Οι ΗΠΑ «μαγνήτης» για τους ξένους φοιτητές

Πέρα από τα κοινωνικά, τα πολιτισμικά και τα εν τη ευρεία εννοία «εθνικά», πάμπολλα είναι και τα οικονομικά πλεονεκτήματα που απολαμβάνουν οι χώρες υποδοχής ξένων φοιτητών έναντι των χωρών…

Πέρα από τα κοινωνικά, τα πολιτισμικά και τα εν τη ευρεία εννοία «εθνικά», πάμπολλα είναι και τα οικονομικά πλεονεκτήματα που απολαμβάνουν οι χώρες υποδοχής ξένων φοιτητών έναντι των χωρών… αποστολής φοιτητών σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι κορυφαίες χώρες εισαγωγής σπουδαστών είναι οι μεγαλύτερες εξαγωγικές χώρες του πλανήτη (βλέπε ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία), ενώ οι κορυφαίες χώρες εξαγωγής σπουδαστών είναι χώρες με μη ανταγωνιστικές οικονομίες και προβληματικές εξαγωγές προϊόντων (βλέπε Ελλάδα).
Υπάρχουν βεβαίως και τα παραδείγματα της Βρετανίας (ανήκει στην πρώτη κατηγορία αλλά εξάγει μόνο χρηματοοικονομικά προϊόντα και μάλιστα ύποπτα για τοξικότητα) και επίσης της Κίνας και της Κορέας (ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία, αλλά εξάγουν εκτός από πολλούς φοιτητές και προϊόντα). Υπάρχει ασφαλώς και η Γερμανία, που κάνει μεγάλες εισαγωγές αλλά και εξαγωγές φοιτητών.
Οι εξαιρέσεις και ο κανόνας


Πρόκειται, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, για τις απαραίτητες εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Και ο κανόνας λέει ότι τα καλά πανεπιστήμια είναι μια σπουδαία μπίζνα. Δεν χρειάζονται πολλά επιχειρήματα για να το αντιληφθεί κανείς αυτό. Αρκεί να αναλογιστεί τι σημαίνουν για τις τοπικές κοινωνίες τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ που λειτουργούν στις ελληνικές επαρχίες. Αν όμως οι εγχώριες μετακινήσεις σπουδαστών αποφέρουν χρήμα στις τοπικές κοινωνίες, οι διασυνοριακές αποφέρουν… χρυσό.
Τα στοιχεία των ερευνών της εταιρείας Open Doors, που καταγράφουν κάθε ακαδημαϊκό έτος τις διασυνοριακές μετακινήσεις φοιτητών, είναι αποκαλυπτικά. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, που είναι η μεγαλύτερη χώρα εισαγωγής σπουδαστών στον κόσμο, οι 820.000 ξένοι από όλο τον κόσμο που φοίτησαν την περίοδο 2012/2013 (ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 7% συγκριτικά με το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος) απέφεραν στην αμερικανική οικονομία 24 δισ. δολάρια.
Με αμερικανικούς πόρους


Βεβαίως δεν φοίτησαν και οι 820.000 νέοι με σπουδαστικό συνάλλαγμα που προήλθε από τις χώρες τους. Περίπου το 28% των νέων που φοιτούν στις ΗΠΑ σπουδάζουν με πόρους του αμερικανικού κράτους – διότι οι ΗΠΑ φροντίζουν να θρέφουν τα πιο δυνατά μυαλά για να μην τους φύγουν. Και τους προσφέρουν άλλωστε, όταν αποφοιτήσουν, θέσεις εργασίας με καλές αμοιβές, ώστε να μην επιστρέψουν στις πατρίδες τους, αλλά να μείνουν και να εργαστούν για το αμερικανικό έθνος. Το υπόλοιπο 72% των ξένων φοιτητών ζει με πόρους από το εξωτερικό, είτε από οικογενειακούς προϋπολογισμούς είτε από δημόσιους ή κρατικούς – σπουδάζει με κάποια υποτροφία δηλαδή.
Σύμφωνα με την Open Doors, οι καλύτεροι πελάτες των αμερικανικών πανεπιστημίων είναι οι Κινέζοι και οι Νοτιοκορεάτες. Συνολικά ένας στους δύο ξένους φοιτητές στις ΗΠΑ είναι Ασιάτης. Ειδικότερα οι Κινέζοι που φοιτούν στις ΗΠΑ φθάνουν τους 235.000. Αντιστοιχούν σε ποσοστό 28% του συνόλου και συνεισφέρουν κατά 29% στο συνολικό φοιτητικό συνάλλαγμα που εισρέει στις ΗΠΑ. Αρκεί να σημειωθεί ότι την περίοδο 2012/2013 ο αριθμός των κινέζων φοιτητών στις ΗΠΑ σημείωσε αύξηση κατά 20% και οι ειδικοί θεωρούν βέβαιο ότι αυξήθηκε περαιτέρω την εφετινή ακαδημαϊκή χρονιά.
Οι Νοτιοκορεάτες και οι Ινδοί είναι, επίσης, πολυπληθέστατοι ως φοιτητές στα αμερικανικά πανεπιστήμια, ενώ τέταρτοι ήταν οι Σαουδάραβες, ο αριθμός των οποίων μάλιστα αυξήθηκε κατά 30% πέρυσι και έφθασε στους 45.000 νέους (όχι όμως και νέες…). Μεγάλη αύξηση στις ΗΠΑ σημείωσαν και οι φοιτητές από τη Βραζιλία, που αυξήθηκαν κατά 20% το 2012/2013 και έφθασαν τους 11.000. Λιγότεροι (περίπου 8.000 – 10.000) είναι στις ΗΠΑ οι φοιτητές από τη Γερμανία, τη Βρετανία και τη Γαλλία.
Οι προτιμήσεις


