Αντ. Σαμαράς: «Δεν πρέπει και δεν μπορεί να γυρίσουμε πίσω»

Στο κατακόρυφο είναι η αγωνία στο πρωθυπουργικό γραφείο εν όψει της κρίσιμης πολιτικής μάχης των ευρωεκλογών.

Στο κατακόρυφο είναι η αγωνία στο πρωθυπουργικό γραφείο εν όψει της κρίσιμης πολιτικής μάχης των ευρωεκλογών. Το «πολιτικό ταμείο» που θα γίνει το βράδυ της Κυριακής θα πρέπει να έχει τέτοιο πρόσημο που να επιτρέπει στη δικομματική κυβέρνηση να συνεχίσει την πορεία της χωρίς κλυδωνισμούς. Η μάχη είναι εξαιρετικά κρίσιμη, όπως μεταδίδουν από το Μέγαρο Μαξίμου, που επενδύει στην αύξηση της συσπείρωσης για να μην υπάρξει ένα αποτέλεσμα που θα δημιουργήσει πρόβλημα στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Ο κίνδυνος να τεθεί υπό αμφισβήτηση η πολιτική σταθερότητα της χώρας, όπως λένε από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, είναι υπαρκτός. Γι’ αυτό και στέλνεται από τη ΝΔ σε όλους τους τόνους το μήνυμα της συστράτευσης και κατ’ επέκταση της ανάγκης να στηριχθεί η κυβερνητική προσπάθεια. Το κρίσιμο ζήτημα για τον Αντώνη Σαμαρά είναι αν αυτό το μήνυμα διαβαστεί από τους πολίτες με τον τρόπο που θέλει ο Πρωθυπουργός ή αν προτιμήσουν να το διαβάσουν κάποιοι με τα «αντικυβερνητικά» ή «αντιμνημονιακά» γυαλιά δημιουργώντας συνθήκες αποσταθεροποίησης.
Η δικομματική κυβέρνηση δοκιμάζει τις αντοχές της και επιχειρείται να αξιοποιηθούν τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΠαΣοΚ τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπου η μία πλευρά θα στηρίξει την άλλη σε νομούς ή περιφέρειες όπου υπάρχει σύγκρουση «γαλάζιου» ή πράσινου» υποψηφίου με κάποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.
Το διακύβευμα της αυριανής εκλογικής αναμέτρησης για τις ευρωεκλογές έχει τεθεί από τον κ. Σαμαρά, αλλά και από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, με μεγάλη ένταση. Ο καθένας από τη δική του πλευρά και με διαφορετική στρατηγική ζητεί ψήφο για διατήρηση της σταθερότητας, αλλιώς προειδοποιεί ότι θα υπάρξει επιστροφή στο χθες. Πάντως ο κ. Σαμαράς παραμένει αισιόδοξος, μιλάει για νίκη της ΝΔ και θεωρεί ότι οι ψηφοφόροι θα του δώσουν τη δύναμη να συνεχίσει την προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και δεν θα τινάξουν τα πάντα στον αέρα.
Ολη την εβδομάδα δόθηκε σκληρή επικοινωνιακή και πολιτική μάχη από τη ΝΔ να αναδειχθεί το θέμα του προσκλητηρίου του ΣΥΡΙΖΑ στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής για να ψηφίσουν τους υποψηφίους του. Ακόμη και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ότι το κόμμα του εκλιπαρεί τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής.
Η στρατηγική της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που τόνιζε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση φλερτάρει με τους χρυσαυγίτες εν όψει του δεύτερου γύρου ακυρώθηκε ως έναν βαθμό από την τοποθέτηση του πρόεδρου του ΠαΣοΚ που είπε ότι δεν είναι φασιστές και ναζιστές όλοι όσοι ψηφίζουν τη ΧΑ και «πρέπει να τους εξηγήσουμε ότι κάνουν μια αντιδημοκρατική επιλογή».
Στο πρωθυπουργικό γραφείο εκτιμούν πως ενδέχεται να επικρατήσουν στις 10 από τις 12 περιφέρειες (πλην Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας) και δεν επιθυμούν να επικρατήσει κλίμα χαλαρότητας.
Για να αποτραπεί αυτό το κλίμα αυξήθηκαν οι τόνοι της πόλωσης και επελέγη την ύστατη στιγμή να γίνει ανοικτή συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, με τον Πρωθυπουργό να ανεβάζει τους τόνους κατά του ΣΥΡΙΖΑ.
Η καλή εκλογική παρουσία της ΝΔ θα εξαρτηθεί από το αν θα προσέλθουν στις κάλπες των ευρωεκλογών οι δεξιοί και κεντροδεξιοί ψηφοφόροι και κυρίως αν θα επιλέξουν να στηρίξουν τον κυβερνητικό συνασπισμό. Εμπειρα κομματικά και κυβερνητικά στελέχη είναι προβληματισμένα για το κατά πόσο θα υπάρξει χαλαρή ή τιμωρητική ψήφος αυτή την Κυριακή, κάτι που δεν συνέβη στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ενώ ο δεύτερος γύρος συμπίπτει με τις ευρωεκλογές.
Βασική επιδίωξη της ΝΔ είναι να την ψηφίσουν οι γαλάζιοι δυσαρεστημένοι και αναποφάσιστοι και να μην επιλέξουν τα κόμματα δεξιά της ΝΔ, ενώ μεγάλο «καρκίνωμα» παραμένει η Χρυσή Αυγή.
Το παραταξιακό φιλότιμο
Τις τελευταίες ημέρες επελέγη από τον Πρωθυπουργό η προσωπική επίθεση στον κ. Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε για καιροσκοπισμό και για προσπάθεια να ρίξει την κυβέρνηση πάση θυσία. Ο κ. Σαμαράς τόσο χθες από την Αθήνα όσο και προχθές από τα Ιωάννινα απευθύνθηκε στο παραταξιακό φιλότιμο των νεοδημοκρατών και τους ζήτησε, παρά τις πικρίες και τις στενοχώριες τους, να στηρίξουν την προσπάθειά του καθώς δεν υπήρχε άλλος δρόμος.
Ο κ. Σαμαράς θέλει στην αυριανή μάχη οι πολίτες να δώσουν ένα μάθημα στους «μεταλλαγμένους σταλινικούς του ΣΥΡΙΖΑ», όπως αποκαλεί τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Για τον Πρωθυπουργό το ξεκάθαρο μήνυμα πρέπει να δοθεί αυτή την Κυριακή. «Δεν γυρίζουμε πίσω. Δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω» προειδοποιεί, ζητεί από τους πολίτες να σταθούν δίπλα του, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει χώρος για χαλαρή διάθεση (εννοεί ψήφο) ούτε για μηνύματα τα οποία, όπως λέει, του είναι γνωστά. «Ο Τσίπρας δεν είναι απειλή για την Ελλάδα. Είναι το ατύχημα που δεν πρέπει να της συμβεί. Αυτό το ατύχημα πρέπει να το εμποδίσουμε όλοι την Κυριακή» τονίζει με νόημα.
Το αποτέλεσμα κρίνει
Ανασχηματισμός και «Νέα Ελλάδα»
Οι επόμενες κινήσεις του Πρωθυπουργού θα εξαρτηθούν πλήρως από το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Εάν η ΝΔ και ευρύτερα ο δικομματικός συνασπισμός (άρα και η Ελιά) αντέξουν και δεν υπολείπονται σε ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, τότε την «επόμενη ημέρα» θα γίνουν μια σειρά κινήσεις από τον κ. Σαμαρά. Θεωρείται βέβαιος ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης και η ενίσχυση του σχήματος με στελέχη από την Κεντροαριστερά, ενώ θα προχωρήσει, μέσα από συνέδριο, η μετεξέλιξη και ο εκσυγχρονισμός της ΝΔ.
Εάν υπάρξει ένα αρνητικό αποτέλεσμα προφανώς θα ανοίξει μια εσωκομματική συζήτηση για το ποιος έφταιξε και σε ποιο βαθμό. Εκ των πραγμάτων θα αξιολογηθεί και η στάση των υπουργών και υφυπουργών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Επί της ουσίας οι περισσότεροι «γαλάζιοι», αρκετοί που έχουν και κορυφαία αξιώματα, απουσίαζαν από την πολιτική μάχη και απλώς περιορίστηκαν, για να μην κατηγορηθούν από το Μέγαρο Μαξίμου για απροθυμία συμμετοχής στον προεκλογικό αγώνα, σε τυπικές συνεντεύξεις στα ΜΜΕ, άρθρα και χαλαρές περιοδείες.

Οι απόψεις
Η στάση Καραμανλή

Ο κ. Κ. Καραμανλής τονίζει σε όλους τους τόνους ότι πρέπει να υποστηριχθεί η ΝΔ και η παράταξη στις ευρωεκλογές, αλλά δημόσια δήλωση (είτε γραπτή είτε σε κάμερα) δεν έκανε, όπως περίμεναν κάποιοι. Απλά περιορίστηκε σε μια απλή διαρροή για την ανάγκη να στηρίξουν οι ψηφοφόροι τη ΝΔ. Ο ίδιος δεν μπορεί να προβεί σε ασφαλείς εκτιμήσεις περί του εκλογικού αποτελέσματος.
Οπως αναφέρουν στελέχη που συνομιλούν μαζί του, ακόμη και ένα αρνητικό αποτέλεσμα να έρθει στις ευρωεκλογές, εκτιμά ότι η διαφορά δεν θα είναι μεγάλη. Αρα το όποιο αποτέλεσμα θα είναι διαχειρίσιμο και δεν θα προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις.
Προς άρση πιθανής παρεξήγησης, τονίζει σε συνομιλητές του ότι «η ΝΔ πάει για πρωτιά», ενώ κρίσιμο στοιχείο στις εκλογές είναι πώς θα κινηθούν οι «καραμανλικοί» ανά την επικράτεια, που όμως δεν ελέγχονται από το πολιτικό γραφείο του κ. Καραμανλή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk