρίζεται τα εμπορικά κέντρα Mall, Golden Hall και Mediterranean Cosmos, ανέφεραν ότι η θετική διαφοροποίηση της δραστηριότητας των εμπορικών κέντρων από την υπόλοιπη αγορά λιανικής συνεχίζεται καθώς αυτάαποτελούν σημεία αναφοράς και αποδοχής για το καταναλωτικό κοινό.
Οι έμποροι και οι επιχειρηματίες τουλάχιστον των εμπορικών κέντρων και των οργανωμένων καταστημάτων βλέπουν φως στο τούνελ και υποστηρίζουν ότι το 2014 σταθεροποιείται η αγορά, ενώ αν δεν συμβεί κάποια μεγάλη ανατροπή, από το 2015 η κατάσταση θα είναι καλύτερη λόγω των θετικών μηνυμάτων από την ελληνική οικονομία.
Επιβεβαιώνοντας τη σαφή τάση ανάκαμψης από τα προηγούμενα τρίμηνα, η κερδοφορία (EBITDA) των τριών εμπορικών κέντρων Mall, Golden Hall και Mediterranean Cosmos της Lamda Development κινήθηκε ανοδικά παρουσιάζοντας αύξηση 5% το πρώτο εξάμηνο του 2014 σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο και ανήλθε στα 18,6 εκατ. ευρώ. Tα ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) που αναλογούν στον όμιλο ανήλθαν σε 14,5 εκατ. ευρώ, σχεδόν αμετάβλητα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ αντιστοιχούν σε αύξηση 6% αν λάβουμε υπόψη ομοειδείς παράγοντες σύγκρισης.
Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων παρουσίασε αύξηση 9% το πρώτο εξάμηνο του 2014 μετά την αύξηση κατά 6% το δεύτερο εξάμηνο του 2013. Η συνολική επισκεψιμότητα των εμπορικών κέντρων κατά τις ίδιες χρονικές περιόδους παρουσίασε επίσης αύξηση κατά 6,5% και 1,5% αντίστοιχα. Η μέση πληρότητα των εμπορικών κέντρων της Lamda εξακολουθεί να ξεπερνά το 98% και παρατηρείται αύξηση της ζήτησης για μισθώσεις.
Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων στο Golden Hall κινήθηκε ανοδικά κατά 11,5%, ενώ παρατηρήθηκε και αύξηση του αριθμού των επισκεπτών κατά 14%. Η λειτουργική κερδοφορία του ανήλθε σε 6,4 εκατ. ευρώ, ελαφρώς ανοδική σε σχέση με πέρυσι. Στο Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη σημειώθηκε άνοδος του κύκλου εργασιών των καταστημάτων κατά 9% και αύξηση του αριθμού των επισκεπτών κατά 5%, ενώ βρίσκεται σε καθεστώς πλήρους μίσθωσης. Αναφορικά με το The Mall Athens τα μεγέθη του επίσης εμφανίζονται αυξημένα. Ο τζίρος των καταστημάτων και ο αριθμός των επισκεπτών παρουσίασαν αύξηση κατά 8% και 5% αντιστοίχως.

HeliosPlus