Την επόμενη Τρίτη θα ανακοινώσει επίσημα το τουρκικό κυβερνών κόμμα ποιος θα είναι ο υποψήφιός του για την προεδρία της χώρας. Η ανακοίνωση, σύμφωνα με το Reuters και τα τουρκικά ΜΜΕ, θα γίνει την 1η Ιουλίου, δύο ημέρες πριν την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας.

Όλα δείχνουν μέχρι στιγμής ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σκοπεύει να διεκδικήσει το ύπατο αξίωμα, που πρόκειται για πρώτη φορά να καθοριστεί με κάλπες.

Οι εκλογές θα γίνουν στις 10 Αυγούστου για τον διάδοχο του Αμπντουλάχ Γκιουλ. Οι βλέψεις του Ερντογάν για τον ενισχυμένο προεδρικό θώκο θεωρούνται κοινό μυστικό στην Άγκυρα.

Προ ημέρων, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν συμφωνήσει σε κοινό υποψήφιο, τον Εκμελετίν Ιχσάνογλου. Ο Ιχσάνογλου, που πλέον έχει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και του Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης του (MHP), χαίρει ευρείας εκτίμησης ως ακαδημαϊκή προσωπικότητα του σουνιτικού Ισλάμ και ήταν προέδρος του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.

Η ανακοίνωσή της υποψηφιότητάς του, που είχε κρατηθεί μυστική μέχρι την τελευταία στιγμή, είχε αιφνιδιάσει το κυβερνητικό στρατόπεδο που έμοιαζε απολύτως έτοιμο να αναγγείλει και επισήμως την υποψηφιότητά του πρωθυπουργού Ερντογάν για τις προεδρικές εκλογές.