Νετανιάχου: Η διεθνής κοινότητα να αντιμετωπίζει την Χαμάς όπως την Αλ Κάιντα

Να αποτελέσει βάση για ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς η πρόταση της Αιγύπτου για εκεχειρία, κάλεσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι από την Αίγυπτο, όπου βρίσκεται, σε μια αποστολή για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των δύο πλευρών.

Να αποτελέσει βάση για ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς η πρόταση της Αιγύπτου για εκεχειρία, κάλεσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι από την Αίγυπτο, όπου βρίσκεται, σε μια αποστολή για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των δύο πλευρών.

«Αυτό είναι το πλαίσιο για τον τερματισμό της βίας και αυτό το πλαίσιο είναι η αιγυπτιακή πρωτοβουλία» δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο Κέρι χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» τις συνομιλίες που είχε έως τώρα στο Κάιρο και είπε ότι θα συνεχίσει τις επόμενες ημέρες να εργάζεται για την επίτευξη μιας εκεχειρίας στη Γάζα.

Όπως είπε ο Αμερικανός υπουργός, η Χαμάς θα πρέπει να επιδιώξει διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της βίας βασιζόμενη στην αιγυπτιακή πρόταση για κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, η προηγούμενη μεσολαβητική προσπάθεια της Αιγύπτου, που είχε γίνει δεκτή από το Ισραήλ, είχε απορριφθεί από την παλαιστινιακή οργάνωση.

«Η Χαμάς έχει να κάνει μια βασική επιλογή η οποία θα έχει βαθιές συνέπειες επιπτώσεις για το λαό της Γάζας. Οι Αιγύπτιοι της παρέχει το πλαίσιο ώστε να έχει μια σοβαρή συζήτηση με τις άλλες (παλαιστινιακές) οργανώσεις» τόνισε.

Ο Κέρι υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να επιτευχθεί άμεσα μια συμφωνία εκεχειρίας ώστε να σωθούν ζωές αθώων ανθρώπων, όμως είπε ότι «αυτό προφανώς δεν αρκεί».

«Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει μια σοβαρή δέσμευση, μια συζήτηση, μια διαπραγμάτευση για τα υποκείμενα ζητήματα που μας έφεραν μέχρι εδώ» κατέληξε.

Ο Κέρι θα παραμείνει στην Αίγυπτο για επαφές και την Τετάρτη, ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν βρίσκεται στο Ισραήλ για να συναντήσει τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Νετανιάχου: Χαμάς όπως Αλ Κάιντα

Ωστόσο, οι διπλωματικές προσπάθειες δεν είναι εύκολο να ευωδοθούν: Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε την Τρίτη ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιμετωπίζει την Χαμάς όπως την Αλ Κάιντα.

Ακόμη, τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να θεωρεί υπόλογη τη Χαμάς για την απόρριψη των προτάσεων για κατάπαυση του πυρός και για τις επιθέσεις εις βάρος ισραηλινών πολιτών.

«Η κατάπαυση του πυρός δεν είναι κοντά» δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι, που βρίσκεται στο στενό κύκλο συνεργατών του Νετανιάχου.

Η Χαμάς έχει αρνηθεί την εκεχειρία άνευ όρων. Ζητά να χαλαρώσει ο 7ετής αποκλεισμός της Γάζας, που εκτός από την πλευρά του Ισραήλ, τώρα έχει επιβληθεί και από την Αίγυπτο.

Η πολιτική αλλαγή στην Αίγυπτο δεν ευνοεί πλέον τη Χαμάς, που το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται αποδυναμωμένη.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk