«Σωτηρία υπάρχει μόνο στην Ηλεκτρονική. Αυτή μπορεί να φέρει την ειρήνη στις πόλεις με τα εκατομμύρια κατοίκους. Έχουμε διαθέσιμες τις τεχνικές. Είναι οι κάθε λογής τηλενέργειες: Τηλεδιεκπεραίωση, τηλε-εργασία, τηλε-εξυπηρέτηση και τηλε-επαφές. Με τις ίδιες τηλε-ενέργειες μπορούμε κάλλιστα να μπούμε και στις πόλεις για να τις σώσουμε».

Ο αείμνηστος αρχιτέκτων και πολεοδόμος Τάκης Ζενέτος ήταν καλός στο να βλέπει το μέλλον. Οραματιζόταν «κέντρα εργασίας», στα οποία θα αναπτύσσονταν τηλε-επαφές και συστήματα μετάδοσης της εικόνας σε φυσικό μέγεθος, με απόλυτη πιστότητα του ήχου και θα συνδέονταν μέσω διανυμένων πολλαπλών γραμμών, με κάθε επιθυμητό πρόσωπο ή ομάδα συνεργασίας ή με κέντρα πληροφοριών και επεξεργασίας υπολογισμών.
Η επιστημονική φαντασία των φουτουριστών της δεκαετίας του 1960 πλέον αποτελεί πραγματικότητα. Ένα παράδειγμα έχει έρθει από την Cisco, η οποία έχει αναπτύξει μια ενοποιημένη πλατφόρμα επικοινωνίας, που φιλοδοξεί να καταργήσει τις μετακινήσεις, αφού ενώνει υψηλής ευκρίνειας κάμερες με τις κινητές συσκευές, το τηλεφωνικό κέντρο και τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές κάθε επιχείρησης, δημιουργώντας ένα «διασυνδεδεμένο» εργασιακό περιβάλλον.
Η Cisco παρέχει ενοποιημένες λύσεις συνεργασίας με βάση το δίκτυο, οι οποίες βασίζονται σε ανοιχτά πρότυπα και εμπεριέχουν IP επικοινωνίες, mobility, εξυπηρέτηση πελατών, τηλε-διασκέψεις μέσω Web, ανταλλαγή μηνυμάτων, λογισμικό κοινωνικής δικτύωσης για επιχειρήσεις και διαλειτουργικές εμπειρίες τηλε-παρουσίας. Η εταιρεία έχει αναπτύξει διαλειτουργικά συστήματα φωνής και video που έχουν τις ίδιες δυνατότητες ανάπτυξης στο υπολογιστικό νέφος (cloud), σε λύσεις εσωτερικής εγκατάστασης και σε υβριδικές, ανοιχτές πλατφόρμες.
Η σύγκλιση των τεχνολογιών αλλάζει τελείως τις βιντεοδιασκέψεις, με τα λεγόμενα προϊόντα συνεργασίας.
– Το Telepresence TX9000 συνδυάζει video υψηλής ευκρίνειας σε πραγματικό μέγεθος, κοινή χρήση περιεχομένου, ήχο και προηγμένη διασύνδεση με χειρισμό μέσω αφής.
– Το Speaker Track 60 διαθέτει διπλή κάμερα, που εντοπίζει αυτόματα τον ομιλητή και εστιάζει σε αυτόν.
– Τα DX70 και DX80 είναι οθόνες μεγάλου μεγέθους, με λογισμικό android, ο χειρισμός των οποίων γίνεται εξ ολοκλήρου μέσω αφής, και συνδυάζουν HD video, ήχο, διασκέψεις Web, κι ενσωματωμένες επιχειρηματικές εφαρμογές, που μπορούν να είναι κοινόχρηστες και να λειτουργούν με διαφορετικούς χρήστες.
– Τα MX700 και MX800 είναι εξοπλισμένα με premium ανάλυση HD, υποστηρίζουν H.265, που εξασφαλίζει υψηλή ευκρίνεια, μειώνοντας παράλληλα κατά το ήμισυ τη χρήση του bandwidth.
– Το SX10 μετατρέπει κάθε απλή επίπεδη οθόνη σε σύστημα συνεργασίας μέσω HD video μέσα σε 10 λεπτά.
– Η εφαρμογή Intelligent Proximity, μέσω των συστημάτων video της Cisco, εντοπίζουν τις κινητές συσκευές όσων συμμετέχουν στην σύσκεψη, τις οποίες συνδέουν με τα συστήματα της τηλε-διάσκεψης, επιτρέποντας στους χρήστες τους να μοιράζονται το εκάστοτε υλικό που έχει τεθεί σε κοινή χρήση.
– Η επαυξημένη πραγματικότητα (Augmented Reality) δημιουργεί τρισδιάστατα μοντέλα, κατά την διάρκεια του videoconference.
Σύμφωνα με τον System Engineer for Collaboration της Cisco, κ. Αλκιβιάδη Ζούπα, οι συγκεκριμένες υπηρεσίες έχουν πλέον καταστεί προσιτές και πλέον απευθύνονται σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Όπως τόνισε, ενώ παλαιότερα μία επιχείρηση χρειαζόταν πολλές χιλιάδες ευρώ για την στήσει ένα κατάλληλο ψηφιακό meeting room, πλέον μπορεί να βρει καλές λύσεις με κάτι περισσότερο από 1.000 ευρώ.
Ήδη η αγορά, τόνισε, αρχίζει να αγκαλιάζει τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, καθώς υπόσχονται υψηλότερη παραγωγικότητα κι εξοικονόμηση πόρων, ενώ και ο παράγων εξωστρέφεια, με το άνοιγμα πολλών επιχειρήσεων στο εξωτερικό κάνει τις επιχειρήσεις να δίνουν βάρος προς αυτή την κατεύθυνση.