Κατεψυγμένος όρχις χρησιμοποιήθηκε από ιάπωνες ερευνητές και οδήγησε για πρώτη φορά σε γέννηση υγιών απογόνων σε ποντίκια. Το νέο επίτευγμα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Communications» θεωρείται άκρως σημαντικό σε ό,τι αφορά περιπτώσεις παιδιών με καρκίνο που σήμερα χάνουν τη γονιμότητά τους εξαιτίας υποβολής σε χημειοθεραπείες.

Αύξηση των παιδικών καρκίνων, μετέπειτα προβλήματα γονιμότητας

Στους ενήλικους άνδρες που πρόκειται να υποβληθούν σε χημειοθεραπείες υπάρχει και σήμερα η επιλογή του να καταψύξουν δείγμα του σπέρματός τους ώστε να το χρησιμοποιήσουν μετά το πέρας των θεραπειών τους για να αποκτήσουν παιδιά. Τα μικρά αγόρια όμως δεν έχουν τέτοια επιλογή. «Με δεδομένο ότι τα ποσοστά παιδικών καρκίνων αυξάνονται, τα προβλήματα γονιμότητας αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα για πολλά αγόρια αργότερα στη ζωή τους» σημειώνουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γιοκοχάμα.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι ειδικοί κατέψυξαν ένα τμήμα όρχι από ποντίκια πέντε ημέρες μετά τη γέννησή τους. Στη συνέχεια το απέψυξαν, έλαβαν σπερματοζωάρια και χρησιμοποίησαν διάφορες τεχνικές υποβοήθησης της αναπαραγωγής όπως η σπερματέγχυση προκειμένου να καταστήσουν έγκυα θηλυκά. Πράγματι, ήλθαν τελικώς στον κόσμο υγιή ποντίκια τα οποία με τη σειρά τους ζευγάρωσαν με φυσικό τρόπο και απέκτησαν απογόνους.

Σε μια διετία σε ανθρώπους

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Τακεχίκο Ογκάουα από το Πανεπιστήμιο της Γιοκοχάμα στο βρετανικό πρακτορείο BBC «είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται σε ζώα. Προβλέπω ότι θα χρειαστούν περίπου δύο χρόνια προτού η τεχνική εφαρμοστεί στον άνθρωπο, καθώς δεν είναι τόσο εύκολη. Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε επάνω σε ανθρώπινα δείγματα, τα οποία διαφέρουν σημαντικά από τον ιστό των ποντικιών. Πρέπει να βρούμε κάποια ‘τρυκ’ ώστε να καταφέρουμε να κάνουμε την προσέγγιση να δουλέψει στους ανθρώπους και έτσι δεν μπορώ να πω με ακρίβεια πόσο χρόνο θα χρειαστούμε».

Μια μεγάλη πρόκληση για τους ειδικούς είναι το να καταφέρουν να κάνουν τον κατεψυγμένο ιστό των όρχεων να παραγάγει σπέρμα. Τα ποντίκια αρχίζουν την παραγωγή σπέρματος πολύ νωρίς στη ζωή τους, ωστόσο στα αγόρια πρέπει να παρέλθει τουλάχιστον μια δεκαετία από τη γέννηση για να αρχίσει η παραγωγή σπέρματος. Ετσι, είναι απαραίτητο να βρεθεί ένας τρόπος ώστε ο ιστός των όρχεων να παραγάγει σπέρμα μετά την απόψυξή του, αν και εκτιμάται πως η έκθεση σε τεστοστερόνη θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον καθηγητή Ογκάουα «αν επιτύχουμε, θα έχουμε προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία σε αγόρια σε όλον τον κόσμο που χάνουν τη γονιμότητά τους καθώς και στις οικογένειές τους. Εχουμε ήδη δει πόσο μεγάλη διαφορά υπήρξε στις ζωές ανδρών με καρκίνο όταν τους δόθηκε η επιλογή κατάψυξης σπέρματος».