Η Πειραιώς «υιοθετεί» και την ΕΒΖ

Πρωτοβουλία διάσωσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης αναμένεται να εκδηλωθεί τις επόμενες ημέρες από την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς οι προσπάθειες του Δημοσίου για την πώληση της εταιρείας απέτυχαν.

Πρωτοβουλία διάσωσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης αναμένεται να εκδηλωθεί τις επόμενες ημέρες από την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς οι προσπάθειες του Δημοσίου για την πώληση της εταιρείας απέτυχαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πειραιώς σχεδιάζει ως βασικός πιστωτής της ΕΒΖ να προχωρήσει σε μερική μετοχοποίηση χρεών και μετέπειτα σε συνεργασία με στρατηγικό επενδυτή θα προσπαθήσει μέσα από στοχευμένες δράσεις να αναδείξει την κρυφή δυναμική της εταιρείας που αποτελεί σημείο αναφοράς για την αγροτική οικονομία της Βόρειας Ελλάδας.
Χαμηλές προσφορές


Η διαδικασία πώλησης του 82,33% της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) τόσο από την Αγροτική Τράπεζα όσο και από τον ειδικό εκκαθαριστή που τοποθετήθηκε μετά την ανάκληση της άδειας της τράπεζας έχει βαλτώσει αφού οι διεθνείς διαγωνισμοί που προκηρύχθηκαν τα τρία τελευταία χρόνια κατέστησαν άγονοι.
Οι επίδοξοι επενδυτές – μεγάλοι όμιλοι του κλάδου από το εξωτερικό – προσέφεραν από ελάχιστο έως καθόλου τίμημα για να αποκτήσουν τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας στην Ελλάδα και τις δύο θυγατρικές στη Σερβία γνωρίζοντας ότι οι επιδόσεις στην Ελλάδα είναι ζημιογόνες και η μητρική εταιρεία επιβαρύνεται με μεγάλο δανεισμό. Σε αντίθεση με τις θυγατρικές στη Σερβία που εμφανίζουν σταθερά κέρδη σε επίπεδο ebitda.
Την οικονομική χρήση 2013-2014 που λήγει στις 30 Ιουνίου, η εταιρεία εκτιμάται ότι θα εμφανίσει ζημίες της τάξης των 25 εκατ. ευρώ με πτώση τζίρου κατά 30%. Την ίδια ώρα, οι ανείσπρακτες οφειλές ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ και η εταιρεία έχει προβεί σε προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων. Παράλληλα, οι δανειακές υποχρεώσεις της μητρικής ανέρχονται στα 138 εκατ. ευρώ.
Ο ειδικός εκκαθαριστής που έχει διορίσει η Τράπεζα της Ελλάδος – η ΕΒΖ έχει περάσει στην Bad Bank που δημιουργήθηκε από τη διάσπαση της Αγροτικής – δεν αποδέχθηκε τις χαμηλές προσφορές των ξένων και έτσι η εταιρεία ελλείψει στρατηγικού επενδυτή απαξιώνεται ημέρα με την ημέρα αδυνατώντας να κοιτάξει κατάματα τον ανταγωνισμό που έχει «γεμίσει» την Ελλάδα με φθηνή ζάχαρη.
Οι τιμές έχουν κατρακυλήσει στα 500 ευρώ ο τόνος, όταν το κόστος παραγωγής της ΕΒΖ ανέρχεται στα 900 ευρώ ο τόνος.
Από την άλλη πλευρά, μπορεί οι μετοχές της ΕΒΖ να ανήκουν στο κράτος αλλά τα δάνειά της είχαν περάσει στο «υγιές» κομμάτι της Αγροτικής που έπειτα από διαγωνιστική διαδικασία απέκτησε η Τράπεζα Πειραιώς. Η τράπεζα δεν συμμετείχε στις συνομιλίες του εκκαθαριστή με τους επίδοξους επενδυτές και βλέποντας ότι η πορεία της ΕΒΖ θέτει σε κίνδυνο την εξυπηρέτηση του δανεισμού της αποφάσισε να αναλάβει δράση.
Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζει να προβεί σε μερική μετοχοποίηση χρεών και να αποκτήσει συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΒΖ εξασφαλίζοντας σε πρώτη φάση τη χρηματοοικονομική υγεία του ισολογισμού της εταιρείας. Σε δεύτερη φάση η τράπεζα θα επιδιώξει συνεργασία με στρατηγικό επενδυτή – αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του σχεδίου -, ο οποίος θα αναλάβει την αναδιάρθρωση της ΕΒΖ και σε συνεργασία με τους τευτλοκαλλιεργητές θα φροντίσει για την αύξηση της παραγωγής και τα μερίδια αγοράς της εταιρείας.
Στη συνέλευση


Για τη μετοχοποίηση χρεών θα απαιτηθεί απόφαση συνέλευσης για αύξηση κεφαλαίου, στην οποία εκτός απροόπτου το Δημόσιο θα συναινέσει μην έχοντας εναλλακτική λύση. Με τη μετοχοποίηση χρεών το ποσοστό του Δημοσίου στην ΕΒΖ θα υποχωρήσει.
Η Τράπεζα Πειραιώς επιθυμεί να συνεχίσει την παράδοση της Αγροτικής Τράπεζας ώστε να βρίσκεται δίπλα στον αγροτικό κόσμο, γι’ αυτό και η ανάληψη δράσης σχετικά με την επιβίωση της ΕΒΖ δεν γίνεται μόνο για να διασφαλίσει τα δάνειά της. Υπενθυμίζεται πως ήδη ο Ομιλος Πειραιώς ασκεί αγροτική πολιτική με τη χρηματοδότηση προγραμμάτων συμβολαιακής γεωργίας.
Τα στελέχη της τράπεζας έχουν σταθμίσει και το γεγονός ότι από το 2018 παύει η υποχρέωση της Ελλάδας για πλαφόν στην παραγωγή ζάχαρης και η ΕΒΖ θα μπορέσει να αυξήσει την παραγωγή της ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργία και των τριών εργοστασίων της στην Ελλάδα. Τα χρόνια της ακµής, η ΕΒΖ συνεργαζόταν µε 10.000 τευτλοπαραγωγούς, αλλά λόγω της ποσόστωσης και των χαμηλών τιμών έχουν αποµείνει µόνο 3.000, ενώ περίπου 1,5 εκατ. στρέµµατα βρίσκονται σε αγρανάπαυση.
Χρηματοοικονομική ανάσα
Οπως αναφέρεται στην έκθεση του ορκωτού στη λογιστική κατάσταση εξαμήνου της χρήσης 2013-2014 της ΕΒΖ «η εταιρεία αιτήθηκε και έλαβε ανανέωση του χρηματοπιστωτικού ορίου της από την Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2014. Στα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας και του Ομίλου της 31/12/2013 συμπεριλαμβάνεται η χορήγηση χρηματοδότησης ποσού 15,9 εκατ. ευρώ που ελήφθη την εν λόγω ημερομηνία από την Τράπεζα Πειραιώς στα πλαίσια της ισχύουσας δανειακής σύμβασης».
Σημειώνεται ότι η παραγωγή ζάχαρης το 2013 υποχώρησε στους 40.000 τόνους και έχει εκτινάξει το κόστος, αφού η παραγωγή αυτή μπορεί να καλυφθεί από ένα εργοστάσιο και όχι από τρία που λειτουργεί σήμερα η εταιρεία στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και αποφασίστηκε η ποσότητα της ελληνικής ζάχαρης από την τελευταία σοδειά να μεταφερθεί για συσκευασία από τα εργοστάσια Σερρών και Ορεστιάδας στο εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk