Nέος κύκλος μείωσης επιτοκίων

Νέος κύκλος μείωσης των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις βρίσκεται προ των πυλών μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής που απομάκρυνε το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών τουλάχιστον ως το προσεχές φθινόπωρο.

Νέος κύκλος μείωσης των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις βρίσκεται προ των πυλών μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής που απομάκρυνε το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών τουλάχιστον ως το προσεχές φθινόπωρο. Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι η πορεία των αποδόσεων στις «κλειστές» καταθέσεις είναι άμεσα συνδεδεμένη με το γενικότερο οικονομικό και πολιτικό κλίμα στη χώρα. Ως εκ τούτου θεωρούν ότι τους καλοκαιρινούς μήνες θα δοθεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στις τράπεζες να αναπροσαρμόσουν σε χαμηλότερα επίπεδα τα επιτόκια προθεσμίας, κατ’ εφαρμογήν των επιχειρησιακών σχεδίων τους, με στόχο την ενίσχυση των καθαρών εσόδων από τόκους.

Εκλεισε η ψαλίδα
Μετά τις μειώσεις που καταγράφηκαν το δεύτερο τρίμηνο του 2014 οι μέσες αποδόσεις κινούνται στην περιοχή του 2%-2,50%, ανάλογα με τη διάρκεια και το ποσό. Τα καλύτερα επιτόκια εξακολουθούν να προσφέρονται για διάστημα ενός ως τριών μηνών και από εκεί και πάνω όσο αυξάνεται η διάρκεια τόσο υποχωρούν τα επιτόκια. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι πλέον η ψαλίδα μεταξύ των καταθέσεων διαφορετικής περιόδου ωρίμασης έχει «κλείσει» σημαντικά, στοιχείο ενδεικτικό της επαναφοράς των αποδόσεων σε φυσιολογικά για χώρα της ευρωζώνης επίπεδα. Το στοιχείο αυτό δείχνει επίσης ότι το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής αποκλιμάκωσης των επιτοκίων από τα υψηλά του 5% το 2012 σε βιώσιμα ποσοστά έχει πλέον καλυφθεί. Επιπλέον έχουν επαναλανσαριστεί προσφορές με προγράμματα 18μηνης διάρκειας, τα οποία είχαν εξαφανιστεί την περίοδο της κρίσης και των έντονων στρεβλώσεων στην τραπεζική αγορά.
Σταδιακά η μείωση
Στόχο των τραπεζών, σύμφωνα με γενικό διευθυντή συστημικού ομίλου, αποτελεί η μείωση των επιτοκίων στα επίπεδα του 1,50%-2% ως το τέλος του έτους. Ο ίδιος προσθέτει πάντως ότι και αυτή η προσαρμογή θα γίνει σταδιακά και όχι βίαια, ανάλογα πάντα και με τις ανάγκες ρευστότητας των τραπεζών. Οπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, εφόσον επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για μείωση της ανταμοιβής των αποταμιευτών το αμέσως επόμενο διάστημα, όσοι «κλείσουν» τα χρήματά τους σήμερα για μια εύλογη χρονική περίοδο δώδεκα μηνών και άνω μπορούν να βγουν κερδισμένοι από τη μάχη των επιτοκίων.
