Αντιμέτωπη με πρόστιμο 500 εκατ. δολαρίων θα βρεθεί η γερμανική τράπεζα Commerzbank για παραβίαση κυρώσεων των ΗΠΑ κατά κάποιων χωρών.

Δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg που επικαλείται πηγή με γνώση του θέματος αναφέρει πως η γερμανική τράπεζα μπορεί να κληθεί να καταβάλει πρόστιμα ύψους τουλάχιστον 500 εκατ. δολαρίων το καλοκαίρι στο πλαίσιο μίας συμφωνίας με τις αμερικανικές αρχές για αναστολή της δίωξης.

Η έρευνα εναντίον της Commerzbank εντάσσεται στο πλαίσιο των αυστηρών αμερικανικών μέτρων κατά χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που διαχειρίζονταν κεφάλαια σχετιζόμενα με χώρες που είχαν τεθεί σε μαύρη λίστα και τα οποία οδήγησαν ήδη στο πρόστιμο – ρεκόρ των 8,97 δισ. δολαρίων κατά της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas.

Οι γαλλικές τράπεζες Credit Agricole και Societe Generale, η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank και η ιταλική UniCredit είναι μεταξύ άλλων τραπεζών που ερευνώνται από τις αμερικανικές Αρχές.

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται αναλυτές του χρηματοπιστωτικού οίκου Morgan Stanley, οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετωπίζουν επιπλέον κόστος 50 δισ. δολαρίων από δικαστικές διαμάχες και διακανονισμούς.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, που έχουν πληρώσει περισσότερα από 80 δισ. ευρώ από το 2009, αντιμετωπίζουν συνολικά περίπου 130 δισ. δολάρια για κόστη από δικαστικές διαμάχες και διακανονισμούς.