Μετά την κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση της χώρας, η βρετανική κυβέρνηση πρόκειται να κινήσει ανεξάρτητη έρευνα για το πώς χειρίστηκαν οι αρχές υποθέσεις παιδεραστίας της δεκαετίας του ’80 σε βάρος πολιτικών. Το υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται σύντομα να παρουσιάσει το σχέδιο για «ευρεία έρευνα», πιθανότατα από επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Ιδιαίτερα η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι έχει βρεθεί τις τελευταίες ημέρες στο στόχαστρο επικρίσεων μετά τις αναφορές πως πάνω από 100 φάκελοι που ενδεχομένως σχετίζονται με οργανωμένο κύκλωμα παιδικής κακοποίησης χάθηκαν ή καταστράφηκαν.

Προ ημερών, ο Μαρκ Σέντγουιλ, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον πως θα διόριζε «ανεξάρτητη ανώτατη προσωπικότητα του δικαστικού χώρου» για να κρίνει εάν τα συμπεράσματα σχετικής εσωτερικής έρευνας πέρυσι ήταν στέρεα.

Στην έρευνα εκείνη είχε διαπιστωθεί πως το υπουργείο Εσωτερικών είχε διαβιβάσει τότε εννέα υποθέσεις στις αρμόδιες αρχές, όπως και τέσσερις άλλα «σώματα πληροφοριών» που διαβιβάστηκαν μετέπειτα στην αστυνομία.

Ο ίδιος ανέφερε ωστόσο πως 114 φάκελοι που «πιθανώς σχετίζονταν με την υπόθεση» είτε είχαν καταστραφεί είτε δεν μπορούσαν να βρεθούν. Η αναφορά αυτή πυροδότησε επικρίσεις από την αντιπολίτευση και υπονοούμενα ακόμη και για συγκάλυψη.