Στην κορυφή των προτιμήσεων των ξένων που σπουδάζουν στις ΗΠΑ δεν βρίσκονται τα πιο διάσημα – βρίσκονται άλλωστε στην κορυφή των κατατάξεων αξιολόγησης – αμερικανικά πανεπιστήμια, όπως είναι το Χάρβαρντ ή το Στάνφορντ. Πλέον περιζήτητο, ίσως επειδή είναι και ευκολότερο για να γίνει κανείς δεκτός, είναι το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, που εδρεύει στο κέντρο της πόλης του Λος Αντζελες.
Δημοφιλέστατα στους ξένους φοιτητές, σύμφωνα με την έρευνα της Open Door’s, είναι επίσης το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και το Purdue University, που εδρεύει στο Λαφαγέτ της Πολιτείας της Ιντιάνα. Ακολουθούν δύο νεοϋορκέζικα πανεπιστημιακά ιδρύματα, το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και το φημισμένο Κολούμπια. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Πολιτεία της Καλιφόρνιας «με τον ήλιο της και τις αμμουδερές παραλίες», όπως γράφει χαρακτηριστικά η «Figaro», προσελκύει τους περισσότερους ξένους φοιτητές. «Πολύ περισσότερους από όσους προτιμούν τη Νέα Υόρκη ή το Τέξας» γράφει η γαλλική εφημερίδα.

Αιμορραγία 1 δισ. ευρώ ετησίως από την Ελλάδα

Στην έκτη θέση της κατάταξης των 34 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ σε ό,τι αφορά τη φοιτητική μετανάστευση βρίσκεται η Ελλάδα. Σύμφωνα με τον διεθνή Οργανισμό, 51.138 Ελληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό. Εξ αυτών περίπου 7.500 σπουδάζουν στη Βρετανία, ενώ 1.000 προπτυχιακοί φοιτητές και 1.500 μεταπτυχιακοί σπουδάζουν στις ΗΠΑ. Περίπου 5.500 Ελληνες σπουδάζουν στη Γερμανία και περίπου 2.000 στη Γαλλία.
Συνολικά, αν δηλαδή λογιστούν και οι χώρες που δεν μετέχουν στον ΟΟΣΑ, οι ειδικοί εκτιμούν ότι περίπου 65.000 έλληνες φοιτητές σπουδάζουν σήμερα στο εξωτερικό. Αναλυτές της εκπαίδευσης σημειώνουν ότι αν δεν αντιμετώπιζαν οι ελληνικές οικογένειες τα αποτελέσματα μιας οικονομικής κρίσης, η έξοδος των Ελλήνων στο εξωτερικό για σπουδές θα ήταν πολύ μεγαλύτερη. Υπολογίζεται τέλος ότι κάτι λιγότερο από 1 δισ. ευρώ «βγαίνει» ετησίως από την Ελλάδα ως φοιτητικό συνάλλαγμα.
Και οι Αμερικανοί σπουδάζουν στο εξωτερικό
  • Οι έρευνες της Open Door’s καταγράφουν χρονιά με τη χρονιά όλο και περισσότερους Αμερικανούς που αποφασίζουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για σπουδές. Ο αριθμός τους διπλασιάστηκε μέσα στην τελευταία δεκαετία και έφθασε την ακαδημαϊκή χρονιά 2012-13 στους 280.000 φοιτητές. Η Ευρώπη αποτελεί τον πρώτο προορισμό των Αμερικανών και συγκεκριμένα η Βρετανία (βοηθά σε αυτό η κοινή γλώσσα), αλλά και η Ιταλία, που απορρόφησαν την περυσινή χρονιά από 30.000 φοιτητές καθεμία. Ακολουθούν η Ισπανία με 26.000 αμερικανούς σπουδαστές και η Γαλλία με 17.000 φοιτητές. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Κίνα.
  • Οι Αμερικανοί που σπουδάζουν στο εξωτερικό έχουν, όμως, ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: τη μικρή διάρκεια των σπουδών τους. Είτε διότι απογοητεύονται είτε διότι εξ αρχής έχουν αποφασίσει να ταξιδέψουν όχι για να σπουδάσουν αλλά για να ζήσουν την περιπέτεια, το γεγονός είναι ότι περίπου ένας στους δύο Αμερικανούς επιστρέφει στην πατρίδα του προτού τελειώσει την πρώτη χρονιά. Και πολλοί εξ αυτών επιστρέφουν σε μόλις 8 εβδομάδες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk