Ένας από τους ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους της Κίνας κατηγορείται για δωροληψία. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας τον διέγραψε, σύμφωνα με επίσημα πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Γκεν Σου Τσαϊχού υπήρξε μέλος της πολιτικής ελίτ της Κίνας και μέλος του ισχυρού Πολιτικού Γραφείου.

Πιστεύεται ότι βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό εδώ και αρκετούς μήνες. Μάλιστα, πληροφορίες ανέφεραν ότι λόγω της κακής κατάστασης της υγείας του -φήμες αναφέρουν ότι έκανε θεραπεία για καρκίνο- δεν θα αντιμετώπιζε κατηγορίες.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η υπόθεση ενδέχεται να αποτελεί το μεγαλύτερο στρατιωτικό σκάνδαλο στην Κίνα εδώ και πολλά χρόνια.

Το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua αναφέρει ότι ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ενέκρινε την διαγραφή του Γκεν Σου και την ανάληψη της υπόθεσης από τις στρατιωτικές δικαστικές αρχές.

Άλλοι δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαγράφηκαν από το Κομμουνιστικό Κόμμα, λόγω διαφθοράς: ο πρώην επικεφαλής της κρατικής ρυθμιστικής αρχής περιουσιακών στοιχείων και ο αναπληρωτής πρόεδρος της κρατικής εταιρείας ενέργειας CNPC.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που πληθαίνουν οι φήμες για την τύχη ενός από τους πιο ισχυρούς πολιτικούς της Κίνας, το πρώην μέλος του Πολιτικού Γραφείου, Τσου Γιονγκάνγκ, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας.

Ο πρόεδρος της Κίνας έχει ξεκινήσει εκστρατεία κατά της διαφθοράς από το 2012, καθώς οι φωνές των κινέζων πολιτών για αξιωματούχους που ζουν πλουσιοπάροχα αυξάνονται.