Εβδομάδα αποτελεσμάτων είναι η τρέχουσα για τις ελληνικές τράπεζες, με βάση τον προγραμματισμό δημοσιοποίησης των οικονομικών καταστάσεων του α΄ τριμήνου της φετινής χρήσης.
Όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές στα μεγέθη των τραπεζών αναμένεται να αποτυπωθεί η βελτίωση που έχει καταγραφεί στο επίπεδο των λειτουργικών εξόδων τα τελευταία τρίμηνα, αλλά και στα έξοδα για τόκους, τα οποία έχουν περιοριστεί σημαντικά.
Οι κινήσεις μείωσης των δαπανών λειτουργίας, που έχει επιτευχθεί με περικοπές στους μισθούς και με κλείσιμο καταστημάτων έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν, ενώ σημαντική συμβολή στην εξοικονόμηση πόρων αναμένεται να παίξουν και τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου που εφαρμόστηκαν τους προηγούμενους μήνες.
Από την άλλη πλευρά, αξιοσημείωτηστήριξη στα καθαρά έσοδα από τόκους προσφέρει η προς τα κάτω αναπροσαρμογή των επιτοκίων στις καταθέσεις, και ειδικότερα στους«κλειστούς» λογαριασμούς, η υποχώρηση των οποίων σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα προσεγγίζει σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το 50%.
Τραπεζικές πηγές πάντως σημειώνουν ότι το μεγάλο στοίχημα για τις διοικήσεις των τραπεζών αποτελούν τα δάνεια σε καθυστέρηση, τα οποία παρά την επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου τους, βρίσκονται σε μη βιώσιμα για τον κλάδο επίπεδα.
Τα επίπεδα των προβλέψεων που θα επιλέξουν να εγγράψουν στους ισολογισμούς τους οι τράπεζες θα επηρεάσουν καθοριστικά τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου.
Εξάλλου,προβληματισμό δημιουργεί κιη στασιμότητα που εμφανίζουν τα υπόλοιπα των καταθέσεων στην Ελλάδα, με τους τραπεζίτες να θεωρούν απαραίτητο τον επαναπατρισμό κεφαλαίων για την εύρυθμη λειτουργία των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Μηνύματα στους μετόχους
Οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών ομίλων στα μηνύματα που θα στείλουν προς τους μετόχους τους αναμένεται να επισημάνουν τη σημαντική βελτίωση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας μετά τον επιτυχημένο δεύτερο κύκλο ανακεφαλαιοποίησης που ακολούθησε τα stress tests της Τράπεζας της Ελλάδος.
Επιπλέον, θα μιλήσουν για την προοπτική πλήρους επανασύνδεσης με τις αγορές, μετά τις πρώτες εκδόσεις ομολογιακών τίτλων μέσω των οποίων άντλησαν ρευστότητα με λογικά επιτόκια, έπειτα από πέντε χρόνια αποκλεισμού τους από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Παράλληλα, αναμένεται να τονίσουντην άμεση συσχέτιση της κερδοφορίας του κλάδου με το μακροοικονομικό περιβάλλον, συνδέοντας άμεσα τα αποτελέσματα των επόμενων ετών με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Τέλος, δεν αποκλείεται να αναφερθούν και στην προοπτική διανομής μερίσματος, όπως έπραξαν στις τελευταίες γενικές συνελεύσεις των μετόχων τους οι διοικήσεις των δύοαπό τους τέσσερις συστημικούς ομίλους (Πειραιώς, Εθνική).
Ήδη Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank έχουν προχωρήσει στην αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του δημοσίου με χρήση μέρους των κεφαλαίων που αντλήθηκαν από τις τελευταίες εκδόσεις μετοχών, ενώ σε ανάλογη κίνηση θα προχωρήσει η Εθνική Τράπεζα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωπαϊκών stress tests το ερχόμενο φθινόπωρο.
Με τον τρόπο αυτό αίρεται το βασικότερο εμπόδιο για την πρώτη διανομή μερίσματος μετά από έξι χρήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιβεβαιωθεί τα επόμενα τρίμηνα η επιστροφή σε σταθερή κερδοφορία.
Σημειώνεται ότι οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του α΄ τριμήνου είναι προγραμματισμένες ως εξής:
28 Μαΐου: Εθνική Τράπεζα, Eurobank
29 Μαΐου: Alpha Bank
30 Μαΐου: Τράπεζα Πειραιώς