Την εκτίμηση ότι η ΝΔ κράτησε τις δυνάμεις της στις ευρωεκλογές, ενώ κυριαρχεί απόλυτα στον αυτοδιοικητικό χάρτη, αναδεικνύει το «γαλάζιο» σύστημα εξουσίας μεnonpaperπου διενεμήθη αργά το απόγευμα της Τρίτης, ενώ ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος υπό την προεδρία του ΠρωθυπουργούΑντώνη Σαμαρά.
«Πέρα από τον αυτοδιοικητικό χάρτη όπου κυριαρχούμε απόλυτα, στις ευρωεκλογές, φάνηκε ότι εμείς κρατήσαμε τις δυνάμεις μας σε σημαντικό βαθμό για τη δύσκολη διετία της διακυβέρνησης που πέρασε κι έχουμε σημαντικές «εφεδρείες» που λόγω χαλαρότητας της ψήφου δεν μας στήριξαν αυτή τη φορά, αλλά κερδίζονται αν εμείς κάνουμε σωστά τη δουλειά μας από δω και μπρός. Και ως κυβέρνηση και ως κόμμα»αναφέρεται στοnonpaper.
Η ΝΔ υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πιάσει οροφή και ήδη αποχωρεί, οι ΑΝ.ΕΛ.«έχουν ξεφουσκώσει, παρά το όργιο του λαϊκισμού στο οποίο επιδόθηκαν», η ΔΗΜΑΡ τιμωρήθηκε,«παρά το ότι το έπαιξε αντιμνημονιακή»και η Χρυσή Αυγή«είδε τη δυναμική της να ανακόπτεται και έφθασε κι εκείνη την οροφή της».
Στοnonpaperυπογραμμίζεται ότι«σε γενικές γραμμές, οι πολίτες επιδοκίμασαν τη στρατηγική της Παράταξης να στηρίξει πρόσωπα που είχαν συγκροτημένη αυτοδιοικητική ατζέντα, κόντρα στα σκληρά, ξεπερασμένα διλήμματα του ΣΥΡΙΖΑ».
Σύμφωνα με την ανάλυση που έγινε στη ΝΔ, τα βασικά στοιχεία του εκλογικού αποτελέσματος στις ευρωεκλογές είναι τρία. Ακολουθεί η «γαλάζια» επιχειρηματολογία.
*Το πρώτο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε το στοίχημα που μόνος του είχε βάλει στις ευρωεκλογές: Το ποιος κερδίζει και το ποιος χάνει σε μια εκλογική αναμέτρηση φαίνεται από το ποιος βάζει το πολιτικό διακύβευμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, ζήτησε από το λαό στις 25 να ψηφίσουν, ώστε στις 26 να φύγει η κυβέρνηση. Και ο λαός απάντησε αρνητικά!
* Το δεύτερο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε πως δεν έχει πια δυναμική. Για την ακρίβεια μετά από μια διετία πολύ δύσκολη για τη χώρα και την κυβέρνηση, και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εξάντλησε τα όρια του λαϊκισμού, σε μια εκλογική μάχη που την πολιτικοποίησε στο έπακρο (ψηφίζετε- φεύγουν), τελικά πήρε λιγότερες ψήφους, 150 χιλιάδες λιγότερες ψήφους απ’ ό,τι πριν δύο χρόνια, τον Ιούνιο του 2012! Προσπάθησε να τραβήξει κόσμο για την «ανατροπή» και τελικά έχασε κόσμο σε σχέση με δύο χρόνια πριν και χωρίς να έχει καθόλου κυβερνητική φθορά (όπως είχε η κυβέρνηση) αφού δεν ψήφισε στο μεταξύ ούτε ένα νόμο!».
Οι συντάκτες του κειμένου σημειώνουν ότι η ΝΔ έχασε ψήφους γιατί κυβέρνησε σε πολύ δύσκολες συνθήκες, διευκρινίζουν πως μπορεί να ξανακερδίσει αυτές τις ψήφους, τώρα που αρχίζουν να βελτιώνονται οι συνθήκες και θέτουν το ερώτημα:«Ο ΣΥΡΙΖΑ πως κατάφερε να χάσει… 150 χιλιάδες ψήφους με πολιτική απόλυτου λαϊκισμού»;
Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στη Χρυσή Αυγή, της οποίας η δυναμική έδειξε τα «πλαφόν» της και υπογραμμίζεται:«Κέρδισαν 95 χιλιάδες ψήφους σε σχέση με τον Μάιο του 2012. Και μια έστω ψήφος παραπάνω για τους νεοναζί είναι πλήγμα, ασφαλώς. Αλλά δεν πήραν ούτε το 16% που προεξοφλούσαν οι ίδιοι, ούτε το «διψήφιο» ποσοστό που τους έδιναν οι περισσότερες σφυγμομετρήσεις μέχρι πριν λίγους μήνες…».
Η ΝΔ υποστηρίζει ότι το κόμμα κράτησε μεγάλο μέρος της δύναμής της, «πολύ περισσότερο απ’ όσο φοβούνταν οι φίλοι μας και προεξοφλούσαν οι αντίπαλοί μας και μάλιστα, σε μια εκλογική μάχη όπου οι αντίπαλοί μας πόλωσαν και πολιτικοποίησαν την αναμέτρηση στον απόλυτο βαθμό».
Η ηγεσία της ΝΔ προσπερνά την απώλεια 500.000 ψηφοφόρων ως εξής:«Να σημειωθεί ότι σε κάθε ευρωεκλογές το κυβερνητικό κόμμα χάνει συνήθως περίπου το ένα τέταρτο της δύναμής του των βουλευτικών εκλογών, υπό κανονικές συνθήκες. Εμείς χάσαμε κάτι λιγότερο από το ένα τέταρτο και μάλιστα σε συνθήκες διόλου «κανονικές». Εφτά μονάδες και περισσότερο έχασαν τα περισσότερα κεντροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη υπό συνθήκες πολύ πιο «ομαλές» εκεί…».
Σε άλλο σημείο αναγνωρίζεται ότι έγινανσφάλματα και εμφανίστηκαν και αδυναμίεςστη διετία και στο τελευταίο διάστημα και στην ίδια την εκλογική μάχη. Όμως αναφέρεται ότι μπορεί η ΝΔ να οδηγηθεί σε επικράτηση με τέσσερις προϋποθέσεις:
* Πρώτον, ότι η κυβέρνησηδίνει μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα, τη μάχη για να φανεί η προοπτική της ανάπτυξης!Που θα αρχίσουν να τη νιώθουν οι άνθρωποι με χειροπιαστό τρόπο…
* Δεύτερον,στο βαθμό που διορθώνονται κάποιες αδικίεςπου έγιναν στο παρελθόν, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον εισπρακτικό μηχανισμό, όπως έχουμε πει, αλλά καιδίνονται κάποιες ελαφρύνσεις, εκεί που αυτό είναι δυνατό,χωρίς να τίθεται η χώρα σε κίνδυνο να βρεθεί ξανά σε κρίση ελλειμμάτων…
* Τρίτον, στο βαθμό που κάνουμε ό,τι μπορούμεγια να αγκαλιάσουμε ξανά εκείνους που χωρίς να φύγουν από την παράταξη και να περάσουν «απέναντι» ψήφισαν χαλαρά, ψήφισαν πολύ μικρά κόμματα ή δεν ψήφισαν καθόλου. Δηλαδή μιλάμε για 600 χιλιάδες ψηφοφόρους της παράταξης που πρέπει να τους κερδίσουμε πίσω, γιατί παραμένουν στην παράταξη, αλλά χρειάζεται να τους προσεγγίσουμε πολύ συστηματικά.
* Τέταρτον, προϋπόθεση να μην επιτρέψουμε να υπάρξει αυτό που επιδίωκε ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή και δεν το πέτυχε:Να μην υπάρξει ακυβερνησία.
Ειδικά για την τρίτη προϋπόθεση, δηλ. η ΝΔ να αγκαλιάσει τους παραταξιακούς ψηφοφόρους που δεν τη ψήφισαν στο δεύτερο γύρο και τις ευρωεκλογές, σημειώνεται πως είναι κάτι πουτο κόμμα πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία να κάνει.
Για το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, η ανάλυση ήταν θετική, αν και δεν υπάρχει ουδεμία αναφορά στις ήττες στην περιφέρεια Αττικής και στους δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Η ΝΔ υποστηρίζει ότι υποψήφιοι δήμαρχοι που είχαν τη στήριξή της κέρδισαν 165 Δήμους (ποσοστό 50,1% επί του συνόλου), ενώ το 2010 οι υποψήφιοι που είχαν τη στήριξη της ΝΔ είχαν κερδίσει 92 Δήμους. Παράλληλα αναφέρει η ΝΔ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε το 2010 ως Συνασπισμός 6 Δήμους και στις φετινές εκλογές κέρδισε 19 Δήμους (ποσοστό 5,9% επί του συνόλου).
Όσον αφορά στις Περιφέρειες της χώρας, οι υποψήφιοι που είχαν τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, για πρώτη φορά, κέρδισαν 7 περιφέρειες. Επιπλέον μία περιφέρεια κέρδισε ένας ανεξάρτητος υποψήφιος, που είναι μέλος της Νέας Δημοκρατίας.