Προσθέτουν βέβαια ότι σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα στοίχημα. Με δεδομένο λοιπόν ότι το σενάριο περαιτέρω αποκλιμάκωσης των επιτοκίων μέσα στο καλοκαίρι συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες, οι καταθέτες με «ελεύθερα» κεφάλαια βρίσκονται σήμερα μπροστά σε ένα δίλημμα: να επιλέξουν ένα καταθετικό προϊόν βραχυπρόθεσμης διάρκειας με υψηλό επιτόκιο ή να προτιμήσουν ένα πρόγραμμα μακρύτερης ωρίμασης, η απόδοση του οποίου ωστόσο είναι σαφώς χαμηλότερη.
Για παράδειγμα, ένα καταθέτης με ρευστά διαθέσιμα της τάξεως των 100.000 ευρώ έχει να επιλέξει μεταξύ μιας εξάμηνης προθεσμιακής κατάθεσης με επιτόκιο 2,6% και ενός 18μηνου προϊόντος με απόδοση 2,3%. Εκ πρώτης όψεως το τρίμηνο πρόγραμμα φαντάζει πιο ελκυστικό. Είναι όμως η καλύτερη επιλογή; Ασφαλής απάντηση δεν μπορεί να δοθεί καθώς αυτό προϋποθέτει να γνωρίζουμε σήμερα την ακριβή πορεία των επιτοκίων τους επόμενους μήνες.
Αν προτιμηθεί το τρίμηνο προϊόν, ο καταθέτης θα κερδίσει για αυτό το διάστημα επιπλέον 30 μονάδες βάσης στην απόδοσή του. Δε γνωρίζει όμως σε ποια επίπεδα θα βρίσκονται έπειτα από τρεις μήνες τα επιτόκια στην εγχώρια αγορά. Αν λοιπόν υποχωρήσουν περισσότερο από 30 μονάδες, ο καταθέτης μετά το πρώτο τρίμηνο θα έχει να επιλέξει μεταξύ προγραμμάτων με χαμηλότερα επιτόκια σε σχέση με αυτά που προσφέρει σήμερα το 18μηνο προϊόν, το οποίο του εξασφαλίζει σίγουρο εισόδημα από τόκους ως και το 2016.
Σε κάθε περίπτωση κρίσιμη παράμετρο για τη «διόρθωση» της απόφασης που θα ληφθεί σήμερα, εφόσον τα πράγματα σε σχέση με τα επιτόκια δεν εξελιχθούν βάσει των σημερινών εκτιμήσεων της αγοράς, αποτελεί η δυνατότητα ανέξοδης πρόωρης ανάληψης των κεφαλαίων. Εφόσον ο αποταμιευτής μπορεί χωρίς ποινή να «σπάσει» μια ενεργή προθεσμιακή, του παρέχεται η ευχέρεια να προσαρμόσει τη στρατηγική του στα νέα δεδομένα ανέξοδα.
Ετσι, αν επιλέξει την τρίμηνη προθεσμιακή και τα επιτόκια εμφανίσουν έντονα πτωτικές τάσεις, θα μπορεί να τη λήξει πρόωρα επιλέγοντας μια κατάθεση μεγαλύτερης διάρκειας ώστε να «κλειδώσει» για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο ένα υψηλό επιτόκιο. Από την άλλη πλευρά, αν προτιμηθεί μια 18μηνη κατάθεση και οι προοπτικές για τα επιτόκια μεταβληθούν σε σταθερές ή ανοδικές, ο καταθέτης θα μπορεί να μεταπηδήσει σε ένα άλλο προϊόν το οποίο θα του εξασφαλίζει μια υψηλότερη απόδοση.


