Μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015 πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί η υλοποίηση των μέτρων αναδιάρθρωσης που έχει ήδη ξεκινήσει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται το κλείσιμο των εργοστασίων της εταιρείας σε Σέρρες και Ορεστιάδα, σύμφωνα με τη διοίκησή της.
Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν τα δύο εργοστάσια να παραμείνουν ανοιχτά, ζητώντας παρέμβαση της κυβέρνησης, την οποία κατηγορούν ότι από τη μία πλευρά υποστηρίζει ότι προωθεί την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και από την άλλη συναινεί σε κλείσιμο εργοστασίων και μάλιστα σε ευαίσθητες περιοχές, βυθίζοντας τις τοπικές κοινωνίες στην απόγνωση.
Τα επιχειρήματα της διοίκησης
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, οι εκτιμώμενες επιπτώσεις από την υλοποίηση των μέτρων σε βάθος πενταετίας θα είναι σταδιακές, ξεκινώντας από το πρώτο έτος εφαρμογής τους.
Εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς το σχέδιο αναδιάρθρωσης, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «η υλοποίηση των μέτρων της μελέτης αναδιάρθρωσης, εκτιμάται ότι σε επίπεδο EBITDA στη χρήση 1.7.2014-30.6.2015 θα υπάρξει βελτίωση της τάξεως τουλάχιστον 9 εκατ. ευρώ, βελτιούμενο περαιτέρω σταδιακά μέσα στην πενταετία».
Τέλος, η διοίκηση εκτιμά ότι δεν θα προκύψει καμία επίπτωση στον κύκλο εργασιών της εταιρείας.
Τα άμεσα μέτρα και οι παρεμβάσεις στα οποία προχωρά η επιχείρηση εντάσσονται σε τέσσερις βασικές ομάδες. Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει: δραστική μείωση του κόστους ενέργειας. Μείωση του μισθολογικού κόστους, μείωση κόστους διοικητικής λειτουργίας μη σχετιζόμενο με το ανθρώπινο δυναμικό και κεντρικοποίηση υπηρεσιών μεταφοράς τεύτλων.
Η δεύτερη ομάδα αφορά σε: ενοποίηση εργοστασίων με την αναστολή της παραγωγικής λειτουργίας των μονάδων Σερρών και Ορεστιάδας και την επεξεργασία των τεύτλων αποκλειστικά στην μονάδα του Πλατέος και οργάνωση, εξορθολογισμός και βέλτιστη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.
Η τρίτη ομάδα περιλαμβάνει βελτίωση και αντικειμενικοποίηση διαδικασίας παράδοσης-παραλαβής πρώτων υλών και υιοθέτηση σύγχρονων εμπορικών πολιτικών και πρακτικών και η τέταρτη: κεντρικοποίηση υπηρεσιών προμήθειας λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και λοιπών προμηθειών και επίτευξη βέλτιστων τιμών αγοράς ζάχαρης από προμηθευτές (αγορά ζάχαρης facon).
ΕΚΘ: η αποβιομηχάνιση στη Βόρεια Ελλάδα συνεχίζεται
Να παραμείνουν ανοιχτά τα εργοστάσια της Βιομηχανίας Ζάχαρης στη Βόρεια Ελλάδα ζητά το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Στην σχετική ανακοίνωσή του τονίζεται ότι «η αποβιομηχάνιση στη Βόρεια Ελλάδα συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, μετά και τα λουκέτα που αποφασίστηκαν στα δυο εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης σε Σέρρες και Ορεστιάδα, κόντρα στην πολυδιαφημιζόμενη ανάπτυξη στην οποία η κυβέρνηση εμμένει να πιστεύει πως ήρθε».
«Η απόφαση της Βιομηχανίας για άμεσο λουκέτο στα δυο εργοστάσια θα οδηγήσει στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους, θα «αφανίσει» τους τευτλοπαραγωγούς που ζουν από τον πρωτογενή τομέα και θα δημιουργήσει δραματικές συνέπειες στις περιοχές αυτές» προσθέτει.
