Οι αποδοχές των επικεφαλής 15 μεγάλων τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη ανήλθαν το 2013 σε 13 εκατ. δολάρια κατά μέσο όρο, καταγράφοντας αύξηση 10,1% σε σχέση με το 2012, αναπληρώνοντας έτσι την μείωσή τους, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times που βασίζεται σε έρευνα του αμερικανικού ομίλου Equilar.

Οι αμερικανικές τράπεζες προσέφεραν στους επικεφαλής τους πολύ πιο γενναιόδωρα πακέτα από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, αναδεικνύοντας το διευρυνόμενο χάσμα των αμοιβών στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Η αύξηση των αμοιβών έγινε σε ένα έτος που οι τράπεζες πλήρωσαν πρόστιμα-ρεκόρ στις ΗΠΑ για διάφορα αδικήματα -από την παραπλανητική πώληση στεγαστικών δανείων έως την παραβίαση των κυρώσεων που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ (κατά χωρών).

Οι 15 τράπεζες πλήρωσαν πέρυσι 48 δισ. δολάρια σε πρόστιμα έναντι 30 δισ. δολαρίων που κατέβαλαν το 2012, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times.

Ωστόσο, η αύξηση των αμοιβών των τραπεζιτών συνέπεσε με μία μέση αύξηση των κερδών των τραπεζών κατά 46% το 2013 και την ισχυρή επίδοση των μετοχών τους, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ.

Η αύξηση των μέσων αποδοχών οφείλεται κυρίως στο μεγάλο άλμα των αμοιβών για τους διευθύνοντες συμβούλους των αμερικανικών τραπεζών, οι οποίες εκτοξεύτηκαν σε μία εντελώς διαφορετική κατηγορία έναντι των ομολόγων τους των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Και οι έξι διευθύνοντες σύμβουλοι των αμερικανικών τραπεζών -από τον Μπλανκφάιν της Goldman Sachs έως τον Τζέμι Ντάιμον της JP Morgan Chase- ήταν μεταξύ των επτά καλύτερα αμειβόμενων τραπεζιτών.

Το πακέτο αποδοχών του Μπλανκφάιν αυξήθηκε 50% στα 19,9 εκατ. δολάρια, εκτοπίζοντας από την πρώτη θέση τον Τζον Σταμπφ της Wells Fargo.

Στην Ευρώπη, ένα μείγμα ρυθμιστικών και πολιτικών πιέσεων, χαμηλότερων εσόδων και μίας στρατηγικής μετατόπισης από την επενδυτική τραπεζική, οδήγησε στην εμφάνιση μίας νέας γενιάς τραπεζιτών με μικρότερες αμοιβές.

Ο Ρος Μακ Ίγουαν, επικεφαλής της Royal Bank of Scotland από πέρυσι το Φθινόπωρο, έχει πακέτο αποδοχών 4 εκατ. δολαρίων -το χαμηλότερο μεταξύ των 15 τραπεζιτών και το 1/5 του Μπλανκφάιν.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι το χάσμα θα αυξηθεί περαιτέρω, καθώς περισσότερες τράπεζες απέχουν από την επενδυτική τραπεζική που φέρνει υψηλές αποδοχές και καθώς το πλαφόν της ΕΕ στα μπόνους αναγκάζει πολλά πιστωτικά ιδρύματα να μειώνουν τις αμοιβές των ανώτατων στελεχών τους.

Οι αναλυτές της εταιρείας Equilar έχουν συμπεριλάβει στις αποδοχές των τραπεζιτών τους βασικούς μισθούς, τα μπόνους σε μετρητά και διάφορα άλλα επιδόματα. Έχουν συμπεριλάβει, επίσης, τις αμοιβές σε μετοχές που χορηγήθηκαν το 2013, ορισμένες από τις οποίες δόθηκαν ως ανταπόδοση για την επίδοση του προηγούμενου έτους.