Τα αποτελέσματα των μεγάλων του ΧΑ

Με την οικονομία να αναμένεται έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης να γυρίσει σε ανάπτυξη κοντά στο 1% το 2014, τα αποτελέσματα των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας εταιρειών σε επίπεδο κύκλου εργασιών,

Με την οικονομία να αναμένεται έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης να γυρίσει σε ανάπτυξη κοντά στο 1% το 2014, τα αποτελέσματα των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας εταιρειών σε επίπεδο κύκλου εργασιών, λειτουργικών και καθαρών κερδών, αναμένεται να ξεπεράσουν, τόσο κατά το α’ τρίμηνο όσο και συνολικά, κατά την τρέχουσα χρήση, τις προσδοκίες της αγοράς. Από τα αποτελέσματα των μεγάλων εισηγμένων επιχειρήσεων κατά το α’ τρίμηνο προκύπτει η εξής εικόνα:

Ο τζίρος της Ελλάκτωρ ανήλθε σε 292,5 εκατ. ευρώ (+12,7%), με καθαρά μετά από φόρους κέρδη 7,3 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα της ΕΥΔΑΠ παρουσίασαν ήπια υποχώρηση 3,4% στα 70,7 εκατ. ευρώ, με καθαρά κέρδη σε 5,5 εκ. ευρώ. Τα έσοδα της ΔΕΗ ανήλθαν σε 1,49 δισ. ευρώ, με καθαρά κέρδη 81,3 εκ. ευρώ. Οι συγκρίσιμες πωλήσεις της Folli Follie Group αυξήθηκαν κατά 11% σε ετήσια βάση, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 38,3 εκ. ευρώ (+43% σε συγκρίσιμη βάση). Τα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ ανήλθαν σε 49,7 εκ. ευρώ, ήτοι 27% αυξημένα σε ετήσια βάση. Η διοίκηση προέβλεψε μέση μονοψήφια αύξηση στις πωλήσεις για τα τρέχοντα παιχνίδια στο σύνολο του έτους. Η Aegean δημοσίευσε ένα δυνατό α’ τρίμηνο, με αύξηση της επιβατικής κίνησης και των συντελεστών πληρότητας αλλά με πίεση στις αποδόσεις, ενώ τα Ελληνικά Πετρέλαια σημείωσαν βελτιωμένο α’ τρίμηνο λόγω του τομέα μάρκετινγκ και πετροχημικών.
Καθαρά κέρδη στα 4,8 εκατ. ευρώ για το α’ τρίμηνο σημείωσε η ΕΧΑΕ. Τα έσοδα ήταν 18% υψηλότερα, λόγω αυξημένης συναλλακτικής δραστηριότητας στην κύρια αγορά (+66% ο όγκος συναλλαγών). Οι πωλήσεις της Jumbo αυξήθηκαν κατά 9% στο γ’ τρίμηνο, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 10,5 εκατ. ευρώ, +15%, σε ετήσια βάση. Τα έσοδα του Ομίλου Μυτιληναίος διαμορφώθηκαν στα 343,3 εκατ. ευρώ, ενώ της ΜΕΤΚΑ στα 189,1 εκατ. ευρώ (+41%). Ο Τιτάνας επηρεάσθηκε από τις καιρικές συνθήκες στην Αμερική και τις δυσκολίες στην παραγωγή στην Αίγυπτο. Ο ΟΤΕ δημοσίευσε ένα μεικτό α’ τρίμηνο, με βελτίωση σε επίπεδο πωλήσεων και δεικτών απόδοσης αλλά χαμηλότερα περιθώρια κέρδους και ταμειακές ροές. Η Coca-Cola Hellenic σημείωσε καθαρές ζημιές 36 εκατ. ευρώ από 16 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα κέρδη EBITDA α’ τριμήνου της Intralot ανήλθαν σε 51,6 εκατ. ευρώ, 6% χαμηλότερα σε ετήσια βάση, αλλά υψηλότερα από τον μέσο όρο των τριών τελευταίων τριμήνων (47εκατ. ευρώ).
Οι θετικές τάσεις συνεχίστηκαν για τη Lamda Development, ενώ τα έσοδα από ενοίκια της Eurobank Properties ανήλθαν σε 10,5 εκατ. ευρώ (+11%).

Η εικόνα των τραπεζών
Ζημιές 247 εκατ. ευρώ σημείωσε η Πειραιώς εξαιτίας των υψηλών προβλέψεων, τα αποτελέσματα της Alpha Bank έδειξαν σημαντική βελτίωση σε ετήσια βάση, η Eurobank δημοσίευσε ζημιές 207,4 εκατ. ευρώ λόγω υψηλών προβλέψεων και έκτακτων ζημιών, ενώ η Εθνική σημείωσε καθαρά κέρδη 181 εκατ. ευρώ, απόρροια του περιορισμού των εξόδων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Η γιορτή της δημοκρατίας και η παραφωνία Βελόπουλου Το κεντρικό σύνθημα στη δεξίωση για την 47η επέτειο από την... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk