Μελέτη, η οποία θα διερευνήσει την συμβολή του κλάδου της εφοδιαστικής αλυσίδας στην ελληνική οικονομία εκπονεί η Ελληνική Εταιρεία Logistics, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συστημάτων Σχεδιασμού, Παραγωγής & Λειτουργιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Η μελέτη, με τίτλο «Καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και οι μελλοντικές τάσεις (2014-2020) στον κλάδο των logistics στην Ελλάδα», προχωρά με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Ι. Μίνη και τον Δρ. Β. Ζεϊμπέκη, και τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Ανάπτυξης και Υποδομών, καθώς και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανιών (ΣΕΒ).
Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Logistics, «πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική προσπάθεια η οποία αναμένεται να αναδείξει τον ρόλο των Logistics στην ανάπτυξη της χώρας, της επιχειρηματικότητας και της εθνικής οικονομίας».
H έρευνα θα περιλαμβάνει την αποτύπωση της κατάστασης στους εξής τομείς:
  • Τις υποδομές που διαθέτουν οι εταιρίες του κλάδου,
  • Τα συστήματα πληροφορικής,
  • Τις παρεχόμενες υπηρεσίες,
  • Τις ροές εμπορευμάτων (εθνικές και διεθνείς),
  • Τον κύκλο εργασιών, τον αριθμό των εργαζομένων κτλ.
«Η έρευνα επίσης θα συνθέσει τα αποτελέσματα σημαντικών μελετών με τις απόψεις του κλάδου σχετικά με τις μελλοντικές τάσεις, τις ευκαιρίες, αλλά και τα προαπαιτούμενα, ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού» αναφέρει η και προσθέτει ότι «τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας και εκείνης που είχε εκπονήσει η EEL το 2007 θα αποτελέσουν ένα πλαίσιο σύγκρισης για την πορεία του κλάδου και των αντίστοιχων εταιριών».
«Η συμβολή των ανθρώπων που στελεχώνουν τον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία της έρευνας, καθώς συνδράμουν όχι μόνο στην καταγραφή του κλάδου και των τάσεών του, αλλά και στη διαμόρφωση μιας ξεκάθαρης εικόνας για τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν ώστε τα logistics να παίξουν κυρίαρχο ρόλο στη χώρα μας» σημειώνει η Ελληνική Εταιρεία Logistics.
«Βασικός στόχος της έρευνας αποτελεί η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης στον κλάδο των logistics στην Ελλάδα καθώς και η συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας. Παράλληλα μέσω της έρευνας θα καταγραφούν οι μελλοντικές τάσεις της αγοράς των logistics σε θέματα που αφορούν την εξωστρέφεια, τις συνέργειες, την παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, καθώς και το περιβάλλον» αναφέρει ο κ. Ζεϊμπέκης.
«Η έρευνα χρησιμοποιεί επιλεγμένα επίσημα διαθέσιμα στοιχεία, μελέτες που έχουν εκπονηθεί από αναγνωρισμένους φορείς, καθώς και δομημένο ερωτηματολόγιο που αναπτύχθηκε από το Εργαστήριο ΣυΣΠαΛ του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τα διαθέσιμα στοιχεία θα υποστηρίξουν την αποτύπωση και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης σημαντικών υποδομών και δραστηριοτήτων, ενώ το ερωτηματολόγιο θα χρησιμοποιηθεί για να διερευνηθούν οι προσφερόμενες υπηρεσίες, οι απόψεις της αγοράς και οι μελλοντικές τάσεις του κλάδου» σχολιάζει ο Μίνης.
«Η EEL κλείνοντας φέτος τα 20 χρόνια της συνεχίζει το έργο της με στόχο την ανάδειξη των Logistics στη χώρα μας. Η 2η Πανελλήνια Έρευνα έχει ήδη ξεκινήσει και τα αποτελέσματα που αναμένονται είναι μείζονος σημασίας τόσο για τον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας, όσο και για την Εθνική Οικονομία γενικότερα» επισημαίνει ο Πρόεδρος της EEL, κ. Σωτήρης Τριχάς.
Το ερωτηματολόγιο είναι ηλεκτρονικό και η προθεσμία συμπλήρωσης λήγει τη Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014.