Την πρώτη του επίσημη συνάντηση με τα κορυφαία διοικητικά στελέχη τηςEurobankθα έχει την Παρασκευή ο νέος μεγαλομέτοχος της τράπεζας μετά την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου Πρεμ Γουάτσα, ο οποίος μέσω της Fairfax ελέγχει τοmanagementτου συστημικού ομίλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τις αναμενόμενες αλλαγές στη σύνθεση του δ.σ. της τράπεζας, στο οποίο θα εκπροσωπούνται οι νέοι ιδιοκτήτες, η ανώτερη διοικητική ομάδα που έχει την ευθύνη για τη λειτουργία τηςEurobankδε θα αλλάξει.
Μετά την επιτυχημένη κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας είχε κυκλοφορήσει το σενάριο για μεταπήδηση του νυν διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζαςΧρήστου Μεγάλουστην προεδρία της και την αντικατάστασή του από έμπειρο στέλεχος με πολύχρονη παρουσία στη διοίκηση τηςEurobank.
Ωστόσο, τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Μεγάλου θα παραμείνει διευθύνων σύμβουλος, ενώ τα στελέχη που «τρέχουν» την τράπεζα σε κρίσιμους τομείς δε θα μετακινηθούν.
Στόχος της διοίκησης τηςEurobank, αλλά και των νέων της μετόχων αποτελεί η επιστροφή σε σταθερή και βιώσιμη κερδοφορία. Με βάση το επιχειρησιακό πλάνο που έχει καταρτιστεί το «γύρισμα» της τράπεζας αναμένεται από το 2015.
Βασικοί άξονες της στρατηγικής που εφαρμόζονται για την επίτευξη του στόχου αποτελούν η μείωση του κόστους άντλησης ρευστότητας, ο περιορισμός των λειτουργικών δαπανών, η υποχώρηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις καθώς θα κορυφωθεί η δημιουργία νέων επισφαλειών, η αύξηση της εισπραξιμότητας παλαιών προβληματικών χορηγήσεων, αλλά και η ανάπτυξη νέων εργασιών σε υγιείς τομείς της οικονομίας.
Επιπλέον, ο όμιλος θα κερδίσει από τις σημαντικές οικονομίες κλίμακος και τις συνέργειες που συνεπάγεται η εξαγορά του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και τηςProtonBank, οι οποίες σε προ φόρων βάση εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 850 εκατ. ευρώ μέχρι και το τέλος του 2017.
Στο α΄ τρίμηνο του 2014 ηEurobankεμφάνισε ζημιές ύψους 209 εκατ. ευρώ, σημαντικά μειωμένες σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.
Την περίοδο αυτή επιβεβαιώθηκε η θετική τάση των λειτουργικών επιδόσεων, με την συνεχιζόμενη αύξηση των προ προβλέψεων καθαρών εσόδων και την υποχώρηση των νέων δανείων σε καθυστέρηση.​