Στην αναθεώρηση της κάλυψής της για την Εθνική Τράπεζα με σύσταση «αγορά» (buy) προχώρησε η Goldman Sachs σε έκθεση που εξέδωσε χθες Δευτέρα.

Οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας εκτιμούν πως η Εθνική είναι σε θέση να επωφεληθεί από την μακροοικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, το σημαντικά βελτιωμένο σε επίπεδο ανταγωνισμού τοπίο, αλλά και τη συνεχιζόμενη αναδιάρθρωση της και τη σταδιακή βελτίωση των λειτουργιών της.

Η Goldman Sachs προβλέπει πως η Εθνική Τράπεζα θα οικοδομήσει λογιστική αξία με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τους εγχώριους ανταγωνιστές της στηριζόμενη σε πρόσθετες ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης και την ισχυρότερη απόδοση των αποτελεσμάτων της.

Συγκεκριμένα εκτιμά πως ο δείκτης αποδοτικότητας ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RΟTE) της Εθνικής θα ανέλθει στο 18% το 2018 προσφέροντας κορυφαίες αποδόσεις μεταξύ των ελληνικών τραπεζών . Την εκτίμηση αυτή τη συσχετίζει με την ισχυρή ανάκαμψη των εγχώριων εσόδων, το στιβαρό έλεγχο του κόστους, τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού, ενώ συνυπολογίζει και τα κέρδη από τη συνεισφορά της Finansbank.

Η Goldman Sachs αναφέρει πως οι βασικοί κίνδυνοι για την τράπεζα περιλαμβάνουν ενδεχομένως χειρότερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα για την ποιότητα των περιουσιακών της στοιχείων, κινδύνους από ενδεχόμενη περιορισμένη πρόοδο όσον αφορά στην αναδιάρθρωση του ομίλου, αλλά και κάποιο πιθανόν δυσμενές αποτέλεσμα κατά την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων σε επίπεδο ΕΕ. Περαιτέρω κίνδυνοι σχετίζονται με τη μακροοικονομική ανάκαμψη και την πολιτική σταθερότητα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Οι αναλυτές της Goldman σημειώνουν πως θα αναμένουν τα αποτελέσματα δεύτερου τρίμηνου 2014 της Εθνικής τον Αύγουστο προκειμένου να αποκτήσουν μια καλύτερη εικόνα για την λειτουργία της τράπεζας. Προειδοποιούν δε πως η τιμή της μετοχής είναι πιθανό να παραμείνει ευαίσθητη σε ειδήσεις σχετικέ με τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων σε επίπεδο ΕΕ, καθώς και με γεγονότα που σχετίζονται με την αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση του ομίλου.