Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, κάλεσε τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να καλέσει τους φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία να παραδώσουν τα όπλα.

Μιλώντας από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Κέρι προειδοποίησε τη Ρωσία ότι θα πληρώσει «μεγαλύτερο τίμημα», εκτός και αν αναλάβει δράση για δείξει ότι στηρίζει την ειρήνη στην Ουκρανία.

«Πιστεύουμε ότι είναι κρίσιμης σημασίας ο πρόεδρος Πούτιν να αποδείξει με τις πράξεις του και όχι μόνο με τα λόγια ότι όντως υποστηρίζει πλήρως την ειρήνη» στην Ουκρανία, είπε ο Κέρι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες έπειτα από τη Σύνοδο.

Την Τετάρτη, η ρωσική Άνω Βουλή ψήφισε υπέρ της ανάκλησης του δικαιώματος στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία που είχε εκχωρήσει στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τον Μάρτιο, μετά από αίτημα του ίδιου του Πούτιν.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της Άνω Βουλής της Ρωσίας, ο Κέρι είπε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι». Σημείωσε ότι «είναι ένα μεγάλο βήμα, όμως μπορεί να ανατραπεί σε δέκα λεπτά και όλος ο κόσμος το ξέρει».

«Υπάρχουν πολλές συγκεκριμένες πράξεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα στο πεδίο […]. Είναι κρίσιμης σημασίας (ο Πούτιν) να σταματήσει την εισροή όπλων και μαχητών από τα σύνορα, να ζητήσει δημοσίως από τους αυτονομιστές να καταθέσουν τα όπλα τους, να αποσύρει τις ρωσικές δυνάμεις και τον εξοπλισμό και να βοηθήσει στην απελευθέρωση των ομήρων του ΟΑΣΕ (Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη)» υπογράμμισε ο αμερικανός υπουργός.

Εξάλλου ο Κέρι επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται με τους ευρωπαίους εταίρους τους για να προετοιμάσουν έναν νέο γύρο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας σε περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο.

«Δεν ανακοινώνουμε έναν νέο γύρο κυρώσεων σήμερα, όμως θα συνεχίσουμε να κάνουμε βήματα για να τις προετοιμάσουμε στην περίπτωση που οι συνθήκες στο έδαφος το απαιτήσουν. Οπότε συνεργαζόμαστε με τους ευρωπαίους εταίρους μας για να προετοιμαστούμε για αυτό» είπε.

Το ΝΑΤΟ διατηρεί την αναστολή της συνεργασίας με τη Ρωσία

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε την Τετάρτη ότι «δεν βλέπει καμία αλλαγή» στην στάση της Ρωσίας όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία και ανακοίνωσε ότι εξαιτίας αυτού η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα διατηρήσει την αναστολή της συνεργασίας της με τη Μόσχα.

«Δεν βλέπουμε καμία αλλαγή στη στάση της Ρωσίας», δήλωσε ο Ράσμουσεν στους δημοσιογράφους από τις Βρυξέλλες.

Εξαιτίας αυτού, είπε, «διατηρούμε την αναστολή της πρακτικής μας συνεργασίας με τη Ρωσία», η οποία αποφασίστηκε τον Απρίλιο μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, «αφήνοντας παράλληλα ανοικτούς τους διαύλους του διπλωματικού διαλόγου».

«Δεν μπορούμε να έχουμε κανονικές σχέσεις», διότι «η Ρωσία παραβιάζει τους κανονισμούς» και «πλήττει την εμπιστοσύνη», διευκρίνισε ο Ράσμουσεν.

Ο γενικός γραμματέας σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ ζητεί από τη Ρωσία «να κάνει τέσσερα πράγματα»: να λάβει «αποτελεσματικά και πραγματικά μέτρα» ώστε να πάψει να αποσταθεροποιεί την Ουκρανία, «να δημιουργήσει τις συνθήκες» ώστε να εφαρμοστεί το ειρηνευτικό σχέδιο, «να σταματήσει να υποστηρίζει τις ένοπλες ομάδες των αυτονομιστών» και «να τερματίσει το πέρασμα όπλων και μαχητών» από τα σύνορά της.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που συναντώνται στις Βρυξέλλες ενέκριναν μια σειρά μέτρων που έχουν στόχο να βοηθήσουν την Ουκρανία να ενισχύσει τις αμυντικές της ικανότητες μέσω της δημιουργίας ενός ειδικού ταμείου διάθεσης χορηγήσεων. Σε αυτό θα συνεισφέρει κάθε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ χωριστά.

Τηλεφωνικές επαφές ηγετών

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είχαν την Τετάρτη μια μακρά συνομιλία με τους προέδρους της Ουκρανίας και της Ρωσίας, Πέτρο Ποροσένκο και Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της οποίας «τους ενθάρρυναν να συνεργαστούν» για την εφαρμογή της εκεχειρίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι ο πρόεδρος Πούτιν ζήτησε να παραταθεί και πέραν της Παρασκευής η προσωρινή κατάπαυση του πυρός που έχει συμφωνηθεί μεταξύ του Κιέβου και ορισμένων αυτονομιστικών οργανώσεων που δρουν στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ολάντ και η Μέρκελ ζήτησαν από τους δύο ηγέτες να φροντίσουν για τον αποτελεσματικό έλεγχο των ρωσοουκρανικών συνόρων, επιτρέποντας την πρόσβαση παρατηρητών του OSCE, αλλά και για να απελευθερωθούν το συντομότερο δυνατόν όλοι οι άνθρωποι που κρατούνται και από τις δύο πλευρές, τονίζει η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Την Τετάρτη, η Μέρκελ προειδοποίησε τη Ρωσία για νέες κυρώσεις μετά από μάχες στην ανατολική Ουκρανία.

Τηλεφωνική συνομιλία είχε και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι –η χώρα του οποίου πρόκειται να αναλάβει την εξάμηνη κυλιόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούλιο– σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ επισήμανε πως η Ουάσινγκτον συνεχίζει να θεωρεί πως οι όποιες κυρώσεις θα έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα εάν επιβληθούν και εφαρμοστούν από κοινού με την ΕΕ.

Μάλιστα, δήλωσε ότι τον πρόεδρο Ομπάμα απασχολεί να μην προκληθούν ζημιές στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αμερικανικών επιχειρήσεων καθώς μελετά τις ενδεχόμενες νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι ανάμεσα στους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Ρωσίας.

Ωστόσο, επανέλαβε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα διστάσει να επιβάλει πρόσθετες κυρώσεις αν κριθεί απαραίτητο.

Η Ουκρανία λέει ότι τηρεί τη μονομερή κατάπαυση του πυρός

Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να τηρήσει τη μονομερή κατάπαυση του πυρός παρά τη χθεσινή επίθεση των αυτονομιστών ανταρτών εναντίον ενός ουκρανικού ελικοπτέρου από την οποία έχασαν τη ζωή τους εννέα άνθρωποι, ανακοίνωσε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν από τις Βρυξέλλες.

«Διατηρούμε τη δέσμευσή μας, διατηρούμε τη μονομερή κατάπαυση πυρός», δήλωσε ο Κλίμκιν στους δημοσιογράφους έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

«Είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι στο ειρηνευτικό σχέδιο […] όμως αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της κατάστασης» σημείωσε.

Ωστόσο, νέες μάχες ξέσπασαν την Τετάρτη στην ανατολική Ουκρανία. Ο ουκρανικός στρατός κατηγόρησε τους αυτονομιστές ότι έχουν σπάσει την εκεχειρία 44 φορές, ενώ ο ηγέτης της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ είπε ότι δεν υπάρχει στην πραγματικότητα εκεχειρία και κατηγόρησε την κυβέρνηση για επιθέσεις.

Ο ουκρανός υπουργός χαιρέτισε την απόφαση της Άνω Βουλής της Ρωσίας να ανακαλέσει το δικαίωμα που είχε εκχωρήσει στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να επέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία, όμως σημείωσε ότι η Μόσχα θα πρέπει να αναλάβει περισσότερες θετικές πρωτοβουλίες.