Δένδιας: Η Αθήνα έχει αλλάξει, έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια

Mνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και του Δήμου Αθηναίων υπεγράφη σήμερα Πέμπτη από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Δένδια και από τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Mνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και του Δήμου Αθηναίων υπεγράφη σήμερα Πέμπτη από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Δένδια και από τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση η εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου για τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και του Δήμου Αθηναίων σε θέματα δημοτικής αστυνόμευσης είχε συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης με τον δήμαρχο Αθηναίων στις 20 Ιανουαρίου 2014.
Σε δηλώσεις του ο κ. Δένδιας σημείωσε πως «η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας δεν έχει καμία σχέση με αυτό το οποίο ήταν η Αθήνα τον Ιούνιο του 2012, πριν αναλάβει η κυβέρνηση συνεργασίας Αντώνη Σαμαρά. Με κανένα τρόπο δεν ισχυρίζομαι βεβαίως ότι όλα τα προβλήματα της Αθήνας έχουν λυθεί, άλλωστε η παρουσία του δημάρχου σήμερα δίνει το στίγμα της προσπάθειας για την επίλυση και των υπολοίπων προβλημάτων».
Και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει «να μηδενίζουμε και να ξεχνάμε. Αποτέλεσμα αυτής της πολύ μεγάλης προσπάθειας που έχει γίνει είναι και η δραματική αύξηση της επισκεψιμότητας της Αθήνας. Είδα με πολύ χαρά χθες τους αριθμούς των αφίξεων να εκτινάσσονται. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το προφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού. Η Αθήνα – θα μου επιτρέψει ο κύριος δήμαρχος να ενδιαφέρομαι για την Αθήνα και εγώ – είναι το κέντρο της πατρίδας μας. Είναι η πρωτεύουσα του κράτους, δεν υπάρχει κράτος το οποίο να ακμάζει και να δίνει μία εικόνα, σύγχρονη και σοβαρή, όταν το κέντρο του κράτους είναι σε κακή κατάσταση, όταν ο οποιοσδήποτε μπορεί να καίει, να λεηλατεί, να δημιουργεί ζητήματα».

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης επεσήμανε πως υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν και στο πλαίσιο αυτό θα συζητήσει με τον δήμαρχο περαιτέρω ενέργειες για την λογική διαχείριση των διαδηλώσεων, ώστε να ελαττωθεί ακόμα περισσότερο το κλείσιμο του κέντρου της Αθήνας και ό,τι μπορεί να γίνει για να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα στο κέντρο της Αθήνας.

«Οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι εργάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια στην πρωτεύουσα, στήριξαν επιχειρήσεις, μπόρεσαν και κράτησαν μέσα σε αυτό το κλίμα, είναι, θα μου επιτρέψετε να πω, κατά την άποψή μου, ήρωες της καθημερινότητας, τους αξίζουν και συγχαρητήρια και κάθε ενίσχυση. Σε αυτή την προσπάθεια θα συνεχίσουμε να κινούμαστε», σημείωσε ο κ. Δένδιας.
Ο κ. Καμίνης δήλωσε από την πλευρά του: «η υπογραφή του Μνημονίου εκκρεμούσε εδώ και καιρό και δεν θέλαμε σε περίοδο προεκλογική να το βάλουμε μέσα στη δίνη της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Είναι γεγονός, πάντως, ότι στην Αθήνα έχουμε μία εικόνα σαφούς βελτίωσης σε ό,τι αφορά την εγκληματικότητα, τα τελευταία δύο χρόνια. Εγώ δεν έχω σταματήσει να το υποστηρίζω αυτό και εις επίρρωση φυσικά των ισχυρισμών αυτών έρχονται οι στατιστικές τα στοιχεία που έχει το υπουργείο, που για δεύτερη συνεχή χρονιά δείχνουν μείωση της εγκληματικότητας».
Από την άλλη πλευρά όμως, συμπλήρωσε ο δήμαρχος Αθηναίων «για τα θέματα ευταξίας της πόλης υπήρξε σαφής υποχώρηση τον τελευταίο χρόνο, καθίζηση θα έλεγα. Αναφέρομαι στη στάθμευση, αναφέρομαι στο παραεμπόριο, όλως ενδεικτικώς. Και τα δύο όμως τελικά συνδέονται, το ξέρουμε αυτό.Δεν μπορεί να υπάρχει μία μακροπρόθεσμη καταπολέμηση της εγκληματικότητας, όσο τα θέματα της ευταξίας παραμένουν σε εκκρεμότητα…Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι η υποβάθμιση του δημόσιου χώρου τελικώς ευνοεί την αύξηση της εγκληματικότητας».
Ο δήμαρχος Αθηναίων πρόσθεσε ότι για να μπορεί μακροπρόθεσμα η μείωση της εγκληματικότητας να συνεχιστεί θα πρέπει παράλληλα να συνοδεύεται από την ανόρθωση της εικόνας της πόλης στα θέματα της ευταξίας, όχι εικόνας μόνο, λειτουργικότητας γενικότερα και σημείωσε πως «μας πήγε πίσω πάρα πολύ η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και αυτό είναι γεγονός».
Είπε ακόμη ότι «δεν μπορώ εγώ να φανταστώ τον εαυτό μου να παραμένω δήμαρχος της Αθήνας για αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα κι όταν θα έχει λήξει η θητεία μου να παραδώσω μία πόλη ουσιαστικά στην ίδια κατάσταση από την άποψη αυτών των παραβιάσεων. Δεν μπορώ να το ανεχτώ αυτό το ζήτημα και δεν πρόκειται φυσικά να το κάνω».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk