Το επταήμερο του Διόδωρου

Εντάξει, χάσαμε στις εκλογές του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Δεν είναι η πρώτη φορά που μου συμβαίνει αλλά, όπως πάντα, ελπίζω να είναι η τελευταία – για τούτο τον μήνα τουλάχιστον.

Το επταήμερο του Διόδωρου | tovima.gr
Λογική και Ευρώπη

Ιτιές στο Square du Vert Galant συνομιλούν με τον Σηκουάνα

Εντάξει, χάσαμε στις εκλογές του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Δεν είναι η πρώτη φορά που μου συμβαίνει αλλά, όπως πάντα, ελπίζω να είναι η τελευταία – για τούτο τον μήνα τουλάχιστον. Ητοι, ελπίζω ότι την Κυριακή η λογική και η Ευρώπη θα κερδίσουν.

  • Οταν ελπίζω ότι «θα κερδίσει η λογική», εννοώ ότι θα εκλέξουμε καλό δήμαρχο στην Αθήνα, ημερολόγιό μου. Είναι γνωστό πως ο Αλέξης Τσίπρας θεωρείται «καταλληλότερος για πρωθυπουργός» μόνο από το 25% του εκλογικού σώματος, ουσιαστικά μόνο από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ – πόσο κατάλληλος για δήμαρχος είναι ο Tsipras bis, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης;
Η δημαρχία είναι πολύ περισσότερο προσωποκεντρική από την πρωθυπουργία, είναι σαν «προεδρική δημοκρατία». Στο ερώτημα λοιπόν που έθεσε ο Κένεντι για τον Νίξον, «θα αγοράζατε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο από αυτόν τον άνθρωπο;», αν το θέσει ο Γιώργος Καμίνης για τον Σακελλαρίδη, ελπίζω να απαντήσουν λογικά οι Αθηναίοι, όπως απάντησαν και οι Αμερικανοί το 1960 δίνοντας την προεδρία στον Κένεντι.
  • Οταν γράφω «ελπίζω ότι θα κερδίσει η Ευρώπη», εννοώ ότι οι ευρωπαϊστές θα έχουν προβάδισμα απέναντι στους ευρωσκεπτικιστές και στους αντιευρωπαϊστές: το ποσοστό που θα πάρουν ΝΔ, Ελιά, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ και άλλοι μικρότεροι είναι ο δείκτης ευρωπαϊκότητας της χώρας, ημερολόγιό μου. Σίγουρα και οι μισοί συριζαίοι είναι ευρωπαϊστές, αλλά η διπλή γλώσσα του Αλέξη Τσίπρα για το ευρώ απειλεί τη συμμετοχή μας στην ευρωζώνη. Το «Σχέδιο Ζ» του 2012 για το Grexit υπάρχει πάντα στα συρτάρια, κι ας λένε πάλι οι ίδιοι ανόητοι «δεν μπορούν να μας διώξουν από το ευρώ», όπως έλεγαν και τότε.
Εγραφα τότε, θυμάμαι, πως αν ένα εργοστάσιο δεν πάει καλά, το κλείνει η εταιρεία και η μετοχή της εκτοξεύεται. Ο Σόιμπλε ήταν πιο ρεαλιστής: αν το πόδι γαγγραινιάσει, το κόβουμε για να σωθεί ο ασθενής – και δεν εννοούσε μόνο τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και τον Αντώνη Σαμαρά των Ζαππείων και της αντιμνημονιακής ρητορικής. Ευτυχώς το πρόβλημά μας δεν είναι ιατρικό αλλά πολιτικό, εμείς θα αποφασίσουμε για την υγεία μας.

Ιτιά, ιτιά, μοσχοϊτιά…
Είναι και οικονομικό το πρόβλημα όμως: με κάθε μερκελοφοβική φράση που λέει ο Αλέξης Τσίπρας, ένα εκατομμύριο ευρώ εγκαταλείπουν τη χώρα γιατί οι κάτοχοί τους δεν θέλουν να τα δουν να μεταλλάσσονται σε δραχμές. Φοβούνται τη νομισματική μηχανική όπως οι περιβαλλοντολόγοι φοβούνται τη γενετική μηχανική, βλέπουν να ξαναζωντανεύει το απολίθωμα της δραχμής σαν να γινόμαστε Jurassic Park.
Και τα εκατομμυριάκια που αποχωρούν προστίθενται στα 60-80 δισεκατομμύρια που αναχώρησαν για το εξωτερικό την περίοδο 2010-12. Οταν από τη χώρα λείπουν αυτά τα κεφάλαια, οι αποταμιεύσεις δεκαετιών, πώς να υπάρξει ανάκαμψη, ημερολόγιό μου;
Εμένα μου αρέσουν άλλες προσθέσεις: πρόπερσι τέτοια εποχή ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ είχαν πάρει αθροιστικά στις εθνικές εκλογές 20%, περισσότερο από όσο και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Μαΐου. Τον Ιούνιο διατήρησαν αυτό το ποσοστό, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκαν στο 29% και 27%. Τα μεγέθη ήσαν συγκρίσιμα πάντως.
Εφέτος οι αναξιόπιστες πλέον δημοσκοπήσεις δίνουν αθροιστικά 8%-10% στην Ελιά και τη ΔΗΜΑΡ και άλλο τόσο στο Ποτάμι. Πάλι στο 18%-20% είμαστε, αυτή είναι η δύναμη της Κεντροαριστεράς, ίδια τάξη μεγέθους όλοι μαζί με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ που το πολύ-πολύ να φθάσουν στο 25%.
Τι θα γίνει λοιπόν με την Κεντροαριστερά, την ελληνική ευρωπαϊκή Αριστερά; Σκέφτομαι πως Ελιά ήταν λάθος όνομα· Ιτιά έπρεπε να ονομαστεί η ευρωπαϊκή μετεξέλιξη του ΠαΣοΚ, να είναι σαφές πως συνορεύει με Το Ποτάμι.
ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φέρονται σαν να ήσαν κόμματα του 40%, όπως την εποχή του δικομματισμού ΝΔ -ΠαΣοΚ, αλλά δεν είναι παρά του 20% που τα κρίσιμα εκλογικά διλήμματα μπορούν να το ανεβάσουν στο 25%.
Το εκλογικό σύστημα είναι πλέον μείζον πρόβλημα, ημερολόγιό μου: μία ψήφο παραπάνω να πάρει ένα από τα δύο κόμματα παίρνει 50 βουλευτές παραπάνω. Αλλά και πάλι αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν θα μπορεί να κάνει. Προς τι λοιπόν το μπόνους που είχε καθιερωθεί για κόμματα του 40%;
  • Η εξοντωτική αναμέτρηση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για το μπόνους δεν θα κριθεί μόνο στις ευρωεκλογές, θα κριθεί και στις αυτοδιοικητικές εκλογές Αττικής και Αθήνας – τι θα κάνουν λοιπόν οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής; Αν απέχουν, ενισχύουν αυτούς που είναι ήδη πρώτοι ή/και έχουν τις εφεδρείες των υποψηφίων της ΝΔ που απέτυχαν, Σγουρό και Καμίνη δηλαδή. Αυτό δεν αρέσει καθόλου στον ΣΥΡΙΖΑ.
L’ altra Europa con…


Δεν είναι όλοι νεοναζί, «παραπλανημένος λαός» είναι, λέει η Κουμουνδούρου, άρα γιατί να μην ψηφίσουν Δούρου ή Γαβριηλίδη; Σωστό, δεν είναι όλοι νεοναζί – άλλωστε ούτε ο Μιχαλολιάκος αποδέχεται τον χαρακτηρισμό, «εθνικιστής» δηλώνει. Ακροδεξιοί είναι όλοι; Ρατσιστές; Ισως ούτε αυτά. Προφανώς είναι όλοι εθνικιστές – αλλά ποιος νοιάζεται;
Ενα μέτρο και ένα λεπτό θα χωρίζουν την κατάσταση «λαός» από την κατάσταση «νεοναζί ή ακροδεξιός ή ρατσιστής ή εθνικιστής» την Κυριακή στην Αττική. Στην κάλπη για τις ευρωεκλογές οι χρυσαυγίτες θα ψηφίζουν το κόμμα τους και θα είναι εθνικιστές ακροδεξιοί. Μόλις περνούν στις άλλες κάλπες, αν ψηφίζουν Δούρου και Σακελλαρίδη, θα γίνονται παραπλανημένος λαός που μεταμελήθηκε. Ποιος μπορεί να μας πει τι είναι ο χρυσαυγίτης στις περιοχές που ψηφίζει νεοδημοκράτη (ή πασόκο) δήμαρχο, συριζαίο περιφερειάρχη και φυσικά ΧΑ στις ευρωεκλογές;
Ημερολόγιό μου, παρά τις διώξεις και τις φυλακίσεις, οι χρυσαυγίτες ψηφοφόροι διπλασιάστηκαν στην Αττική. Ισως ελαττωθούν σε επόμενες εκλογές, αλλά η σκληρή πραγματικότητα είναι πως χρυσαυγίτες ήσαν αυτοί οι άνθρωποι και όταν ο Μιχαλολιάκος έπαιρνε 0,5%, χρυσαυγίτες θα είναι και αν ψηφίσουν οποιοδήποτε άλλο κόμμα στο μέλλον – στις πεποιθήσεις, στις συμπεριφορές, στις αξίες.
Το πρόβλημα είναι, δηλαδή, πως η κοινωνία μας παράγει χρυσαυγιτισμό – και μόνο αυτό δεν συζητάμε, ούτε την ευρωπαϊκή του διάσταση: η προπέρσινη επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ γέννησε συνδυασμούς τύπου L’ altra Europa con Tsipras, πιθανή επιτυχία της ΧΑ στις ευρωεκλογές γιατί να μη φέρει συνδυασμούς L’ altra Europa con Mihaloliakos; Αυτά ας σκεφθούν όσοι δίνουν συγχωροχάρτι στους χρυσαυγίτες με αντίτιμο την ψήφο.
  • Εγώ, too old to be Potami, too young to be ND, too european to be Syriza, με ήσυχη τη συνείδησή μου και χωρίς αυταπάτες, θα ψηφίσω Ελιά, ημερολόγιό μου – σιγοτραγουδώντας «Ιτιά, ιτιά μέσα στο ρέμα, σ’ αγαπώ, δεν είναι ψέμα».