Προκαλεί εντύπωση, επισημαίνει το ΕΚΘ, πως τη στιγμή που τα εργοστάσια ζάχαρης της χώρας μειώνονται δραματικά, αναγκαζόμαστε να εισάγουμε από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Πολωνία για να καλύψουμε τις εθνικές μας ανάγκες.
Τέλος, η διοίκηση του ΕΚΘ ζητά από την κυβέρνηση να παρέμβει και να αποτρέψει τα λουκέτα της Βιομηχανίας Ζάχαρης στη Βόρεια Ελλάδα, να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας και να προχωρήσει επιτέλους σε βήματα ανάπτυξης στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της χώρας μας.
ΔΗΜΑΡ: Να δοθεί λύση για τα εργοστάσια
«Η πρόσφατη απόφαση της διοίκησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης να κλείσει τα 2 από τα 3 εργοστάσια παραγωγής ζάχαρης σε Ορεστιάδα και Σέρρες, οδηγεί τους εργαζομένους στην ανεργία και τους τευτλοπαραγωγούς σε δυσμενή οικονομική κατάσταση» σχολιάζει η ΔΗΜΑΡ.
«Την ώρα που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι προωθεί την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας οι τοπικές κοινωνίες για μία ακόμη φορά οδηγούνται σε απόγνωση χωρίς την ύπαρξη ενός συγκεκριμένου αναπτυξιακού σχεδίου. Η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τον μοναδικό παραγωγό ζάχαρης στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες ζάχαρης στην Ευρώπη».
ΑΝΕΛ: Καταγγέλλουν την κυβέρνηση για κακοδιαχείρηση
«Θα ήθελα να ‘συγχαρώ’ για άλλη μια φορά την σημερινή συγκυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, των κυρίων Σαμαρά, Βενιζέλου, Στουρνάρα, Χαρδούβελη και των υπόλοιπων υπουργών, για τη μεγάλη αναπτυξιακή πολιτική που εφαρμόζουν σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Θράκη» δήλωσε ο βουλευτής Έβρου των ΑΝΕΛ, Μαρίνος Ουζουνίδης.
«Αντί να ψάξουν και να βρουν τους κλέφτες που επί χρόνια διόριζαν, στη διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και έφτασαν το χρέος της πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ, αποφάσισαν τώρα να κλείσουν τα εργοστάσια, οδηγώντας στην ανεργία τους εργαζόμενους σ’ αυτά, αλλά και τους αγρότες τευτλοκαλλιεργητές. Θα μπορούσαν να πουλήσουν τα εργοστάσια στη Σερβία και να επενδύσουν τα χρήματα στην Ελλάδα εκσυγχρονίζοντας και σώζοντας και τα δύο εργοστάσια σε Ορεστιάδα και Σέρρες» επισημαίνει και προσθέτει:
«Αντίθετα ακόμα και σήμερα χρηματοδοτούν το ιδιωτικό νοσοκομείο ‘Ερρίκος Ντυνάν’ τα χρέη του οποίου ξεπερνούν τα 280 εκατομμύρια ευρώ, ισχυριζόμενοι πως θα χάσουν τις δουλειές τους οι εργαζόμενοι. Αυτοί είναι άλλης κατηγορίας εργαζόμενοι;»
» Αυτή είναι τελικά η πολιτική της σημερινής συγκυβέρνησης που εδώ και σαράντα χρόνια κυβερνά αυτό τον τόπο και τον οδήγησε σ’ αυτή την κατάσταση. Συνεχίζουν δυστυχώς να διορίζουν τα ανίκανα κομματικά τους στελέχη, τους διπλοθεσίτες και τους συνταξιούχους. Όσο για τη μεγάλη οικονομική αναπτυξιακή πολιτική, με τα πλεονεκτήματα και τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας μάλλον οι κύριοι της κυβέρνησης αντιλαμβάνονται διαφορετικά την έννοια της ανάπτυξης.»
» Δυστυχώς όμως η αλήθεια είναι ότι ο απλός κόσμος χάνει τις δουλειές του εξαθλιώνεται και αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις. Κάθε απώλεια θέσης εργασίας στον Έβρο είναι από την όποια κυβέρνηση εγκληματική ενέργεια εις βάρος των πολιτών» καταλήγει ο κ. Ουζουνίδης.