Πιο ελκυστικές οι οnline καταθέσεις
Με μπόνους στο επιτόκιο τα προγράμματα που ανοίγονται μέσω Διαδικτύου

Κίνητρα για τη χρήση των εναλλακτικών δικτύων εξυπηρέτησης δίνουν στους πελάτες τους οι τράπεζες και μέσω των προθεσμιακών καταθέσεων. Τους τελευταίους μήνες έχουν λανσαριστεί προγράμματα που είναι διαχειρίσιμα μόνο μέσω των υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), τα οποία προσφέρουν αποδόσεις υψηλότερες σε σχέση με τα συμβατικά προθεσμιακά προϊόντα. Αυτή τη στιγμή online προθεσμιακές καταθέσεις διαθέτουν οι τρεις από τους τέσσερις συστημικούς ομίλους:

– Εθνική Τράπεζα. Διαθέτει την προθεσμιακή κατάθεση «e-άνοδος» μέσω e-banking, με μπόνους 0,15% στο επιτόκιο σε σχέση με την περίπτωση που το ίδιο προϊόν ανοιχτεί μέσω του δικτύου των καταστημάτων της. Πρόκειται για 18μηνο προϊόν με αυξανόμενη κάθε τρίμηνο απόδοση και καταβολή των τόκων κάθε μήνα. Το επιτόκιο ξεκινά από το 2,15% το πρώτο τρίμηνο και φτάνει στο 3,15% στο έκτο και τελευταίο. Το ελάχιστο ποσό της κατάθεσης ανέρχεται στις 20.000 ευρώ. Εξάλλου ο πελάτης έχει στην ημερομηνία πληρωμής κάθε τοκοφόρου περιόδου (μηνιαίως) δικαίωμα πρόωρης ολικής εξόφλησης της κατάθεσης χωρίς κόστος. Σε περίπτωση διενέργειας πρόωρης εξόφλησης σε διαφορετική ημερομηνία ο πελάτης εισπράττει το 100% του κεφαλαίου του.
– Τράπεζα Πειραιώς. Ο όμιλος διαθέτει στην αγορά εξειδικευμένα προϊόντα αποκλειστικά μέσω του e-banking, στο πλαίσιο της σειράς προγραμμάτων winbankdirect. Τα επιτόκιά τους είναι υψηλότερα από 5 ως 25 μονάδες βάσης σε σχέση με τα υπόλοιπα που διατίθενται και μέσω των καταστημάτων του ομίλου. Από την άλλη πλευρά, η τράπεζα «τρέχει» αυτή την περίοδο μια προσφορά που ισχύει για όλα τα προγράμματά της μέσω της οποίας οι πελάτες της κερδίζουν ένα bonus της τάξεως του 0,15% στο επιτόκιό τους εφόσον επιλέξουν να ανοίξουν την προθεσμιακή τους κατάθεση μέσω του e-banking.
– Eurobank. Η τράπεζα έχει λανσάρει τη σειρά προϊόντων Live, η οποία περιλαμβάνει και μια προθεσμιακή κατάθεση με προνομιακά επιτόκια. Επειτα από μια επίσκεψη σε υποκατάστημα του ομίλου οι πελάτες του αποκτούν πρόσβαση στη συγκεκριμένη προθεσμιακή κατάθεση μέσω της υπηρεσίας e-banking. Τα επιτόκιά της είναι υψηλότερα ως και 25 μονάδες βάσης σε σχέση με τα υπόλοιπα προγράμματα της Eurobank. Εξάλλου η τράπεζα προσφέρει και τον λογαριασμό Ταμιευτηρίου Live, με επιτόκιο 2% για ποσά από 3.000 ευρώ και άνω. Ο μόνος περιορισμός αφορά τη χρήση του γκισέ στα καταστήματα της τράπεζας, η οποία δεν είναι δυνατή. Ο καταθέτης διαχειρίζεται τα χρήματά του αποκλειστικά μέσω των εναλλακτικών δικτύων.

Προθεσμιακή με bonus στην κάρτα
Ενδεικτική των νέων τάσεων που θα επικρατήσουν τα επόμενα χρόνια στην ελληνική αγορά είναι η περίπτωση του νέου προγράμματος της Alpha Bank με το οποίο συνέδεσε έναν προθεσμιακό λογαριασμό με το πρόγραμμα επιβράβευσης των πιστωτικών καρτών της. Πρόκειται για την κατάθεση Alpha Προθεσμιακή με Bonus, η οποία εκτός από τόκους προσφέρει στον πελάτη και bonus πόντους που πιστώνονται στη συνδεδεμένη πιστωτική κάρτα του.

Μπορεί η ονομαστική απόδοση του προϊόντος να είναι χαμηλότερη από τα λοιπά προγράμματα της τράπεζας, ωστόσο η ανταμοιβή που κερδίζει ο καταθέτης σε «είδος» μέσω της κάρτας του αυξάνει κατακόρυφα την απόδοση. Για παράδειγμα, μπορεί εξαργυρώνοντας τους πόντους που κερδίζει να εξασφαλίζει έκπτωση της τάξεως του 20% για αγορές στο σουπερμάρκετ ή για προμήθεια καυσίμων, ποσό που αν προστεθεί στους τόκους ανεβάζει την ετησιοποιημένη απόδοση ακόμη και πάνω από το 3,50%.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Η γιορτή της δημοκρατίας και η παραφωνία Βελόπουλου Το κεντρικό σύνθημα στη δεξίωση για την 47η επέτειο από την... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk