Ικανοποιημένοι βγήκαν από την πρώτη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Υγείας οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών της χώρας, παρότι ο κ. Μάκης Βορίδης δεν δεσμεύθηκε σε συγκεκριμένες λύσεις. Ωστόσο, οι γιατροί χαρακτήρισαν τη συνάντηση χρήσιμη.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε τους γιατρούς ότι θα γίνουν προσλήψεις προσωπικού εντός του 2014 και ότι η αξιολόγηση των εργαζομένων στα Νοσοκομεία δεν σημαίνει απολύσεις. Παράλληλα, αναγνώρισε ότι οι γιατροί του ΕΣΥ δικαιούνται βελτίωσης του μισθολογίου τους, εφόσον επανεξετάζονται όλα τα Ειδικά Μισθολόγια και βρεθούν οι ανάλογοι πόροι.
Για την επίλυση του θέματος, υπενθυμίζεται ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει ζητήσει την παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά. Συγκεκριμένα, ζητεί την προώθηση στην Βουλή ρύθμισης με την οποία θα αποκαθίστανται όλες οι άδικες μισθολογικές περικοπές, οι οποίες επεβλήθησαν από το 2012 στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο.
Ειδικότερα, ο υπουργός είπε στους γιατρούς ότι:
– Συμφωνεί με τη μονιμοποίηση των Επιμελητών Β εν αναμονή και της σύμφωνης γνώμης του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
– Προχωρεί στις προσλήψεις γιατρών μέσα στο 2014 ( 370 άμεσα και στη συνέχεια άλλες 380).
– Το θέμα των εφημεριών θα συζητηθεί εκτενώς σε νέα συνάντηση.
– Δίνει προτεραιότητα στην οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
– Οι γιατροί του ΕΣΥ δικαιούνται βελτίωσης του Μισθολογίου τους, εφόσον επανεξετάζονται όλα τα Ειδικά Μισθολόγια και βρεθούν πόροι.
– Η αξιολόγηση στα Νοσοκομεία δεν αφορά απολύσεις.
Επίσης, μίλησε για τη διαδικασία αντιμετώπισης των ανασφάλιστων, την ύπαρξη τουclawbackγια τη φαρμακευτική δαπάνη και τη χρηματοδότηση της νοσοκομειακής κάλυψής τους για το 2014 με 75 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στην αύξηση του χρόνου θητείας των επικουρικών και των αγροτικών γιατρών και στην παράταση που έδωσε για την αναθεώρηση των Οργανισμών των Νοσοκομείων, ενώ εξέφρασε τους προβληματισμούς του για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη.