Ενώνοντας τις ευρωφοβικές δυνάμεις του με τον Μπέπε Γκρίλο του ιταλικού Κινήματος 5 Αστέρων, και με τη βοήθεια ευρωβουλευτού του γαλλικού Εθνικού Μετώπου που «αποστάτησε», ο Νάιτζελ Φάρατζ συγκρότησε νέα πολιτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η πολιτική ομάδα με οδηγό τον ευρωσκεπτικιστή και λαϊκιστή Φάρατζ, ο οποίος κατήγαγε σαρωτική νίκη στις βρετανικές ευρωκάλπες, αριθμεί συνολικά 48 ευρωβουλευτές από επτά χώρες -το ελάχιστο που απαιτείται βάσει του κανονισμού για τη συγκρότηση ομάδας.

Τη «ραχοκοκαλιά» της ομάδας «Ευρώπη, Ελευθερία, Δημοκρατία» (EFD) αποτελούν το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) με 24 ευρωβουλευτές και το Κίνημα 5 Αστέρων του Γκρίλο με 17 ευρωβουλευτές.

Συμμετέχουν επίσης ευρωβουλευτές από την Λιθουανία, την Τσεχία, τη Λετονία και τη Σουηδία.

Η δημιουργία της πολιτικής ομάδας κατέστη δυνατή χάρη στην προσχώρηση της Γαλλίδας Ζοέλ Μπερζερόν, η οποία εξελέγη με το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν αλλά στη συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκε.

Λίγο πριν από τις ευρωεκλογές η Μπερζερόν είχε ταχθεί δημοσίως υπέρ του δικαιώματος των αλλοδαπών να ψηφίζουν στις τοπικές εκλογές, άποψη που είναι αντίθετη με την επίσημη θέση του Εθνικού Μετώπου.

«Είμαι πολύ υπερήφανος που σχηματίσαμε αυτήν την ομάδα με άλλους ευρωβουλευτές και δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε η φωνή του λαού» ανέφερε ο αρχηγός του Ukip σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

«Θα είμαστε στην πρωτοπορία για την αποκατάσταση της ελευθερίας, της εθνικής δημοκρατίας και της ευημερίας στην Ευρώπη» προσέθεσε.

Ο Μπέπε Γκρίλο την ίδια στιγμή «δεσμεύτηκε» ότι θα κάνει αισθητή την παρουσία της ευρωομάδας στο Στρασβούργο. «Τώρα θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε στις επιτροπές και θα κάνουμε τη φωνή των πολιτών να ακουστεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, χωρίς μεσάζοντες» είπε.

Ορισμένοι εκ των νέων συμμάχων του Νάιτζελ Φάρατζ έχουν δεχτεί κριτική στο παρελθόν για ακροδεξιές απόψεις, μεταδίδει ο Σάιμον Ουίλσον του BBC από τις Βρυξέλλες.

Ο σχηματισμός της EFD αποτελεί πλήγμα για την Μαρίν Λεπέν, η οποία δυσκολεύεται να βρει υποστηρικτές σε επτά ευρωπαϊκές χώρες για να σχηματίσει τη δική της πολιτική ομάδα. Μέχρι στιγμής έχει συμμαχήσει μόνο με τέσσερα ευρωπαϊκά κόμματα.