Εσωκομματική ένταση προκαλεί στη ΔΗΜΑΡ η διαχείριση των επιστολών και των απαντήσεων που έλαβε ο Φ. Κουβέλης στην Κεντροαριστερά, στο Ποτάμι και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Μεταρρυθμιστική Τάση του κόμματος, με επικεφαλής τον Σπ. Λυκούδη, εξέδωσε μια οργισμένη ανακοίνωση τονίζοντας ότι η ηττημένη ΔΗΜΑΡ δεν είναι υποχρεωτικό να εξελιχθεί σε ταπεινωμένη ΔΗΜΑΡ.
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Μία από τις βασικές αιτίες της μεγάλης εκλογικής ήττας της ΔΗΜΑΡ, υπήρξε ο ανεξήγητος για τα δεδομένα της ανανεωτικής αριστεράς πολιτικός απομονωτισμός που έδειξε όλο το προηγούμενο διάστημα και η άρνησή της να συμμετάσχει σε οποιονδήποτε διάλογο με τις δυνάμεις του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου.
Με βάση αυτήν την εκτίμηση, έστω και αργά, η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ αποφάσισε να αλλάξει κατεύθυνση και να προχωρήσει σε διάλογο. Αν όμως αυτήν την στροφή δυσκολεύεσαι να την πιστέψεις, την πραγματοποιείς με προβληματικό τρόπο. Έτσι η ΔΗΜΑΡ πήρε πρωτοβουλία διαλόγου στέλνοντας… δύο επιστολές –προσκλήσεις, μία στις δυνάμεις της κεντροαριστεράς και μία στον ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζοντας απόλυτη αντίφαση στους πολιτικούς και στρατηγικούς της προσανατολισμούς και σύγχυση στις προθέσεις της.
Οι αρνήσεις βασικών παραληπτών των επιστολών ήταν αναμενόμενες. Άρνηση το Ποτάμι, άρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μας εκπλήσσει η απορριπτική –αρνητική απάντηση του κ. Τσίπρα στη ΔΗΜΑΡ, όπου εκθέτει τους βασικούς άξονες της δικής του πολιτικής –με την οποία είμαστε σε αντίθεση από καιρό –και της οποίας ζητάει την αποδοχή για οποιονδήποτε διάλογο. Μας εκπλήσσει ο απίστευτος σχολιασμός «κύκλων της ΔΗΜΑΡ» και οι δηλώσεις ηγετικών στελεχών της ότι η απάντηση του κ. Τσίπρα είναι θετική και δημιουργεί πεδίο διαλόγου και συνεννοήσεων. Λυπούμαστε ειλικρινά. Η ηττημένη ΔΗΜΑΡ δεν είναι υποχρεωτικό να εξελιχθεί σε ταπεινωμένη ΔΗΜΑΡ.

Είχε προηγηθεί τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου της ΔΗΜΑΡ στην πρωινή εκπομπή του Mega Χρ. Μαχαίρα, ο οποίος είπε ότι η πρωτοβουλία της ΔΗΜΑΡ να ανοίξει τον διάλογο για την κεντροαριστερά και για την διαμόρφωση μιας προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας, προκαλεί το ενδιαφέρον διαφόρων πλευρών κι αυτό είναι αναντίρρητα θετικό.
Και πρόσθεσε ότι η Η ΔΗΜΑΡ δεν απηύθυνε καμία πρόταση διαλόγου για την κεντροαριστερά στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Την απευθύναμε στο ΠΑΣΟΚ και σε άλλες κινήσεις και ήδη λάβαμε απαντήσεις αποδοχής του διαλόγου που προτείναμε. Στον ΣΥΡΙΖΑ απευθύναμε πρόταση για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου – εξ ου και η διαφορετική επιστολή – και λάβαμε μία απάντηση από τον κ, Τσίπρα που αντιπροτείνει μία πρόταση «πολιτικής συνεννόησης», όπως την αποκαλεί, στη βάση ενός αριστερού προγράμματος διεξόδου.

Άλλα σημεία από αυτά που περιέχονται στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά σε εκτιμήσεις της ΔΗΜΑΡ, άλλα απέχουν, ορισμένα απαιτούν επεξεργασία. Θεωρούμε, πάντως, ότι με την επιστολή Τσίπρα δημιουργείται το έδαφος για έναν δημόσιο διάλογο», επισήμανε.