Την Τετάρτη αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για την έκδοση τριετούς ομολόγου ύψους έως 3 δισ. ευρώ.

Η έκδοση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 10 Ιουλίου και σύμφωνα με την προεργασία που έχει γίνει ενδέχεται να τιμολογηθεί κοντά στο 3,3%-3,5%. Σημειώνεται πως το 5ετες ομόλογο που είχε εκδώσει η Ελλάδα τον Απρίλιο είχε τιμολογηθεί στο 4,95%.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αναδημιουργήσει την καμπύλη επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων οδηγώντας σε χαμηλότερα επίπεδα το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και να δημιουργήσει ένα απόθεμα κεφαλαίων ικανό να της επιτρέψει να ανακτήσει σύντομα την πλήρη πρόσβαση στις αγορές με όρους όμως που θα θέτει η ίδια η ελληνική πλευρά.

Η έκδοση βραχυπρόθεσμου ομολόγου μπορεί να αποτελεί δέλεαρ για την Ελλάδα, καθώς με τον τρόπο αυτό κεφαλαιοποιεί την αυξανόμενη διεθνή ζήτηση για βραχυπρόθεσμο κρατικό χρέος ευρωζώνης, αν όμως τελικά προχωρήσει σε αυτήν τότε εγκαταλείπει το «πολύτιμο» status του να μην διατρέχει ουσιαστικά τον κίνδυνο βραχυπρόθεσμης αναχρηματοδότησης του χρέους.

Σε χθεσινό του δημοσίευμα το πρακτορείο Reuters ανέφερε πως η έκδοση βραχυπρόθεσμων ομολόγων θα έδινε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αντλήσει χρήματα με φθηνότερο κόστος, καθώς το επιτόκιο του τριετούς ομολόγου αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 3% έναντι απόδοσης 6% για τα δεκαετή ομόλογα και 4% περίπου για τα πενταετή, ωστόσο θα συνεπαγόταν πως η Ελλάδα θα βρισκόταν ενόψει μιας μεγάλης αναχρηματοδότησης πριν ακόμα διασφαλιστεί η ανάκαμψη της οικονομίας της και σε μια περίοδο που μένει να διευθετηθεί η ασταθής πολιτική κατάσταση στη χώρα.

Όπως αναφέρει το Reuters, τα ελληνικά τριετή ομόλογα θα προσφέρουν σημαντικό πρόσθετο κέρδος στους επενδυτές έναντι των αντίστοιχων τίτλων της Ευρωζώνης η μέση απόδοση των οποίων κινείται πέριξ του 1,15% ή και χαμηλότερα, ωστόσο η Αθήνα θα απολέσει ένα από τα ελκυστικότερα χαρακτηριστικά του χρέους της, ήτοι ότι δηλαδή δεν έχει καμία αποπληρωμή ομολόγου στην επόμενη πενταετία.

Πάντως, επενδυτές όπως το επενδυτικό κεφάλαιο της Greylock Capital εμφανίζονται απρόθυμοι να αποκτήσουν το 3ετες ελληνικό ομόλογο θεωρώντας πως μια απόδοση της τάξης του 3,5% δεν είναι ελκυστική για εκείνους. Η άποψη της εταιρείας για την Ελλάδα και τα ομόλογά της παραμένει θετική, διατηρώντας την έκθεσή της σε ελληνικό χρέος, ωστόσο θεωρεί πιο ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα 5ετούς -10ετούς λήξης σε σχέση με το 3ετές ομόλογο.