Για την καλύτερη προετοιμασία της ελληνικής πλευράς, ο κ. Χαρδούβελης θα έχει έως το μεσημέρι της Πέμπτηςδιαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, Υγείας, Μάκη Βορίδη και Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια, ενώ χθες συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Οι έως τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη αξιολόγηση θα είναι μικρής διάρκειας (7- 10 ημερών) και τα «καυτά» ζητήματα μετατίθενται για το φθινόπωρο και την 5ηαναθεώρηση του Μνημονίου.
Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να εστιασθούν στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, στην πορεία ολοκλήρωσης του 2ου πακέτου με τα έξι προαπαιτούμενα μέτρα (για την εκταμίευση της υπό- δόσης του 1 δισ. ευρώ και του 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη των «ακούρευτων» ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες) και στα δημοσιονομικά κενά που δημιουργούνται από τις δικαστικές αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια.
Παράλληλα, η τρόικα θα εξετάσει με τον υπουργό Ανάπτυξης το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, ενώ με τον υπουργό Εργασίας θα συζητηθούν τα εκκρεμή θέματα σε εργασιακά και ασφαλιστικό, αλλά και το ζήτημα των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία (σε σύνδεση με τις οφειλές προς το Δημόσιο).

Σε εξέλιξη σύσκεψη για «κόκκινα» δάνεια – τράπεζες με ΤΧΣ, Τράπεζα της Ελλάδας και τρόικα

Σε εξέλιξη βρίσκεται διευρυμένη σύσκεψη που διεξάγεται από τις 10 το πρωί της Πέμπτης, στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή στελεχών του ΤΧΣ και της Τράπεζας της Ελλάδας και της τρόικας. Θέμα της σύσκεψης είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων της ΕΚΤ και οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών, ο Κώδικας Δεοντολογίας για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών οφειλών και οι αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο.

Θα ακολουθήσει στις 12 το μεσημέρι συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας με στελέχη των υπουργείων Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης για το ίδιο θέμα.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι από κοινού με τις τράπεζες να δημιουργήσει ένα πλέγμα προτάσεων που, σε συνδυασμό και με χρηματοπιστωτικά προϊόντα, θα οδηγούν στην ουσιαστική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των επιχειρήσεων, προκειμένου έως το τέλος του καλοκαιριού να έχουν τεθεί οι κατευθυντήριες γραμμές και να αρχίσει να τρέχει ο μηχανισμός.

Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα και βελτιώσεις στο Πτωχευτικό Δίκαιο, στην κατεύθυνση εξωδικαστικών προπτωχευτικών διαδικασιών.

Ο κεντρικός σχεδιασμός θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση το «ξεσκαρτάρισμα» από την πλευρά των τραπεζών των δανειακών χαρτοφυλακίων που αφορούν κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια. Τα δάνεια θα χωριστούν: σε εκείνα που πληρώνονται με μικρή καθυστέρηση και σε όσα έχουν πάψει να εξυπηρετούνται.

Στην επόμενη φάση, για τις επιχειρήσεις που θα κρίνονται βιώσιμες οι τράπεζες, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των επιχειρήσεων, θα προχωρούν στην κατάρτιση νέου επιχειρησιακού σχεδίου, το οποίο θα έχει στοχευμένες δράσεις ανάλογα με το είδος της επιχείρησης, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αλλά και τις προοπτικές που έχει.

Στο πλαίσιο θα προτείνονται και λύσεις κομμένες και ραμμένες στην κάθε επιχείρηση. Ανάμεσά τους α είναι η αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου με τη συμμετοχή των βασικών μετόχων ή η αναζήτηση στρατηγικού εταίρου ή και η μετοχοποίηση του δανείου ή μέρος αυτού, ακόμη και η συγχώνευση της επιχείρησης με άλλη ομοειδή. Σε κάθε περίπτωση, στόχος θα είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση για να παραμείνει βιώσιμη η επιχείρηση.