Στο Βερολίνο κάλεσε τους υπουργούς Εξωτερικών Ρωσίας, Ουκρανίας και Γαλλίας ο γερμανός ΥΠΕΞ για να βρεθεί διέξοδος στην αναζωπυρωθείσα κρίση στις ανατολικές ουκρανικές επαρχίες, όπως επιβεβαίωσε η γερμανική κυβέρνηση. Παράλληλα, οι συγκρούσεις στα ανατολικά συνεχίζονται, με τους φιλορώσους ενόπλους να παίρνουν τον έλεγχο του υπουργείου Εσωτερικών στο Ντονέτσκ.

To γερμανικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι έστειλε πρόσκληση σε Μόσχα, Κίεβο και Παρίσι για σύντονη συνάντηση την Τετάρτη. Αναφορές στα γερμανικά ΜΜΕ θέλουν τη ρωσική πλευρά να είναι θετική.

Στην κορυφή της συνάντησης θα τεθεί η διασφάλιση των νοτιοανατολικών συνόρων της Ουκρανίας αλλά και το ζήτημα της ασφάλειας των παρατηρητών του ΟΑΣΕ, όπως και των εναπομεινάντων ομήρων.

Η Ρωσία έχει αντιδράσει εντονότατα στην απόφαση του ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο να τερματίσει την εκεχειρία και να δώσει εντολή για επανέναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων την Τρίτη. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε επιρρίψει προσωπικά στον Ποροσένκο την ευθύνη για τη βία στα ανατολικά, ενώ το ρωσικό ΥΠΕΞ είχε αφήσει αιχμές κατά των ΗΠΑ σχετικά με την απόφαση να μην ανανεωθεί η εκεχειρία.

Στο έδαφος των ανατολικών επαρχιών, η ένταση έχει αναζωπυρωθεί. Με φόντο τις συγκρούσεις στρατού και ενόπλων σε διάφορα σημεία των επαρχιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, οι φιλορώσοι κατέλαβαν το κτίριο του υπουργείο Εσωτερικών στην πόλη του Ντονέτσκ.

Σύμφωνα με την πλευρά του Κιέβου, οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακτήσουν τον έλεγχο συνοριακού περάσματος.

Παράλληλα, φιλορώσοι ένοπλοι έβαλα με περίπου είκοσι οβίδες εβλήθησαν από το χωριό Μαρκίνο, σύμφωνα με το Κίεβο.

Οι αυτονομιστές άνοιξαν επίσης πυρ εναντίον μιας ομάδας συνοριοφυλάκων που πήγαιναν προς το σημείο για να αλλάξουν τη βάρδια. Τέσσερις συνοριοφύλακες τραυματίσθηκαν, οι τρεις σοβαρά.