γραμματοκιβώτιο

diodorus@tovima.gr

Με τα δύο τηλεοπτικά σποτ του «Ποταμιού» ανακαλύψαμε δύο από τις μισές Αθηναίες που δεν έχει πηδήξει ο Τατσόπουλος.
Πέτρος Τσ.@hotmail.com
***
Μπορεί να μην είναι ναζιστές στην πλειονότητά τους οι χρυσαυγίτες. «Παραπλανημένους» όμως δεν τους λες με τίποτε. Αχρείοι που ψάχνουν ευκαιρίες πλιάτσικου είναι, όπως και η πλειονότητα των χιτλερικών το 1933. Οταν τους καλείς να σε ψηφίσουν, τους τις υπόσχεσαι.
Πέτρος Μαρτινίδης, Θεσσαλονίκη
***
Πρόταση αυτοάμυνας: Περί λύχνων αφάς, με το που θα κλείσουν οι κάλπες, ας κάνουμε για λίγο exit από τις τηλεοράσεις. Για να μη μας ταράξουν πάλι οι σύγχρονες καφετζούδες.
Σταυρός (προτίμησης), ο τρόμος των exit polls
***
Αξιζε σίγουρα πολύ παραπάνω από το 18% που πήρε ο συνδυασμός σας στον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Αλλά σκέψου (και παρηγορήσου) πως ακόμη και τα μισά αν πάρει η Ελιά στις ευρωεκλογές, θα είναι θρίαμβος. Μακάρι.
Νίκος Π., Αμαλιάδα
***
Στο δεύτερο ημίχρονο μπαίνουν τα καλύτερα γκολ – στο πρώτο σημειώνονται τα χειρότερα αυτογκόλ.
Γ.Κ. @otenet.gr
***
Ολοι έκαναν το δικό τους κόμμα. Με την ίδια ιδεολογική κατεύθυνση: για την πατρίδα, τη δραχμή, την Ορθοδοξία. Από τον Κατσανέβα ως τον Πολύδωρα της διορισμένης στη Βουλή από τον μπαμπά κόρης. Αλλά αφού υπάρχουν άνθρωποι που θα τους ψηφίσουν… Για τούτο απορώ: Πώς μένει αδρανής πολιτικά ο Μιχάλης Λιάπης;
Νίκος Κτιστάκης @gmail.com
***
Και την Κυριακή αυτή θα ξαναψηφίσουμε και τη Δευτέρα τούτη θα συζητάμε πάλι την αποτυχία των exit polls. Η συζήτηση για την επανάσταση και την ανατροπή αναβάλλεται επ’ αόριστον – αν δεν ματαιώνεται.
Αβαδαίος, μεταρρυθμιστάκιας
***
Αν ζούσε ο συχωρεμένος Αντρέας, θα είχε δηλώσει την περασμένη Κυριακή: «Απόψε νίκησε ο Ολυμπιακός» (Βόλου και Πειραιώς).
Δημήτριος Τσεχίας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk