Με περισσότερους από 1.800 εκθέτες από 93 χώρες ξεκινούν από την ερχόμενη Δευτέρα 2 Ιουνίου τα φετινά Ποσειδώνια στο εκθεσιακό χώρο Μetropolitan Expο, δίπλα στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Τα εγκαίνια θα γίνουν το απόγευμα της συγκεκριμένης ημέρας από τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.

«Η συμμετοχή 1.800 εκθετών από 93 χώρες και περίπου 19.000 επισκεπτών στα Ποσειδώνια 2014 υπογραμμίζει την εξέχουσα σημασία που έχει η έκθεση αυτή για την ναυτιλιακή βιομηχανία, καθότι αποτελεί καταλύτη για την οριστικοποίηση νέων επενδύσεων, παρουσίαση νέων προϊόντων και συζήτηση θεσμικών και τεχνολογικών εξελίξεων που επηρεάζουν άμεσα την βιομηχανία αυτή», επισημαίνουν οι διοργανωτές.
Στον χαιρετισμό του ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ.Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτηςείπε πως«τα φετινά Ποσειδώνια συνδυάζονται με ορισμένες θετικές, πολύ θετικές ειδήσεις για τη χώρα γενικότερα. Είναι η πρώτη φορά που η χώρα, μετά από μία μακρά παραμονή της έξω από τις παγκόσμιες αγορές, ξαναπέρασε πρόσφατα το κατώφλι τους. Είναι η πρώτη χρονιά που βλέπουμε τα δημόσια οικονομικά μας να αποκτούν επιτέλους την μορφή την οποία θέλαμε, να έχουμε δηλαδή πρωτογενές πλεόνασμα και να ξοδεύουμε λιγότερα από όσα εισπράττουμε. Και είναι η χρονιά στην οποία ελπίζουμε βάσιμα ότι ο τουρισμός μας , αν όλα πάνε καλά, θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Είναι η χρονιά στην οποία θέλουμε να βγάζουμε θετικές ειδήσεις.»
Όπως είπε πριν από μερικά χρόνια τα διεθνή πρωτοσέλιδα ασχολούνταν«με το διακύβευμα της Ελλάδος για το αν θα βγει ή όχι από το ευρώ. Σήμερα, όμως, τα Ποσειδώνια σχεδιάζονται με το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει για την ελληνική οικονομία, για την Ελλάδα, για το χώρο της ναυτιλίας, για τις λιμενικές μας υποδομές.»
Αναφερόμενος στην ελληνική σημαία σημείωσε χαρακτηριστικά πως δεν είναι μια σημαία ευκαιρίας αλλά ποιότητας. «Έχοντας καταφέρει να μειώσουμε δραματικά το μέσο όρο ηλικίας των ελληνικών πλοίων και έχοντας προσπαθήσει μέσα από τη θεσμική αναδιοργάνωση του υπουργείου, προσφέρουμε σήμερα σοβαρές, γρήγορες, υπεύθυνες και αναγνωρίσιμες παγκοσμίως υπηρεσίες προς τα πλοία που φέρουν την ελληνική σημαία», συμπλήρωσε.
Και πρόσθεσε πως«θέλουμε να αναδείξουμε και όλες τις άλλες δραστηριότητες, μέσα από τις οποίες μπορούμε να προσφέρουμε υπηρεσίες στη ναυτιλιακή κοινότητα. Είτε αφορούν το χώρο του θαλασσίου τουρισμού, είτε το χώρο της κρουαζιέρας. Και, τέλος, τις επενδυτικές ευκαιρίες, οι οποίες υπάρχουν μέσα από τη λειτουργία του shipping cluster, το οποίο μέσα στο νέο ΕΣΠΑ θα αναδειχθεί πολύ περισσότερο, όπως και μέσα από τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών.»
Ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε επιπλέον ότι στα Ποσειδώνια θα γίνει παρουσίαση της «Διακήρυξης των Αθηνών».
Επιπροσθέτως προανήγγειλε ότι την επόμενη Παρασκευή θα υπάρξει συνάντηση με αντιπροσωπεία του υπουργείου Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Ενέργειας της Κορέας. Αναφερόμενος στη συνάντηση αυτή είπε πιο αναλυτικά πως«πρόκειται για μία πολύ σοβαρή και σημαντική συνάντηση που έχει στόχο την δημιουργία ενός πλαισίου για τη διευκόλυνση των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων στα κορεατικά ναυπηγεία. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι ότι στα πλοία που χτίζονται στην Κορέα -και δεν μιλάω μόνο για τα ελληνόκτητα πλοία, αλλά για όλα τα πλοία που χτίζονται στην Κορέα- είναι να χρησιμοποιούν υλικά και μηχανήματα που κατασκευάζονται στην Ελλάδα. Γι’ αυτό, άλλωστε, και την ερχόμενη εβδομάδα στο Υπουργείο Ναυτιλίας θα έχουμε την ευκαιρία να διοργανώσουμε μια συνάντηση ανάμεσα σε Έλληνες κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού και εκπροσώπους κορεατικών ναυπηγείων.»
Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Πέμπτη, ο εκτελεστικός διευθυντής των εκθέσεων Ποσειδώνια κ. Θεόδωρος Βώκος επεσήμανε ότι «τα φετινά Ποσειδώνια θα είναι μεγαλύτερα από ποτέ, γεγονός που αποτελεί μεγάλη πρόκληση για εμάς και θα εντείνουμε τις προσπάθειες μας ώστε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε εκθέτες και επισκέπτες να έχουν μια παραγωγική εμπειρία και να αποκομίσουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη από τη συμμετοχή τους».

Τόνισε επίσης ότι «η σημασία των Ποσειδωνίων για την χώρα είναι πολλαπλή, καθώς προβάλλουν μια θετική εικόνα της χώρας μας προς το εξωτερικό και παράλληλα συνεισφέρουν περί τα 50 εκατ. ευρώ στην τοπική αλλά και στην εθνική οικονομία της χώρας. Τα Ποσειδώνια προσελκύουν τουρισμό υψηλής απόδοσης, καθότι οι εκθέσεις συνεπάγονται αυξημένες δαπάνες για κατασκευή περιπτέρων, μεταφορές και εκτελωνισμούς εκθεμάτων, διαμονή και μετακινήσεις, επαγγελματικές συναντήσεις και γεύματα κλπ».
Χαιρετισμό απεύθυνε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου κ. Χαράλαμπος Γ. Φαφαλιός.
Ακόμη ο πρόεδρος του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Γράτσος δήλωσε ότι «τα Ποσειδώνια αναδεικνύουν τα εντυπωσιακά επιτεύγματα της ναυτιλιακής βιομηχανίας, των ναυπηγών που σχεδιάζουν και κατασκευάζουν τα πλοία, των κατασκευαστών μηχανών και εξοπλισμού που εξασφαλίζουν την αποτελεσματική λειτουργία τους αλλά και την σημασία του λιμένος Πειραιώς, ως του ταχύτερα αναπτυσσόμενου κόμβου μεταφόρτωσης της Μεσογείου.»
Επίσης ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θεόδωρος Βενιάμης ανέφερε ότι «τα Ποσειδώνια προσφέρουν την ευκαιρία ανάδειξης της δυναμικής του ναυτιλιακού κλάδου παγκοσμίως και της συνεχούς ηγετικής θέσης της ελληνικής ναυτιλίας. Η μακραίωνη ναυτική παράδοση και ναυτοσύνη συνδυασμένη με προηγμένη τεχνολογία προσφέρει αειφόρες ναυτιλιακές υπηρεσίες που αναγνωρίζονται διεθνώς. Καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στο τέλος της μεγαλύτερης δοκιμασίας στη σύγχρονη ιστορία της, τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, η ελληνική ναυτιλία θα μπορούσε να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα οικονομικής ανάκαμψης σε εθνικό επίπεδο, και να συμβάλλει στην παγκόσμια ευημερία».

Κατά τη συνέντευξη Τύπου ειπώθηκε ακόμη ότι «η συνεχής επέκταση του ελληνικού στόλου και ο ταυτόχρονος εκσυγχρονισμός του έχει ως συνέπεια οι παροχείς ναυτιλιακών προϊόντων και υπηρεσιών από όλους τους τομείς του κλάδου να θέλουν να έρθουν σε επαφή με την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα, η οποία πέρυσι δαπάνησε 13 δισεκατομμύρια δολάρια για το νέο ναυπηγικό της πρόγραμμα, επενδύοντας σε περισσότερα από 300 νέα καράβια κάθε τύπου. Για το λόγο αυτό οι παραδοσιακές ναυπηγικές δυνάμεις της Άπω Ανατολής (Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα) θα δώσουν δυναμικό παρόν αυτή τη χρονιά, που σημειώνει την μεγαλύτερη από ποτέ συμμετοχή ναυπηγείων στα Ποσειδώνια.»

Σημειώθηκε ακόμη ότι «ιδιαίτερη σημασία έχει και η πρώτη παρουσίαση στα Ποσειδώνια του συνδέσμου «Έλληνες Κατασκευαστές Ναυτιλιακού Εξοπλισμού Ήφαιστος» (ΗEMEXPO). Σκοπός της ΗΕMEXPO είναι η πιστοποίηση και προώθηση ελληνικού ναυτιλιακού εξοπλισμού σε ναυπηγεία του εξωτερικού και ο πρώτος στόχος είναι να μπουν οι Έλληνες κατασκευαστές στη maker list των μεγάλων ναυπηγείων της Κορέας».

Επιπροσθέτως τα Ποσειδώνια θα φιλοξενήσουν φέτος δύο εκθέσεις. Η πρώτη παρουσιάζει την συμβολή των Ελλήνων στις παγκόσμιες ναυπηγήσεις από το 1873 έως το 2013 και η δεύτερη προβάλλει το έργο της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά.