Τις αιτίες της ήττας αναζητούν στη ΝΔ

Σε φάση εσωστρέφειας για τα αίτια της εκλογικής ήττας της βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία,

Σε φάση εσωστρέφειας για τα αίτια της εκλογικής ήττας της βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία, πολλά στελέχη της οποίας προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί το κόμμα τους απώλεσε περίπου μισό εκατομμύριο ψηφοφόρους στις ευρωεκλογές και έπεσε επτά μονάδες από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012. Στο Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν να προσπεράσουν τη δυσάρεστη αυτή συζήτηση επιμένοντας ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε 150.000 ψηφοφόρους, ενώ λένε με αρκετή δόση παραπόνου ότι κανείς δεν δίνει έμφαση σε αυτό το στοιχείο. Ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος το βράδυ των ευρωεκλογών μίλησε για μήνυμα που έλαβε και απέφυγε τη λέξη «ήττα», την περασμένη Τετάρτη από το βήμα της συνέλευσης του ΣΕΒ παραδέχθηκε ότι υπέστησαν απώλειες τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός όμως θέλει να αντιπαρέλθει την όποια συζήτηση για το εκλογικό αποτέλεσμα και ετοιμάζει διορθωτικές κινήσεις σε όλα τα επίπεδα.
Αρκετοί υπουργοί και βουλευτές ζητούν να γίνει συζήτηση στα θεσμικά όργανα, αφού θεωρούν το αποτέλεσμα προειδοποιητικό καμπανάκι, όπως είπε και ο κ. Χαρακόπουλος. Είναι ενδεικτικό ότι σε όλους τους νομούς – ακόμη και σε παραδοσιακούς δεξιούς – το κόμμα είχε πτώση από 3% ως 11,2%, ενώ έχασε και «κάστρα» τα οποία κατέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», υπάρχει κίνηση βουλευτών στο παρασκήνιο για να διατυπωθεί επίσημα στην ηγεσία του κόμματος αίτημα για διεξαγωγή εσωκομματικής συζήτησης.

«Η ήττα όμως είναι ήττα»
τονίζουν αρκετοί υπουργοί και δεν αποφεύγουν να παραδεχθούν ότι η ΝΔ είχε σημαντικές απώλειες, όπως π.χ. η Ντόρα Μπακογιάννη, οι Νίκος Δένδιας, Πάνος Παναγιωτόπουλος και Κυριάκος Μητσοτάκης και βουλευτές όπως ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, αν και από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν μονότονα ότι η ΝΔ έχασε με μια μικρή διαφορά που είναι διαχειρίσιμη και ότι ο κ. Σαμαράς γνωρίζει τι έφταιξε και θα γίνει ό,τι πρέπει για να αλλάξει το κλίμα.
Αρκετοί στην ΚΟ επιρρίπτουν ευθύνες και σε στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού για τις εισηγήσεις τους σχετικά με διάφορους υποψηφίους, π.χ. για την Κεντρική Μακεδονία και τον Δήμο Αθηναίων. Την ίδια στιγμή πολλοί βουλευτές αλλά και υπουργοί διαφωνούν κάθετα με την προοπτική να συμμετάσχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα οι υποψήφιοι της ΝΔ που απέτυχαν να εκλεγούν, όπως ο Γιώργος Κουμουτσάκος στην Περιφέρεια Αττικής και ο Αρης Σπηλιωτόπουλος στον Δήμο Αθηναίων.
Προς τα δεξιά ή το Κέντρο;


