Η ομάδα των G7 -των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών- ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι είναι έτοιμη να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εάν οι ταραχές στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας δεν τεθούν υπό έλεγχο.

«Είμαστε προετοιμασμένοι να εντείνουμε τις στοχευμένες κυρώσεις και να εξετάσουμε το ενδεχόμενο επιπρόσθετων περιοριστικών μέτρων για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο», δήλωσαν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι ηγέτες της G7, μετά το τέλος της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου είπε ότι η Δύση θα ελέγξει «ξανά και ξανά» ώστε να διαπιστωθεί εάν υπήρξε πρόοδος σχετικά με την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις μάχονται κατά των αυτονομιστών.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την περαιτέρω αποσταθεροποίηση στην Ουκρανία»
, είπε. «Εάν δεν υπάρξει πρόοδος στα ερωτήματα που έχουμε να λύσουμε, τότε είναι πιθανή η επιβολή ακόμα αυστηρότερων κυρώσεων».

Μόσχα: Κυνισμός χωρίς όρια

Έντονη ήταν η αντίδραση της Μόσχας στις αποφάσεις της G7. Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ χαρακτήρισε «κυνισμό χωρίς όρια» την υποστήριξη που εκφράσθηκε, σύμφωνα με τον ίδιο, από την G7 προς την ένοπλη επιχείρηση των ουκρανικών δυνάμεων εναντίον της φιλορωσικής εξέγερσης.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε πως στην τελετή της ορκωμοσίας του Πέτρο Ποροσένκο ως προέδρου της Ουκρανίας θα παραστεί ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο για συρροή προσφύγων στις ρωσικές περιοχές στα σύνορα με την Ουκρανία, ο πρωθυπουργός Μεντβέντεφ δήλωσε: «Η λεγόμενη G7 μιλά έπειτα απ’ αυτό για μετρημένες δράσεις του ουκρανικού στρατού εναντίον του ίδιου του λαού της Ουκρανίας. Πρόκειται για κυνισμό χωρίς όρια.»