Βαρόμετρο αποτελεί η σημερινή ημέρα για τη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς πραγματοποιείται η πρώτη εισαγωγή εταιρείας έπειτα από πέντε χρόνια, γεγονός που θα αποτελέσει stress test για τις διαθέσεις των επενδυτών απέναντι στην ελληνική αγορά και την κουλτούρα που αυτοί έχουν διαμορφώσει αφού το τελευταίο διάστημα έχει επανέλθει η τάση για μαζικές ρευστοποιήσεις σε όλες τις βαθμίδες της κεφαλαιοποίησης και το ΧΑ έχει μετατραπεί πάλι σε μια αγορά πέντε μετοχών που διενεργούν το 80% της ημερήσιας αξίας συναλλαγών.
Ειδικότερα, θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση οι 82.667.000 μετοχές της εταιρείας ΕΛ.ΤΕΧ. Ανεμος που δραστηριοποιείται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναπτύσσοντας κυρίως αιολικά πάρκα με τιμή εκκίνησης τα 1,70 ευρώ ανά μετοχή και την κεφαλαιοποίηση της νεοεισερχόμενης εταιρείας να διαμορφώνεται στα 140,5 εκατ. ευρώ.
Η θυγατρική εταιρεία του ομίλου Ελλάκτωρ θέλησε να εκμεταλλευτεί το καλό κλίμα που επικρατούσε στις διεθνείς κεφαλαιαγορές αλλά κυρίως τη διάθεση των επενδυτικών κεφαλαίων να «αγοράσουν» Ελλάδα. Στα road shows που προηγήθηκαν της δημόσιας εγγραφής το ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών του εξωτερικού ήταν ιδιαίτερα έντονο αλλά η ημερομηνία της δημόσιας εγγραφής συνέπεσε με την κρίση των τραπεζών του Νότου και ειδικότερα της πορτογαλικής Banco Espirito που προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στις αγορές κεφαλαίου.
Το αποτέλεσμα ήταν η τιμή διάθεσης να καθοριστεί στο κατώτατο εύρος τιμών (1,7 ευρώ το κατώτατο και 1,9 ευρώ το ανώτατο) και η εταιρεία να συγκεντρώσει 35 εκατ. ευρώ έναντι 40 εκατ. ευρώ που είχε θέσει ως στόχο.
To 50% των κεφαλαίων καλύφθηκε από θεσμικούς επενδυτές και το 50% από ιδιώτες. Στην έκδοση συμμετείχαν 54 θεσμικοί και 2.500 ιδιώτες. Η συμπεριφορά των επενδυτών αυτών κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής αναμένεται με ενδιαφέρον: θα προτιμήσουν ένα cash out ρευστοποιώντας τους τίτλους που απέκτησαν φοβούμενοι νέα πτώση της αγοράς ή θα επιμείνουν στις προοπτικές της ΕΛ.ΤΕΧ. Ανεμος και πιο συγκεκριμένα του κλάδου της αιολικής ενέργειας;
Τα καθαρά έσοδα της δημόσιας εγγραφής μετά την αφαίρεση των δαπανών έκδοσης διαμορφώθηκαν στα 32,5 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτήσουν την ιδία συμμετοχή της εταιρείας για τη δημιουργία τεσσάρων νέων αιολικών πάρκων.
Οπως αναφέρουν οι αναλυτές, η ΕΛ.ΤΕΧ. Ανέμος είναι μια επενδυτική πρόταση χαμηλού ρίσκου και μεγάλης ανάπτυξης, δεδομένου ότι έχει βιώσιμα τιμολόγια πώλησης και μακροχρόνια συμβόλαια αγοράς ενέργειας (20 – 27 έτη). Τα τελευταία τρία χρόνια, εν μέσω κρίσης διπλασίασε την εγκατεστημένη ισχύ της από 87 MW σε 171 MW. Επίσης, η ελληνική αγορά αιολικών πάρκων απέχει σημαντικά από τον στόχο των 7.500 ΜW το 2020 αφού σήμερα είναι διασυνδεδεμένα με το σύστημα περίπoυ 1.520 MW.
Πρεμιέρα και για την EN.A ΣΤΕΠ με την Algae Farms


Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη Πέμπτη ανοίγει το βιβλίο ηλεκτρονικών προσφορών (ΗΒΙΠ) για τη δημόσια προσφορά με καταβολή μετρητών της Algae Farms εν όψει της εισαγωγής της στη νέα αγορά του Χρηματιστηρίου ΕΝ.Α ΣΤΕΠ.
Η Algae Farms παράγει καύσιμα από φύκια και εγκαινιάζει τη νέα αγορά του ΧΑ ΕΝ.Α ΣΤΕΠ ή αλλιώς Εναλλακτική Αγορά για τη Στήριξη της Επιχειρηματικότητας.
Στη νέα αυτή αγορά εντάσσονται εταιρείες που ξεκινούν τώρα τη δραστηριότητά τους και στηρίζουν την ανάπτυξή τους σε καινοτόμα προϊόντα.
Νεωτερισμός είναι και το Ηλεκτρονικό Βιβλίο Προσφορών. Ολοι οι επενδυτές μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία του ΗΒΙΠ, αρκεί να διατηρούν μερίδα επενδυτή στο ΣΑΤ. Οι αιτήσεις συμμετοχής γίνονται από τους επενδυτές προς τις ΑΧΕΠΕΥ. Στόχος της Algae Farms είναι να συγκεντρώσει κεφάλαια έως 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ η τιμή διάθεσης των νέων τίτλων διαμορφώθηκε στα 6,67 ευρώ. Το ΗΒΙΠ αναμένεται να κλείσει τη Δευτέρα 28 Ιουλίου.

HeliosPlus