Αισθητά καλύτερα ήταν τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2014 σε σχέση με τις αρχικές της εκτιμήσεις.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή πως το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου κατέγραψε στο πρώτο τρίμηνο του 2014 μείωση 0,9%, έναντι αρχικής εκτίμησης (είχε ανακοινωθεί στις 15 Μαΐου 2014) για μείωση κατά 1,1%.

Σύμφωνα με την ΕΣΛΤΑΤ η διαφορά αυτή είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία μηνός Μαρτίου εισαγωγών και εξαγωγών) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία Ιανουαρίου – Μαρτίου 2014 :

  • Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε αγοραίες τιμές ανήλθε στο πρώτο τρίμηνο του 2014 σε 36,934 δισ. ευρώ, έναντι 37,281 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2013.
  • Η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 0,8% στα 35,1 δισ. ευρώ, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2013.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 7,9 % σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2013.
  • Αύξηση κατά 5,4% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2013 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,5% και οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 13,1%.
  • Αύξηση κατά 2,2% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2013 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,9%.

ΥΠΟΙΚ: Η οικονομία βγαίνει οριστικά από τη βαθιά ύφεση

Τη μικρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις ύφεση στο α΄τρίμηνο, που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, σχολιάζει το υπουργείο Οικονομικών, μιλώντας για «σαφή τάση αποκλιμάκωσης της ύφεσης σε ετήσια βάση».

Επικαλούμενο τα στοιχεία για την ιδιωτική κατανάλωση, τις επενδύσεις, τις εξαγωγές, τον τουρισμό, αλλά και την πορεία των ελληνικών ομολόγων το ΥΠΟΙΚ τονίζει ότι «έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η ελληνική οικονομία βγαίνει οριστικά από τη βαθιά ύφεση των τελευταίων ετών, ενώ παράλληλα δημιουργούνται ισχυρές προϋποθέσεις για επιστροφή στην ανάπτυξη εντός του 2014».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείο αναφέρει: «Η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε σήμερα τα προσωρινά στοιχεία για το ΑΕΠ του 1ου τριμήνου 2014. Η μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο 2014 ήταν σημαντικά καλύτερη από την αρχική εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ (flash estimate). Συγκεκριμένα, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ αρχικά εκτιμούσε μείωση 1,1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013, τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι η μείωση περιορίστηκε στο 0,9%.»

» Διαφαίνεται συνεπώς μια σαφής τάση αποκλιμάκωσης της ύφεσης σε ετήσια βάση (-6,0% στο Q1/2013, -4,0% στο Q2/2013, -3,2% στο Q3/2013 και -2,3% στο Q4/2013), η οποία παρατηρείται σε όλες τις βασικές μεταβλητές που συνθέτουν το ΑΕΠ.»

» Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε για πρώτη φορά από το 1ο τρίμηνο του 2010, ενώ ενθαρρυντικά είναι και τα σημάδια από την πλευρά των επενδύσεων, με τη μείωση να περιορίζεται για πρώτη φορά σε μονοψήφιο αριθμό στο ίδιο διάστημα. Θεαματική είναι η αύξηση των εξαγωγών υπηρεσιών, ιδιαίτερα του τουρισμού.»

» Παράλληλα, τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία δείχνουν σταθεροποίηση σε σχέση με τα στοιχεία του προηγούμενου τριμήνου, επιβεβαιώνοντας την πρόβλεψη για θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2014.»

» Τέλος, οι τιμές των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου διαγράφουν εντόνως ανοδική πορεία τις τελευταίες ημέρες, με την απόδοση να έχει μειωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα: 5ετία 4,25%, 10ετία 5,70%, διαφορά απόδοσης (spread) με Γερμανία 434.»

» Οι εξελίξεις αυτές έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η ελληνική οικονομία βγαίνει οριστικά από τη βαθιά ύφεση των τελευταίων ετών, ενώ παράλληλα δημιουργούνται ισχυρές προϋποθέσεις για επιστροφή στην ανάπτυξη εντός του 2014».