Εν αναμονή οι ιδιώτες για μαρίνες και αεροδρόμια

Οι εκλογές και η πολιτική αβεβαιότητα έχουν φρενάρει το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων όπου εκτός από τις μεγάλες επιχειρήσεις – ΕΛΠΕ, ΟΛΠ και ΟΛΘ και ΕΥΔΑΠ – ισχυρό ενδιαφέρον υπάρχει για τα μικρότερα πρότζεκτ τα οποία αφορούν τον θαλάσσιο τουρισμό και τα αεροδρόμια.

Οι εκλογές και η πολιτική αβεβαιότητα έχουν φρενάρει το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων όπου εκτός από τις μεγάλες επιχειρήσεις – ΕΛΠΕ, ΟΛΠ και ΟΛΘ και ΕΥΔΑΠ – ισχυρό ενδιαφέρον υπάρχει για τα μικρότερα πρότζεκτ τα οποία αφορούν τον θαλάσσιο τουρισμό και τα αεροδρόμια.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία και τις προσφορές που έχει συγκεντρώσει το ΤΑΙΠΕΔ, ισχυρό ενδιαφέρον υπάρχει για τμήμα του λιμανιού της Υδρας, του Πόρου, το τουριστικό αγκυροβόλιο στη Νέα Επίδαυρο, ενώ πιστοποιήθηκαν οκτώ υποψήφιοι για τις μαρίνες της Χίου και της Πύλου.
Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και για την παραχώρηση της διαχείρισης περιφερειακών αεροδρομίων από επτά επενδυτικά γκρουπ, αλλά της ΤΡΕΝΟΣΕ από τρεις ευρωπαϊκές εταιρείες σιδηροδρόμων.
Οι εξελίξεις και η επιτυχία του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων παρακολουθούνται στενά από τους Ευρωπαίους, καθώς τα έσοδα διατίθενται αποκλειστικά για τη μείωση του χρέους της χώρας, αλλά και από επενδυτικά κεφάλαια που βλέπουν ευκαιρίες στην Ελλάδα.
Δεν είναι τυχαίο ότι όλα τα τουριστικά φιλέτα περνούν σε μεγάλους ομίλους ελληνικών και ξένων συμφερόντων και οι πρώτες επενδύσεις έγιναν σ’ αυτόν τον τομέα.
Μάχες κεφαλαίων βέβαια αναμένεται να δοθούν στις μεταφορές – ΟΛΠ, ΟΛΘ και ΤΡΕΝΟΣΕ – λόγω της γεωπολιτικής θέσης της χώρας και των συγκεκριμένων υποδομών, αλλά και στην ενέργεια όταν το Δημόσιο αποφασίσει να πουλήσει τη συμμετοχή του στα ΕΛΠΕ.
Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, το περιβάλλον για επενδύσεις στην Ελλάδα έχει γίνει πλέον φιλικό, ενώ σημαντικό ρόλο έχει παίξει η μείωση του κόστους εργασίας και το νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί στις εργασιακές σχέσεις. Οι αποδοχές στην Ελλάδα μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα τελευταία χρόνια κι αυτό το γνωρίζουν οι επενδυτές.
Οι εργασιακές σχέσεις άλλαξαν με την επικράτηση των επιχειρησιακών συμβάσεων. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι από τις αρχές του 2013 μέχρι τα μέσα Μαΐου έχουν υπογραφεί περισσότερες από 540 επιχειρησιακές συμβάσεις που οδήγησαν στο πάγωμα των αποδοχών ή περικοπές οι οποίες κατά μέσο όρο υπολογίζονται σε 6,9% ενώ υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις, μετρημένες στα δάχτυλα, όπου συμφωνήθηκαν αυξήσεις, με πιο χαρακτηριστική τη σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk