Απάντηση στην επιστολή που δέχθηκε από τη σκηνοθέτιδα της ταινίας «Mamma Mia» Φυλλίδα Λόιντ έδωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης. Στην επιστολή του ο έλληνας Υπουργός τη διαβεβαιώνει ότι δεν ιδιωτικοποιείται ο αιγιαλός και τη συγχαίρει για την «εξαιρετική» όπως λέει ταινία που σκηνοθέτησε.
Η κυρία Λόιντ, στη επιστολή που απέστειλε και στην υπουργό Τουρισμό κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη εξέφραζε στην έντονη ανησυχία της για τον κίνδυνο ιδιωτικοποίησης του αιγιαλού, αλλά και τον θαυμασμό της για τις ομορφιές της χώρας μας.
«Καταρχήν ήθελα να σας συγχαρώ για την εξαιρετική σας ταινία «Mamma Mia». Η ταινία σας ανέδειξε τα Ελληνικά νησιά με εξαιρετική δεξιότητα, αισθαντικότητα και χιούμορ σε ένα παγκόσμιο κοινό» λέει αρχίζοντας την απάντησή του ο κ. Χαρδούβελης και συνεχίζει με τα εξής:
«Επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιήσουμε τον αιγιαλό μας. Η σχετική πρόβλεψη στον νόμο που μόλις πρόσφατα ψηφίσθηκε από την Ελληνική Βουλή περιορίζεται στην επιτάχυνση του προσδιορισμού του Ελληνικού αιγιαλού. Αυτό το εγχείρημα έχει καθυστερήσει 70 χρόνια μια που λιγότερο από το 10 % του αιγιαλού είναι σαφώς προσδιορισμένο. Ο προσδιορισμός του αιγιαλού βελτιώνει την διαφάνεια και αναστέλλει παράνομες δραστηριότητες που καταστρέφουν τον αιγιαλό και το περιβάλλον. Διότι είναι η αδυναμία του προσδιορισμού του αιγιαλού που διευκολύνει την παράνομη κατασκευαστική δραστηριότητα και άλλες μη αποδεκτές ιδιωτικές χρήσεις. Ο νέος νόμος θα αποτρέψει τέτοια φαινόμενα.
Χρειαζόμαστε υψηλής ποιότητας, επίσημα δεδομένα πάνω στα οποία θα βασίζονται οι πολιτικές μας και που θα καθιστούν εφικτή την υλοποίηση τους. Τέτοιου είδους δεδομένα, όπως στην περίπτωση του προσδιορισμού του αιγιαλού, επίσης επιτρέπουν στα πολιτικά κόμματα, στους πολίτες και σε ΜΚΟ να αποκτήσουν τεκμηριωμένη άποψη για την υιοθέτηση μιας πολιτικής και την υλοποίηση της από την εκάστοτε κυβέρνηση. Θέλω να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον σας, για την Ελλάδα και το περιβάλλον της, ενδιαφέρον το οποίο μου είναι βεβαίως καλοδεχούμενο».
Από την πλευρά της η κυρία Λόιντ είχε αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Ως σκηνοθέτις του μιούζικαλ «Mamma Mia», με πρωταγωνίστρια τη Μέριλ Στριπ, σας γράφω για να διαμαρτυρηθώ έντονα σχετικά με τις τελευταίες προτάσεις περί ιδιωτικοποίησης των ακτών σας.
Εχετε δώσει σε εμάς και στο κινηματογραφικό κοινό παγκοσμίως το μεγαλύτερο δώρο: απαράμιλλης ομορφιάς νησιωτικά τοπία. Είναι αδιανόητο για όσους από εμάς συνδέθηκαν με την ταινία (και αισθανόμαστε περήφανοι που εξυμνήσαμε τα υπέροχα νησιά της Σκοπέλου και της Σκιάθου) ότι οι εκπληκτικής ομορφιάς ακτές σας θα μπορούσαν να «βγουν σε πλειστηριασμό» κατά αυτόν τον τρόπο.
Ολος ο κόσμος βλέπει την Ελλάδα ως έναν από τους τελευταίους παρθένους προορισμούς – κάτι που για εσάς αποτελεί μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα -, σε συνδυασμό δε με τη μεγάλη αρχαιολογική σας ιστορία, εξασφαλίζει στον τόπο σας μια θέση ανάμεσα στους επίγειους παραδείσους.
Κινηματογραφήσαμε στην Ελλάδα επειδή προσφέρει αυτή την ομορφιά, ποτέ ωστόσο δεν σκεφτήκαμε τις ακτές αυτές γεμάτες με ξενοδοχεία και άλλες εγκαταστάσεις. Από τη στιγμή που ξεπεραστεί αυτή η γραμμή δεν υπάρχει επιστροφή, όπως έχουν αποδείξει παραδείγματα φρικτών ακτογραμμών σε χώρες της Ευρώπης.
Φυσικά όλοι αναγνωρίζουμε ότι η καταστροφική οικονομική κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά την Ελλάδα. Εντούτοις, πιστεύω ακράδαντα ότι το να διακινδυνεύσετε την εμπορευματοποίηση αυτής της μοναδικής συνεισφοράς σας στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, θα αποφέρει βραχυπρόθεσμα κέρδη και μακροπρόθεσμη καταστροφή, τόσο για το μέλλον της χώρας σας όσο και για ολόκληρο τον κόσμο».