Μάχη για τον έλεγχο του διυλιστηρίου του Μπαϊτζί, ενός από τα κεντρικά σημεία των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της περιοχής, δίνουν ιρακινός στρατός και οι τζιχανιστές της ISIS. Τα όπλα σίγησαν μόνο για να απομακρυνθούν περίπου 300 εργαζόμενοι από τις εγκαταστάσεις.

Την ίδια ώρα, η Ουάσινγκτον εξετάζει τις κινήσεις της ενώ η Τουρκία προειδοποιεί ότι ενδεχόμενες αεροπορικές επιδρομές μπορεί να έχουν υψηλό κόστος σε αμάχους.

Aυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το Associated Press υποστήριξαν ότι μαύρες σημαίες των ISIS είχαν υψωθεί σε τμήμα των εγκαταστάσεων στο Μπαϊτζί.

Ωστόσο, πηγές στον ιρακινό στρατό ανέφεραν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις παρέμεναν μέσα στις εγκαταστάσεις και βρίσκονταν σε επικοινωνία με τη Βαγδάτη.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι τζιχαντιστές έχουν καταλάβει κτίριο ακριβώς έξω από το διυλιστήριο, από το οποίο και βάλλουν.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, σύντομη παύση πυρός επέτρεψε την απομάκρυνση των περίπου 300 εργαζομένων που είχαν εγκλωβιστεί.

Πρώην αμερικανός στατηγός: Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να γίνουν αεροπορική δύναμη των σιιτών στο Ιράκ

Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να μετατραπούν «σε αεροπορική δύναμη των σιιτικών πολιτοφυλάκων» δήλωσε ο πρώην διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους.

Ο αμερικανός στρατηγός προχώρησε στις δηλώσεις αυτές αφού η σιιτικής πλειοψηφίας κυβέρνηση του Νούρι αλ Μάλικι ζήτησε επισήμως από τις ΗΠΑ να πραγματοποιήσουν αεροπορικά πλήγματα κατά των σουνιτών τζιχαντιστών που από τις 9 Ιουνίου έχουν καταλάβει μεγάλες περιοχές του βορείου Ιράκ και προελαύνουν προς τη Βαγδάτη.

«Εάν πρέπει να υποστηρίξουμε το Ιράκ, αυτή η στήριξη πρέπει να δοθεί σε μία κυβέρνηση, μία κυβέρνηση όλου του λαού, η οποία εκπροσωπεί όλες τις συνιστώσες του Ιράκ»
δήλωσε κατά τη διάρκεια διάσκεψης στο Λονδίνο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να είναι μία αεροπορική δύναμη για λογαριασμό των σιιτικών πολιτοφυλακών ή για έναν σιίτη στον πόλεμό του κατά των σουνιτών Αράβων» είπε.

«Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να βοηθήσουν το Ιράκ, αυτό πρέπει να έχει τη μορφή βοήθειας προς μία κυβέρνηση κατά του εξτρεμισμού, παρά προς μία πλευρά αυτού που μπορεί να συνιστά έναν θρησκευτικό πόλεμο» είπε ο Ντέιβιντ Πετρέους.

Την Τετάρτη, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ επέκρινε τον θρησκευτικό προσανατολισμό που διέπει την ιρακινή ηγεσία, που ευνόησε την προώθηση των σουνιτών τζιχαντιστών στο Ιράκ.

«Δεν χρειαζόταν μεγάλη προσπάθεια για να ξεχάσει κανείς σε ποιο σημείο η κυβέρνηση του Ιράκ παραμέλησε τον λαό. Αυτό βρίσκεται στη ρίζα του σημερινού προβλήματος»
είπε.

Ο ίδιος παρατήρησε ότι αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν επανειλημμένως την ιρακινή ηγεσία για τους κινδύνους που αναφύονται από μία πολιτική που αποκλείει ορισμένες θρησκευτικές κοινότητες. Αλλά οι απόψεις τους αγνοήθηκαν παντελώς στη Βαγδάτη.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος συναντήθηκε με την ηγεσία του Κογκρέσου, συνεχίζει τις διαβουλεύσεις για το Ιράκ χωρίς να αποκλείει καμία εναλλακτική λύση, πλην της αποστολής χερσαίων δυνάμεων.

«Κανένα ενδεχόμενο δεν έχει αποκλεισθεί», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι σε συνέντευξή του στο NBC, απορρίπτοντας την υπόθεση, η οποία προβλήθηκε από ορισμένα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία ο Λευκός Οίκος απέρριψε, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, την προσφυγή σε αεροπορικά πλήγματα.