Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς σε δείπνο που παρέθεσε η τράπεζα με την ευκαιρία της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης των Ποσειδωνίων.
Ενώπιον 575 προσκεκλημένων, κυρίως από το χώρο της ναυτιλίας και παρουσία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, ο κ. Τουρκολιάς σημείωσε ότι «οι συνεργάτες μου και εγώ, αποκομίζουμε την εκτίμηση, από τη διεθνή κοινότητα, ότι η ελληνική οικονομία πορεύεται προς έναν ενάρετο κύκλο».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Εθνικής, «η χώρα μας έχοντας πετύχει στο εντυπωσιακό και επώδυνο εγχείρημα της αποκατάστασης της δημοσιονομικής ισορροπίας εισέρχεται σε φάση ανάκαμψης».
Ο κ. Τουρκολιάς πρόσθεσε πως η μεγάλη πρόκληση πλέον σχετίζεται με την εξασφάλιση ισχυρής και διατηρήσιμης αναπτυξιακής τροχιάς της οικονομίας.
Όπως είπε, η αναζήτηση και ανάδειξη εθνικών πρωταθλητών θα πραγματοποιηθεί μέσα από:
· τις εταιρικές αυξήσεις κεφαλαίου,
· την αναζήτηση στρατηγικών επενδυτών,
· τις διαδικασίες συγχώνευσης και απορρόφησης, καθώς και
· την εκλογίκευση του λειτουργικού κόστους.
· με τις απαιτούμενες αναδιαρθρώσεις των εταιρειών σε συνδυασμό με τη θετική συνδρομή του τραπεζικού συστήματος.
«Στην αναζήτηση αυτή δεν πρέπει να λησμονείται ότι αξιοπιστία, σταθερότητα, ανταγωνιστικότητα πρέπει να συνοδεύονται και με κατάλληλα φορολογικά κίνητρα» συμπλήρωσε ο κ. Τουρκολιάς.
Όπως είπε, «κίνητρα που θα συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις, τόσο για την προσέλκυση όσο και για τη διάχυση επενδύσεων. Επίσης, η ταχύτητα υλοποίησης θα πρέπει να συνιστά βασική φροντίδα όλων των εμπλεκόμενων μερών».
Ο ρόλος της Εθνικής Τράπεζας
Αναφερόμενος στην Εθνική Τράπεζα, υπογράμμισε ότι αντεπεξήλθε με επιτυχία στις πρωτόγνωρες προκλήσεις για την οικονομία και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Σύμφωνα με τον κ. Τουρκολιά, ανταποκρινόμενη με αποφασιστικότητα στις περιστάσεις, έδωσε προτεραιότητα:
· στην αποτελεσματική θωράκιση του ενεργητικού της,
· την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας και
· την ενδυνάμωση του πολυμετοχικού της χαρακτήρα.
«Οι πρόσφατες επιτυχημένες αυξήσεις κεφαλαίου – με σημαντικό συντελεστή υπερκάλυψης — χάρη και στη δική σας συμμετοχή, έθεσε τη βάση για την κατάταξη της Εθνικής μεταξύ των πλέον εύρωστων κεφαλαιακά ομίλων στην Ευρωζώνη, ενσωματώνοντας ακόμη και τις αυστηρότερες αρχές της Βασιλείας ΙΙΙ, των οποίων η πλήρης εφαρμογή προβλέπεται για το 2024» σημείωσε ο κ. Τουρκολιάς.
«Ως αποτέλεσμα των επιτυχημένων αυξήσεων, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη μετοχική βάση διευρύνθηκε σημαντικά σε 43% από 16%, με ισχυρή συμμετοχή και έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους του εξωτερικού. Παράλληλα, η πολυμετοχικότητα ενισχύθηκε περαιτέρω, με 7 ξένους επενδυτές να διακρατούν από 1% του Μετοχικού της Κεφαλαίου» πρόσθεσε σχετικά.

Σύμφωνα με τον κ. Τουρκολιά, η εξέλιξη αυτή δημιουργεί μια ισχυρή βάση εταιρικής κερδοφορίας και ανάπτυξης, σε συνδυασμό με τα ακόλουθα:
Πρώτον, με την υγιή και σταθερά αυξανόμενη καταθετική βάση (η σχέση δανείων προς καταθέσεις ανέρχεται για τον Όμιλο στο 93% και για την Τράπεζα στο 84%),
Δεύτερον τη μείωση της χρηματοδοτικής εξάρτησης από το ευρωσύστημα,
Τρίτον τη μείωση του λειτουργικού κόστους,
Τέταρτον την αποκλιμάκωση δημιουργίας νέων καθυστερημένων δανείων και
Πέμπτον τη βέλτιστη αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων εκτός πυρήνα τραπεζικών εργασιών, καθώς και ο εξορθολογισμός των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό,
«Τώρα, η Εθνική Τράπεζα, όπως έχει ανακοινώσει, είναι σε θέση να παίξει το ρόλο που της αρμόζει στην ελληνική οικονομία, διοχετεύοντας, το 2014 3 δισ ευρώ στην ελληνική αγορά σε υγιείς επιχειρήσεις κάθε κλάδου και κάθε μεγέθους» κατέληξε ο κ. Τουρκολιάς.

Και συμπλήρωσε πως «ευνόητο είναι ότι η χρηματοδότηση της ναυτιλίας θα διεκδικήσει σημαντικό μερίδιο. Ήδη, έχει προχωρήσει η έγκριση δανείων, που αφορούν νέες επενδύσεις προς την πραγματική οικονομία και τη ναυτιλία, ενώ έχει ήδη απορροφηθεί το 41,1% από τα συγχρηματοδοτούμενα έργα».
Καταλήγοντας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ υπογράμμισε ότι η Εθνική είναι η πρώτη και μοναδική ελληνική τράπεζα με θετικά αποτελέσματα για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο.
Όσον αφορά τη θυγατρική της Εθνικής, Finansbank, σημείωσε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2014 υπερδιπλασίασε τα κέρδη, αύξησε τις καταθέσεις με ρυθμό 8% και τα δάνεια με ρυθμό 6% και εμφανίζει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια στο 16%.
«Η επανάκαμψη σε καλύτερους ρυθμούς οφείλεται και στο επιτυχημένο επαγγελματικό management της Τράπεζας, υπό τον Διευθύνοντα Σύμβουλό της Doctor Ομέρ Αράς, που είναι σήμερα μαζί μας» τόνισε ο κ. Τουρκολιάς.
Κατά συνέπεια, είπε, «η Εθνική Τράπεζα είναι έτοιμη να στηρίξει το αύριο της Ελληνικής Οικονομίας, ένα αύριο άρρηκτα συνυφασμένο με την υγιή, διατηρήσιμη εξωστρέφεια με όραμα και στρατηγική. Για την αποψινή μας συνάντηση θα έλεγα, Stay on board with National Bank of Greece».​