Οι «άγνωστοι» τραπεζικοί γίγαντες

Η αναζήτηση του κορυφαίου στον χώρο των επιχειρηματικών ομίλων μεγάλου βεληνεκούς είναι ένα προσφιλές παιχνίδι των ερευνητών.

Η αναζήτηση του κορυφαίου στον χώρο των επιχειρηματικών ομίλων μεγάλου βεληνεκούς είναι ένα προσφιλές παιχνίδι των ερευνητών. Σε ό,τι αφορά τους χρηματοπιστωτικούς ομίλους, οι παγκόσμιες κατατάξεις των κορυφαίων είθισται να καταρτίζονται με βάση το ενεργητικό. Ωστόσο, το top 10 των «ισχυρότερων και με τη μεγαλύτερη επιρροή» τραπεζών που δημοσίευσε πρόσφατα το Reuters και αφορά βεβαίως το τρέχον έτος διαφοροποιείται στο μέτρο που το κριτήριο δεν είναι το απόλυτο μέγεθος του ενεργητικού τους αλλά τα λιγότερα προβληματικά στοιχεία που έχει το ενεργητικό τους.
Ετσι στην εν λόγω κατάταξη δεν υπάρχει ούτε μία αμερικανική τράπεζα. Οπως άλλωστε δεν υπάρχει ούτε μία βρετανική. Και η μοναδική γερμανική που βρίσκει κανείς – στη δεύτερη μάλιστα θέση – δεν είναι η Deutsche Bank, όπως θα μπορούσε να υποθέσει κανείς, αλλά η υπό τον απόλυτο έλεγχο του κρατιδίου της Βαυαρίας λειτουργούσα Bayerische Landesbank.
Ιδού λοιπόν το top 10:
1. Malaysian Bank. Στην πρώτη θέση της λίστας του Reuters βρίσκεται η Malaysian Bank, «φημισμένη για την αξιοπιστία της, την υπόληψή της και τις φιλικές προς τον πελάτη δανειακές και άλλες υπηρεσίες που παρέχει», όπως γράφει χαρακτηριστικά το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων. Πέραν αυτών, ωστόσο, η τράπεζα έχει ενεργό ανάμειξη στην οικονομική διακυβέρνηση της χώρας. Και αυτός είναι «ένας λόγος για τον οποίο η Μαλαισία, ενώ δεν είναι ανεπτυγμένη χώρα, αποτελεί έναν παράδεισο για τους επενδυτές» σημειώνει το Reuters.
2. Bayerische Landesbank. Οι τράπεζες των γερμανικών κρατιδίων, απολύτως ελεγχόμενες από τις τοπικές κυβερνήσεις, συμβάλλουν σημαντικά στην ισχύ της γερμανικής οικονομίας. Τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία της Bayerische Landesbank αντιστοιχούν μόλις στο 0,17% του ενεργητικού της.
3. Credit Suisse. Στην τρίτη θέση της λίστας βρίσκεται η ισχυρότερη σήμερα ελβετική τράπεζα καθώς τα προβληματικά στοιχεία του ενεργητικού της δεν ξεπερνούν σε ποσοστό το 0,15%. Οι ερευνητές του Reuters σημειώνουν ότι «πολλές πολυεθνικές επιχειρήσεις επιλέγουν την Credit Suisse για να διαφυλάξουν τα κεφάλαιά τους».
4. Oversea Chinese Bank. Η Κίνα είναι γνωστή για τις λύσεις που προσφέρουν οι τράπεζές της στους διεθνείς επενδυτές. Η συγκεκριμένη τράπεζα έχει προβληματικά στοιχεία ενεργητικού σε ποσοστό 0,13%. Τις τελευταίες δεκαετίες συνέβαλε πολύ στην οικονομική ενδυνάμωση της Κίνας.
5. Qatar National Bank. Η τράπεζα του Κατάρ συνεισέφερε τα μάλα στην οικοδόμηση της φήμης των οικονομικών υπερδυνάμεων που καλλιέργησαν τα τελευταία χρόνια τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ντουμπάι. Τα στοιχεία του ενεργητικού της που δεν αποδίδουν υπολογίζονται στο 0,11% του συνόλου.
6. Toronto Dominion Bank. Με ποσοστό προβληματικών περιουσιακών στοιχείων 0,9% η συγκεκριμένη τράπεζα συγκαταλέγεται μεταξύ των ισχυρότερων στηριγμάτων της οικονομίας του Καναδά.
7. BOC Holdings Hong Kong Bank. Ο εδρεύων στο Χονγκ Κονγκ όμιλος αποτελεί τράπεζα αναφοράς τόσο για όσους θέλουν να μετατρέψουν συνάλλαγμα όσο και για όσους επιθυμούν έναν τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό. Στο 0,7% υπολογίζονται τα προβληματικά στοιχεία του ενεργητικού της.
8. OP Pohjola Bank. Πρόκειται για τον ισχυρότερο χρηματοπιστωτικό όμιλο της Φινλανδίας, ο οποίος αποτελείται από… 229 συνεργαζόμενες μεταξύ τους πλην ανεξάρτητες τράπεζες. Η OP Pohjola Bank αποτελεί μέγα οικονομικό στήριγμα για τη σκανδιναβική χώρα. Τα προβληματικά στοιχεία του ενεργητικού της φθάνουν στο 0,6%.
9. Nova Scotia Bank of Canada. Είναι η κορυφαία καναδική τράπεζα σε αριθμό πελατών, τόσο Καναδών όσο και ξένων. Είναι ονομαστή για τις αποδόσεις των καταθέσεων και των επενδύσεων που προσφέρει στους πελάτες της. Τα προβληματικά στοιχεία του ενεργητικού της φθάνουν στο 0,5%.
10. Imperial Bank of Commerce. Τελευταία στη λίστα – αλλά όχι έσχατη σε ισχύ – βρίσκεται μία ακόμη τράπεζα από τον Καναδά. Η Imperial Bank of Commerce υπολείπεται μόνο της Nova Scotia σε πελάτες και έχει τη φήμη της τράπεζας με τις ασφαλέστερες συναλλαγές από όλες τις άλλες στη χώρα. Τα προβληματικά στοιχεία του ενεργητικού της υπολογίζονται στο 0,3% του συνόλου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk