Προκαταρκτικές συνομιλίες έχει διεξάγει, σύμφωνα με στελέχη του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), η Ουκρανία για αναδιάρθρωση του χρέους της.

Οι αναφορές από το Ινστιτούτο υπογραμμίζουν πως οι συνομιλίες βρίσκονται «σε πολύ προκαταρκτικό στάδιο», λέγοντας πως εάν το Κίεβο αποφάσιζε να επιδιώξει αναδιάρθωση, σκοπεύει να το κάνει σε «απολύτως εθελοντική βάση» με τους πιστωτές.

Όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο τον Λούμπομιρ Μίτοφ, οικονομολόγο του IIF που πρόσφατα βρέθηκε στο Κίεβο, «οι ουκρανικές αρχές μάς έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα το εξέταζαν μόνο εάν επρόκειτο για πραγματικά εθελοντική επιχείρηση με τη συμφωνία των ομολογιούχων».

Ο ίδιος είπε ότι το Κίεβο θεωρεί ως τρόπους ελάφρυνσης ενδεχόμενη εθελοντική ανταλλαγή ή επιμήκυνση της ωρίμανσης ομολόγων.

«Γνωρίζουμε ότι κάνουν ορισμένες προκαταρκτικές συζητήσεις, αλλά είναι ακόμη πολύ προκαταρκτικές» είπε ο Μίτοφ.

Παρά τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Κίεβο -εκτός από τη συρρίκνωση του ΑΕΠ και την πολυέξοδη στρατιωτική αντιπαράθεση στα ανατολικά, βρίσκεται αντιμέτωπη και με κατακόρυφη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου που εισάγει από τη Ρωσία- ο Μίτοφ υποστήριξε ότι ίσως να μην χρειαστεί να προσφύγει σε αναδιάρθωση, εάν καταφέρει να αναχρηματοδοτηθεί από τις αγορές.

«Τίποτε δεν έχει αποφασιστεί» είπε.