Το γεγονός ότι η ΝΔ είχε πτώση ποσοστών σε όλους τους νομούς της χώρας θέτει εκ των πραγμάτων ζήτημα για την επόμενη ημέρα και κυρίως το πώς θα πορευθεί, με ποια στρατηγική, προς ποια ιδεολογική κατεύθυνση, αν θα γίνει η όχι η διεύρυνση – προς τα δεξιά ή προς το Κέντρο -, ποια πρόσωπα θα την εκφράσουν και με ποιο κεντρικό διακύβευμα.
Η «Νέα Ελλάδα» που πολλές φορές επικαλείται ο Πρωθυπουργός είναι μια πολύ σύνθετη διαδικασία που απαιτεί προσεκτικές κινήσεις, αφού εκ των συνθηκών και του αποτελέσματος των εκλογών η επιχείρηση διεύρυνσης που επιθυμεί ο Πρωθυπουργός καθίσταται δύσκολη διότι οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές στο εσωτερικό της ΝΔ.
Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι το αποτέλεσμα της «ευρωκάλπης» και η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο συγκεκριμένων προσώπων που δεν ανήκαν στον χώρο της Κεντροδεξιάς απέδειξαν ότι δεν προσέθεσαν ούτε μία ψήφο, ενώ η ΝΔ έχει στα δεξιά της ένα 16% που προέρχεται από τα… σπλάχνα της.
Επιδίωξή της είναι να επαναπατριστεί το μεγαλύτερο τμήμα από τον ΛΑΟΣ (2,7%), τους Ανεξάρτητους Ελληνες (3,46%) και τη Χρυσή Αυγή (9,4%) και ήδη τροφοδοτούνται σενάρια για το ποια πρόσωπα μπορούν να επιστρέψουν και να καταλάβουν τον χώρο τους στη δεξιά πολυκατοικία.
Οι συζητήσεις είναι σε πρώιμο στάδιο, αλλά θα υπάρξουν κινήσεις για ενσωμάτωση πολλών στη ΝΔ. Βέβαια δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες και θα γίνουν διαφορετικοί χειρισμοί, ανάλογα με την πολιτική διαδρομή του καθενός, ενώ κοινή είναι η παραδοχή ότι έχει ξεπεραστεί η περίοδος που επικράτησε το δίπολο «Μνημόνιο -αντιμνημόνιο». Η «δεξαμενή» είναι μεγάλη και ενδεικτικά υπάρχει προοπτική προσέγγισης με τουλάχιστον δέκα βουλευτές που είναι αυτή τη στιγμή εκτός ΝΔ, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις ακόμη και για προσέγγιση με στελέχη από τις Γέφυρες, όπως οι Θοδωρής Σκυλακάκης και Θάνος Τζήμερος, αλλά και με τον Γιώργο Χατζημαρκάκη. Στο επίκεντρο είναι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, για τον οποίο όμως υπάρχει προβληματισμός από πολλούς αν τελικά προσθέσει στη ΝΔ.
«Δεν φταίμε εμείς»


Αποδέκτης πολλών τηλεφωνημάτων έγινε μετά τις ευρωεκλογές ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αλλά ο ίδιος απέφευγε να μιλήσει ευθέως για το αποτέλεσμα, χωρίς όμως να αρνείται την ήττα της ΝΔ. Απλώς δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε μια εσωστρεφή διαδικασία, αν και αρκετοί «καραμανλικοί» τού ζητούν να αναλάβει πρωτοβουλίες. Στα…«άδυτα» του καραμανλικού «στρατοπέδου» έχει γίνει πλήρης ανάλυση του αποτελέσματος και των αιτιών της ήττας του κόμματος, αλλά και της κατάληψης για πρώτη φορά από αριστερό κόμμα της πρώτης θέσης. Κεντρικά «καραμανλικά» στελέχη αρνούνται και την παρασκηνιακή κριτική που γίνεται ότι δεν βοήθησαν όσο έπρεπε και λένε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν προχωρούν τα όποια σχέδια για τη μετεξέλιξη της ΝΔ σε «Νέα Ελλάδα». Μάλιστα τονίζουν με ένταση την κοινή παρουσία των κ.κ. Καραμανλή και Σαμαρά στο ετήσιο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά και τη δήλωση στήριξης του πρώτου προς τη ΝΔ την ημέρα της εορτής του. Ακόμη λένε με σαφή υπαινιγμό ότι στον «καραμανλικό» Νομό Σερρών, όπου έδωσε το παρών ο Κώστας Καραμανλής (γιος του Αχιλλέα Καραμανλή), με παρουσίες στα ΜΜΕ και περιοδείες, η ΝΔ, αν και είχε πτώση 11,2%, συγκέντρωσε τα μεγαλύτερα ποσοστά της και ήταν μία από τις επτά εκλογικές περιφέρειες όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ποσοστό κάτω από 20%. Και τονίζουν ότι στη Μεσσηνία το ποσοστό της ΝΔ ήταν 31,81% και με πτώση 9,78%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε άνοδο 3,47% και κατέγραψε ποσοστό 25%.

Στροφή στο κέντρο
Για τραγικά λάθη μιλάει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Για σαφή πολιτική ήττα της ΝΔ αναφέρεται σε συνομιλητές του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και θεωρεί ότι έγιναν τραγικά λάθη από το κόμμα και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κατά την προεκλογική περίοδο και όχι μόνο. Αν και αποφεύγει να τοποθετηθεί δημόσια, τόσο ο ίδιος όσο και όσοι συμφωνούν με τις απόψεις του υπογραμμίζουν ότι στη ΝΔ πρέπει να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος για το αποτέλεσμα. Παράλληλα η Ντόρα Μπακογιάννη τονίζει την ανάγκη να μην υπάρξει δεξιά στροφή του κόμματος αλλά προσέγγιση με στελέχη από τον χώρο του Κέντρου, άποψη με την οποία συμφωνεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από το πώς θα κινηθεί ο κ. Σαμαράς το επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί και η στρατηγική συνολικά της οικογένειας έναντί του, ενώ είναι ενδεικτικό ότι η κυρία Μπακογιάννη που είδε τον γιο της Κώστα Μπακογιάννη να εκλέγεται περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας έχει συνομιλήσει με πάρα πολλούς βουλευτές από το βράδυ των ευρωεκλογών αλλά και με τον κ. Καρατζαφέρη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk