Οταν έκανα στην Κρήτη χορτόπιτες, δοκίμασα να τις φτιάξω με μέλι, όπως δηλαδή γίνονται οι μυζηθρόπιτες. Ηταν καταπληκτικές και νόμιζα ότι είχα κάνει μια μεγάλη ανακάλυψη. Ομως κάποια στιγμή έμαθα ότι στην Τήνο φτιάχνουν και γλυκές σεσκουλόπιτες με μάραθο και μέλι. Συνειδητοποίησα τότε – για άλλη μια φορά – πόσο μπροστά και γκουρμέ ήταν οι πρόγονοί μας και η ελληνική γαστρονομία!

Ετοιμάζω ένα μαλακό ζυμάρι ανακατεύοντας σε μια λεκάνη ½ κιλό αλεύρι, 2 αβγά, 1 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο, τον χυμό και το ξύσμα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο και προσθέτοντας σταδιακά λίγο νερό, αν χρειαστεί. Το αφήνω σκεπασμένο να «ξεκουραστεί» για περίπου 30 λεπτά.

Σε 1 φλ. μπράντι μουλιάζω 3 κ.σ. σταφίδες της αρεσκείας μου. Σε αντικολλητικό τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά, ρίχνω 5 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο και προσθέτω 500 γρ. σέσκουλα, ψιλοκομμένα (τα φύλλα), μαζί με 80 γρ. ρύζι νυχάκι και 1 ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο και τα αφήνω για λίγα λεπτά μέχρι να μαραθούν τα σέσκουλα. Προσθέτω τις σταφίδες με το κονιάκ, 80 γρ. καρύδια, σπασμένα στο multi, 1 πρέζα αλάτι, 100 γρ. ζάχαρη, τον χυμό και το ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο, 1 κ.γ. κανέλα και 1 κ.γ. γαρίφαλα, τριμμένα, ανακατεύω και τα αφήνω να μαγειρευτούν για λίγα λεπτά ακόμη.

Χωρίζω τη ζύμη σε δύο μέρη και με τη βοήθεια του πλάστη την ανοίγω σε 2 φύλλα. Λαδώνω ένα ταψί και στρώνω το ένα φύλλο. Απλώνω τη γέμιση, ώστε να κατανεμηθεί ομοιόμορφα, και σκεπάζω με το άλλο φύλλο. Το λαδώνω και πασπαλίζω με 1 κ.σ. σουσάμι. Χαράζω την πίτα σε κομμάτια και την ψήνω στον φούρνο, στους 180°C, μέχρι να ροδίσει το φύλλο. Βγάζοντας από τον φούρνο, περιχύνω με 6 κ.σ. μέλι για να το απορροφήσει αμέσως το ζεστό φύλλο (υλικά για 1 μέτριο στρογγυλό ταψί).

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET το Σάββατο 17 Μαΐου 2014.