Αθροιστική αύξηση 56% κατέγραψαν οι ελληνικές εξαγωγές την περίοδο 2009-2013 ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανόδου διαμορφώθηκε στο 11,7%.

Μελέτη της Infobank Hellastat για την εξέλιξη των εξαγωγών αναφέρει πως η ανοδική πορεία των εξαγωγών αποδίδεται σε παραμέτρους όπως η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας έως τα μέσα του 2011, η επέκταση της ελληνικής παρουσίας σε τρίτες χώρες και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κόστους μετά το 2010.

Σύμφωνα με την Infobank Hellastat οι αγορές εκτός ΕΕ απορροφούν το 53,6% του συνόλου των εξαγωγών, ενώ η συμμετοχή των χωρών της ΕΕ στη διάρθρωση των εξαγωγών περιορίζεται, από 57,8% το 2009 σε 46,4% το 2013.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσόστομο Κάτση, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, η εξωστρέφεια αποτελεί σχεδόν το 30% του ΑΕΠ, δείχνοντας ότι μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την αναστροφή του αρνητικού οικονομικού κλίματος των προηγούμενων ετών.

Ο ίδιος ανέφερε πως η συνεισφορά της εξωστρέφειας στη διαμόρφωση του προϊόντος της ελληνικής οικονομίας παραμένει η χαμηλότερη σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, γεγονός που υποδεικνύει ότι η Ελλάδα πρέπει ακόμα να διανύσει αρκετό δρόμο έως ότου φτάσει στο σημείο να κατέχει μια πραγματικά ισχυρή εξαγωγική επίδοση.

Όπως τόνισε, για να συμβεί αυτό, πρέπει πρώτιστο μέλημα να αποτελέσει η ενίσχυση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, η οποία την τελευταία πενταετία υπέστη σημαντικό πλήγμα από την ύφεση.